HZS Kraje Vysočina  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Evakuace

Evakuace je přemístění osob, zvířat, a věcných prostředků z míst ohrožených mimořádnou událostí na bezpečné místo, kde je pro evakuované obyvatelstvo zajištěno náhradní ubytování, a stravování.
 
O způsobu provedení evakuace se dozvíte z vysílání Českého rozhlasu, České televize nebo z obecního rozhlasu. Všechno je závislé na konkrétní situaci, ale vždy je nutné respektovat nařízený způsob evakuace, aby nedošlo ke zbytečné panice a dopravním problémům.
  
Co mám dělat při opuštění bytu (domu)?
 
1. uhaste otevřený oheň v topidlech
2. vypněte elektrické spotřebiče (mimo ledniček a mrazniček)
3. uzavřete přívod vody a plynu
4. ověřte, zda i sousedé vědí, že mají opustit byt (dům)
5. dětem vložte do kapsy oděvu cedulku se jménem a adresou
6. kočky a psy si vezměte s sebou (v uzavřených schránkách)
7. ostatní domácí zvířata, nechte doma a dobře je předzásobte vodou a potravou 8. vezměte evakuační zavazadlo, uzamkněte byt, na dveře dejte oznámení, že jste jej opustily a dostavte se na určené místo
 
Co mám mít v evakuačním zavazadle?
 
Základní trvanlivé potraviny, pitnou vodu, předměty denní potřeby, jídelní misku a příbor (otvírač na konzervy), osobní doklady, peníze, pojistné smlouvy a cennosti, přenosné rádio s rezervními bateriemi, mobilní telefon (nabíječka), toaletní a hygienické potřeby, léky, svítilnu, náhradní prádlo, oděv, obuv, pláštěnku, spací pytel (přikrývku), kapesní nůž, zápalky, šití, hračky (kniha) pro děti. 
Zavazadlo označte visačkou se jménem a adresou.

 

vytisknout  e-mailem