HZS Jihomoravského kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Vánoce bez požárů

Pondělí, 21. prosince 2020 - Období vánočních svátků je spojeno se spoustou zvyků a dekorací, při kterých často používáme svíčky. Ty se tak mohou lehce stát příčinou vzniku požáru v domácnosti. Domovy jsou dnes doslova přeplněny vysoce hořlavými materiály. Koberce, čalounění, záclony – to vše je dnes vyrobeno z umělých vláken, která snadno hoří. Požáry v bytech se vlivem blízkosti hořlavých materiálů rychle šíří. 

Svíčky a prskavky

Hořící svíčka nebo prskavka jsou otevřený oheň, proto je nesmíme nechávat bez dozoru. Vždy, když odcházíte z domova nebo jdete spát, je potřeba je uhasit.

Zapálenou svíčku nelze položit kamkoli a na cokoli. Svíčka by měla být umístěna na stabilní nehořlavé podložce bránící přímému kontaktu hořící svíčky s podkladem (např. chvojím adventního věnce, ubrusem apod.). Svíčky umístěte v dostatečné vzdálenosti od hořlavých materiálů, rozhodně je nedávejte k oknům do průvanu, blízko záclon, v těsné blízkosti sedaček či jiných textilií. Rizikovým faktorem jsou děti nebo i zvířata, která mohou hořící svíčku převrhnout.

Elektrické vánoční dekorace

Světelné řetězy a jiné elektrické vánoční dekorace musí být certifikovány pro český trh. Vždy dodržujeme návod k použití. Důležité jsou informace: do jakého prostředí je výrobek určen, jak dlouho smí být v provozu (svítit) a jaký je jejich maximální příkon. Po vyndání z krabice zkontrolujeme stav elektrických kabelů, zda jsou celistvé, nejsou například polámané, aby nedošlo ke zkratu.

Adventní věnce 

Pamatujte, že adventní věnce se svíčkami, které nejsou opatřeny nehořlavou podložkou bránící kontaktu s věncem, jsou určeny jen k dekoraci a v žádném případě bychom je neměli zapalovat. Riziko, že nám pak věnec vzplane, je příliš vysoké.

Rizikové jsou také věnce, které si lidé dělají sami doma.  Každoročně řeší hasiči požáry adventních věnců, na kterých byl například špatně přilepený držák na svíčku, nebo bylo moc chvojí kolem svíček, které následně chytlo.

Vánoční pečení a vaření

Opatrnost se vyplatí také při „přípravě“ vánoční pohody v kuchyni. Hasiči evidují každoročně požáry, kdy došlo ke vznícení potravin.

Pamatujte, že např. horký olej na pánvi se nesmí hasit vodou, jinak může snadno dojít k popálení především v obličeji a na rukou.  Pokud se vám na pánvi vznítí potraviny, tak je nejlepší pánev zakrýt pokličkou, mokrou utěrkou nebo plechem na pečení. Tím zamezíme přísunu kyslíku a oheň zhasne.

Další informace naleznete zde.

 Přejme Vám klidné a bezpečné svátky. 

Jaroslav Mikoška – tiskový mluvčí HZS JmK
 

vytisknout  e-mailem