HZS Pardubického kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Hydrometeorologický ústav stále varuje před vzestupy hladin řek

V Pardubickém kraji není zatím vyhlášený žádný povodňový stupeň. Povodí Labe ale hlásí, že dosažený I. stupeň povodňové aktivity je v Hamrech a v Luži na Novohradce je dosažený II. stupeň povodňové aktivity. Starostka obce Luže vyslala před půlnocí jednotku hasičů na monitoring vodního toku. Jednotky v Pardubickém kraji pouze odstraňovali spadlé stromy na komunikacích. V Hrochově Týnci včera večer připravovali hasiči povodňové valy. 

Ve středu byla v odpoledních hodinách zřejmě nejhorší situace v Chrudimi v ulici K Májovu. Ulice byla pod vodou. Profesionální a dobrovolní hasiči odčerpávali vodu pomocí plovoucích čerpadel až do večerních hodin. Podle slov zasahujících hasičů voda stále přitékala ze svahu.

Český hydrometeorologický ústav vydal další varování, které se týká i Pardubického kraje. Vzestupy hladin řek, voda v některých řekách se může vylévat z břehů do okolní krajiny. Možnost zvýšeného odtoku vody a snížení stability stromů v podmáčené půdě. Možnost průtoků vody přes komunikace, riziko aquaplaningu. Doporučuje se sledovat vývoj situace a jeho prognózu (na www.chmi.cz nebo v médiích). Uposlechnout pokynů povodňových orgánů, policie a hasičské záchranné služby. Připravit se na možnost vzniku povodně. Vyvarovat se koupání, plavání, jízdy lodí apod. v korytě toku a bezprostředním okolí. Nevstupovat a nevjíždět do proudící vody a zatopených míst. Omezit pohyb v podmáčených oblastech, kde hrozí pády stromů.

por. Bc. Vendula Horáková, tisková mluvčí

Odkazy do noveho okna

K Májovu

K Májovu 

Detailní náhled

K Májovu1

K Májovu1 

Detailní náhled

K Májovu2

K Májovu2 

Detailní náhled

K Májovu3

K Májovu3 

Detailní náhled

K Májovu4

K Májovu4 

Detailní náhled

K Májovu5

K Májovu5 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem