HZS Jihomoravského kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Technika ze strukturálních fondů pomáhá hasičům už pět let zvyšovat kvalitu řešení mimořádných událostí

28. 2. 2019 (Nicole Zaoralová) - K datu 28.2.2019 končí povinná pětiletá doba udržitelnosti projektů operace Pořízení moderní techniky a technologií Hasičského záchranného sboru České republiky pro zvýšení kvality řešení mimořádných událostí („Zvýšení kvality“). 

logo IOP + EU + MMR - 2.jpgJedná se o projekty, které byly realizovány se spolufinancováním ze strukturálních fondů Evropské unie, konkrétně z Integrovaného operačního programu na období 2007 – 2013.

tatra-bagr-na-prehlidce-2018.jpgV projektech operace Zvýšení kvality byla pro Hasičský záchranný sbor České republiky zakoupena tato technika:

  1. Výšková technika – automobilové žebříky, které představují generačně novou výškovou techniku s novými prvky.
  2. Technické automobily, které jsou nasazovány při zásazích při haváriích způsobených únikem nebezpečných látek do životního prostředí při haváriích zejména v dopravě.
  3. Velitelsko-spojové automobily, které představují mobilní pracoviště velitele zásahu jednotek požární ochrany a složek IZS.
  4. Cisternové automobilové stříkačky CAS 30, které jsou určeny pro hašení rozsáhlých a komplikovaných požárů průmyslových areálů, obchodních center a požárů lesů a pro dopravu vody v období sucha.
  5. Cisternové automobilové stříkačky CAS 20 určené pro universální použití při zásazích na záchranu osob a majetku před požárem a současně pro provádění záchranných prací (tzv. technických zásahů).

Uvedená technika byla postupně v letech 2012 – 2013 uváděna do užívání a od té doby slouží ke zvýšení akceschopnosti, mobility a efektivity působení Hasičského záchranného sboru České republiky a přispívá ke zkvalitnění veřejné služby poskytované Hasičským záchranným sborem České republiky pro občany. Účelnost pořízené techniky již byla mnohokrát prověřena, a to nejen v každodenní zásahové činnosti, ale vybraná technika byla také prezentována například na doprovodné akci na Letenské pláni, která proběhla v rámci akce „Přehlídka 2018“ konané k výročí 100 let československého státu.

Více o projektech operace „Zvýšení kvality“:

V letech 2012 a 2013 byly Hasičským záchranným sborem České republiky realizovány projekty operace „Zvýšení kvality“. Operace „Zvýšení kvality“ zahrnovala celkem 13 projektů hasičských záchranných sborů krajů a 1 projekt Správy Národního parku a Chráněné krajinné oblasti Šumava. Realizační fáze projektů byla ukončena k 28.2.2014.

V rámci operace „Zvýšení kvality“ bylo pořízeno 103 kusů nové techniky, která hasičům pomáhá zvyšovat kvalitu řešení mimořádných událostí. Projekty operace „Zvýšení kvality“ Hasičského záchranného sboru České republiky byly spolufinancovány z Integrovaného operačního programu na období 2007 – 2013, a to částkou 502 mil. Kč (= 85 % způsobilých výdajů projektů).

Bližší informace o projektech: https://www.hzscr.cz/clanek/zaverecna-informace-k-realizovanym-projektum-operace-porizeni-moderni-techniky-a-technologii-hasicskeho-zachranneho-sboru-ceske-republiky-pro-zvyseni-kvality-reseni-mimoradnych-udalosti.aspx

Informace o Integrovaném operačním programu: https://www.dotaceeu.cz/cs/Evropske-fondy-v-CR/Programove-obdobi-2007-2013/Programy-2007-2013/Tematicke-operacni-programy-(1)/IOP

Bližší informace k akci „Přehlídka 2018“: https://www.hzscr.cz/fotogalerie/tak-to-byla-prehlidka-2018.aspx

kpt. Mgr. Nicole Zaoralová
tisková mluvčí

MV-generální ředitelství HZS ČR
Tel.: 950 819 944
Mobil: 602 215 142
e-mail: nicole.zaoralova@grh.izscr.cz

vytisknout  e-mailem