HZS Jihočeského kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Den otevřených dveří na stanici v Českých Budějovicích

Ve čtvrtek 16. června 2022 otevře pro veřejnost bránu největší stanice profesionálních hasičů v Jihočeském kraji, a to stanice v Českých Budějovicích. Nejenže Vám chceme po delší době ukázat naši práci, vybavení a naše zázemí, ale zároveň se tak připujeme k podpoře Českých Budějovic v boji o titul Evropské hlavní město kultury. 

V čase od 13 do 18 hodin Vám ukážeme vše, co českobudějovická stanice nabízí. Připravujeme pro Vás jak statické ukázky základní i speciální techniky, vybavení či ochranných prostředků. V určitých časech pak plánujeme komentované ukázky některých činností hasičů, které běžně neuvidíte.

Na co se můžete těšit?

1. na komentované ukázky:

Naši vyšetřovatelé příčin vzniku požáru předvedou, jak málo stačí k tomu, aby malá sklenička vody způsobila doslova ohnivou kouli - výbuch rozpáleného jedlého oleje, který běžně používáme v našich kuchyních. A zároveň Vámi prozradí, jak poznáme, jestli někdo dům zapálil a jakým způsobem a nebo jestli k požáru došlo od vadné zásuvky.

Atraktivní určitě bude ukázka hasičů-lezců, kteří jsou vyškoleni a vycvičeni pro práci a záchranu ve výškách a nad volnou hloubkou. Uvidíte, jak se slaňují z našeho třicetimetrového automobilového žebříku. Což je mimochodem výška přibližně desetipatrového domu.

2. na statické ukázky: 

Českobudějovická stanice disponuje základní i speciální výjezdovou hasičskou technikou. Ze základní techniky uvidíte například rychlý zásahový automobil, který je určený pro menší technické zásahy nebo pro rychlý dojezd k vážným dopravním nehodám s vyproštěním zraněných osob, nebo dále si prohlédnete různé typy cisteren.

Ze speciální výjezdové techniky Vám představíme chemický a technický kontejner, které používáme při specifických či extrémně náročných zásazích. Zajímavá je určitě také naše chemická laboratoř, kterou používáme k odhalování složení neznámých látek, meření koncentrací škodlivých plynů ve vzduchu a celé řadě dalších monitoringů. K vidění bude také vyprošťovací automobil, evakuační autobus či výšková technika.

K technice jsou samozřejmě navázané i ochranné prostředky a výstroj hasičů. Uvidíte nejen klasické zásahové obleky, ale také například protichemický přetlakový oblek, dýchací techniku nebo velmi důležitého pomocníka při požárech - termokameru.

Pokud budete mít zájem, budete moci vidět kompletní vybavení hasičů-potápěčů. Jeden z našich specialistů bude se svým vybavením k dispozici pro všechno, co Vás o této velmi specifické a náročné práci zajímá a to včetně barokomory zabudované ve vozidle a tedy vždy připravené pro jakékoli potápění.

Kdo bude mít zájem ale i odvahu, může si vyzkoušet náš výcvikový polygon. Zde hasiči oblečeni v zásahovém obleku s dýchací technikou trénují pohyb v temném a stísněném prostoru.

3. prostor pro nejmenší návštěvníky

Dětem se určitě zalíbí skákací nafukovací hrad ve tvaru hasičského auta. Se svojí dvacetimetrovou délkou je nejdelší skákací hrad na světě právě u hasičů v Jihočeském kraji :)

V dětské zóně si pak děti mohou malovat, skládat puzzle s hasičskou tématikou, správně přiřadit na magnetické tabuli telefonní čísla na tísňové linky či obléci se do hasičského obleku a mnoho dalšího.

Den otevřených dveří je pouze pro pěší. Svá auta, prosíme, zaparkujte v okolí. Hned vedle našeho areálu je například odstavné parkoviště Jírovcova.

Více o Evropském hlavním městě kultury zde.

Odkazy do noveho okna
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem