HZS Karlovarského kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Vítězem vodní záchranné Slezské Harty 2018 profesionální hasiči z Chebu

Prestižní soutěž vodních záchranářů, které se účastní týmy profesionálních hasičů a dalších záchranářů z celé České republiky, vyhrálo družstvo hasičů ze stanice Cheb. Soutěž má kredit neoficiálního mistrovství ČR v této disciplíně 

Tým Hasičského záchranného sboru Karlovarského kraje z Chebu se stal vítězem prestižní soutěže ve vodním záchranářství složek IZS, která se konala ve středu 13.6.2018 na vodní nádrži Slezská Harta (okres Bruntál). Chebští profesionální hasiči mj. vyhráli čtyři kvalitní horská kola. Družstvo odjíždělo na soutěž v tradičním složení Jan Mařík, Petr Zetocha, Petr Procházka a Petr Borecký. Vedoucí týmu je Martin Tomášek. V uplynulých ročnících předvedli chebští hasiči dobré výsledky a v loňském roce skončili na velnmi pěkném čtvrtém místě. Letošní vítězství v jubilejním dvacátém ročníku prestižní soutěže je zasloužené a je odměnou za dlouholetou přípravu a odhodlání chebských hasičů.

Stříbrní skončili v jubilejním dvacátém ročníku - za účasti brigádního generála Vladimíra Vlčka, ředitele HZS Moravskoslezského kraje - jejich kolegové z HZS hlavního města Prahy, na bronz dosáhl tým HZS Moravskoslezského kraje z Frýdku-Místku.

Na náročnou vodní trať se vydalo na člunech se zadním motorem, většinou nafukovacích, celkem 22 čtyřčlenných týmů z celé ČR (mj. Brno-přehrada, Olomouc, Prostějov, Jeseník, a několik týmů z Moravskoslezského kraje) a Polska, odkud přijel 1 tým profesionálních hasičů (PSP) z města Prudniku (9. místo). Policie ČR byla letos zastoupena týmem z Frýdku-Místku (4. místo).

Příjemné počasí s teplou vodou v nádrži sice pod mraky, ale bez deště, přálo soutěžícím i organizátorům. HZS Moravskoslezského kraje, Územní odbor Bruntál, spolupracuje dlouhá léta při organizaci soutěže „Slezská Harta“ s Českou asociací hasičských důstojníků, Zdravotnickou záchrannou službou Moravskoslezského kraje a Vodní záchrannou službou Českého červeného kříže Bruntál. Jejich zástupci byli mezi rozhodčími na všech sedmi stanovištích.

Vedle tradičních disciplín - první pomoc (záchrana kojence a muže s amputovanou rukou), jízda na raftu s pádly, hody záchranným kruhem a pytlíkem na laně na cíl a technika jízdy (slalom, zajetí a couvání do vodní garáže) - musely čtyřčlenné týmy zachraňovat opatrně z vody i muže po pádu z vodního skútru s podezřením na poranění krční páteře (s použitím páteřní desky a krčního límce). Velké problémy dělala i závěrečná disciplína, kdy museli týmy doplavat několik desítek metrů k raftu a dopravit odtud co nerychleji na souš dvě tonoucí osoby v podobě dvou těžkých plastových barelů.

Soutěž vznikla jako reakce na ničivé povodně v roce 1997. Po povodních v roce 2002 získala soutěž od generálního ředitelství HZS ČR kredit neoficiálního Mistrovství republiky posádek HZS ČR ve vodním záchranářství, což jen podtrhlo úroveň této soutěže.

Námětem soutěže je poskytnutí první pomoci a záchrana osob z vodní hladiny a břehů, základní ošetření a transport pomocí motorového člunu. Tento námět vychází z osvědčeného modelu obdobných soutěží pořádaných ILS (International Life Saving) a VZS ČČK.   

Odkazy do noveho okna

Harta_02

Harta_02 

Detailní náhled

Harta_03

Harta_03 

Detailní náhled

Harta_04

Harta_04 

Detailní náhled

Harta_05

Harta_05 

Detailní náhled

Harta_06

Harta_06 

Detailní náhled

Harta_07

Harta_07 

Detailní náhled

Harta_08

Harta_08 

Detailní náhled

Harta_09

Harta_09 

Detailní náhled

Harta_10

Harta_10 

Detailní náhled

Harta_11

Harta_11 

Detailní náhled

Harta_12

Harta_12 

Detailní náhled

Harta_13

Harta_13 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem