HZS Karlovarského kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Den požární bezpečnosti

Letošním tématem je období zvýšeného rizika vniku požáru v přírodním prostředí 

Česká asociace hasičských důstojníků i v roce 2022 vyhlašuje Den požární bezpečnosti, kterým je každoročně vybraný pátek 13. V letošním roce je to pátek 13. května. Dlouhodobým cílem je snaha „zlomit“ pověru o nešťastném pátku třináctého. Hasiči v Pátek 13. tradičně ukazují svou připravenost na mimořádné události, propagují požární ochranu a preventivně působí na veřejnost.les.JPG

Každoročně je v rámci Dne požární bezpečnosti řešena konkrétní problematika. V letošním roce se hasiči zaměří na zabezpečení požární ochrany v době zvýšeného nebezpečí vzniku požáru, konkrétně na požáry v přírodním prostředí, které pravidelně přibývají s příchodem jara a provázejí nás přes celé léto až do podzimu. 

Požáry v přírodě mohou být velmi nebezpečné. Byť můžeme být velmi ostražití a dodržovat všechna základní pravidla, může se i z malého táboráčku či pálení na zahrádkách, loukách či v lese během okamžiku stát rozsáhlý a neřízený požár velkého rozsahu.

HZS KVK

2022 (leden až květen)

2021

2020

Požáry lesa

16

42

84

Požáry trávy

72

40

107

Z přiloženého přehledu požárů v přírodním prostředí, ke kterým vyjížděli hasiči v Karlovarském kraji, je celkem jasně vidět, že v letošním roce v prvních pěti měsících již hasiči likvidovali více takových požárů než za celý loňský rok. Zda nastane období zvýšeného rizika vzniku požárů závisí především na klimatických podmínkách. Co ale můžeme všichni ovlivnit, tak je ta primární příčina vzniku požáru. Naprosto nejčastější příčinou je lidská činnost, ať už nedbalost či neopatrnost, ale i úmyslné zapálení. Klimatické podmínky nejsme příliš schopni regulovat, všichni ale můžeme přispět k tomu, abychom minimalizovali vznik požáru v přírodním prostředí svojí neopatrnou či úmyslnou činností.

Preventivní rady, jak se správně chovat a snížit tak riziku vzniku požáru, jsme shrnuli v článku na webu Bezpečnostního portálu Karlovarského kraje. Přímý odkaz je ZDE:

vytisknout  e-mailem