HZS Pardubického kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Humanitární základna dnes vyrostla na letišti v Poličce

Taktické cvičení složek IZS a orgánů krizového řízení Pardubického kraje bylo úspěšné 

Ubytovací prostory základny pro evakuovanéUbytovací prostory základny pro evakuované
UmyvárnyUmyvárny
Polní kuchyně je také součástí humanitární základny. Foto: Luboš KozelPolní kuchyně je také součástí humanitární základny. Foto: Luboš Kozel
Ve dnech 20. - 21. září se na letišti v Poličce uskutečnilo významné a svým rozsahem mimořádné taktické cvičení složek integrovaného záchranného systému a orgánů krizového řízení Pardubického kraje pod názvem „HUMANITÁRNÍ POMOC 2012“. Tématem cvičení bylo provozování Materiální základny humanitární pomoci v působnosti Hasičského záchranného sboru České republiky, určené pro obyvatelstvo postižené rozsáhlou povodní.
Nouzové přežití je jedním ze základních opatření ochrany obyvatelstva. Představuje souhrn činností a postupů věcně příslušných orgánů krizového řízení, správních úřadů, složek integrovaného záchranného systému, právnických osob a podnikajících fyzických osob nebo fyzických osob, prováděných s cílem minimalizovat negativní dopady mimořádné události nebo krizové situace na zdraví a životy postiženého obyvatelstva.
 
Vyšší četnost mimořádných událostí spojených s pohromami klade zvýšené nároky na zajištění ochrany obyvatelstva. Během pátečního dne se v přípravě na mimořádné události a s výstavbou materiální základny humanitární pomoci v areálu letiště v Poličce procvičili kromě příslušníků Hasičského záchranného sboru Pardubického kraje a pracovníků Základny logistiky generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR Olomouc také členové JSDH obcí Dětřichov u Moravské Třebové, Hradec nad Svitavou, Litomyšl - Nedošín, Litomyšl - Nová Ves, Pustá Kamenice, Strakov, Široký Důl, Hrušová, členové občanského sdružení Patriot, klubu vojáků v záloze Pardubického kraje a oblastních spolků Českého červeného kříže Chrudim, Pardubice, Svitavy a Ústí nad Orlicí.
 
Materiální základna humanitární pomoci je zařízení vytvářené za účelem zabezpečení základních životních potřeb (ubytování, ošacení, stravování, osobní hygiena, zdravotní a psychosociální pomoc) postiženému (evakuovanému) obyvatelstvu v případě vzniku mimořádné události nebo krizové situace, a to na nezbytně nutnou dobu v případech, že není možné využít k tomuto účelu předem vytipovaná stacionární zařízení (ubytovny, školy, tělocvičny apod.).
 
Během pátečního dne měli všichni přítomní možnost získat ucelenou představu o možnostech a schopnostech všech cvičících účinně pomáhat našim spoluobčanům v případě živelních pohrom a jiných mimořádných událostí.
Představila se i Základna logistiky Olomouc, kde v centrálních skladech je uložen potřebný materiál k výstavbě základny humanitární pomoci. Další speciální technikou, vybavením a zdroji disponuje Správa státních hmotných rezerv, která zajišťuje logistiku bezpečnostního systému České republiky. Pečuje též o státní hmotné a mobilizační rezervy. Prezentace vybraných prostředků pro přepravu a distribuci pitné vody, výroby elektrické energie a balíčků určených jako jednorázová humanitární pomoc občanům logicky doplnily dnešní cvičení. Představeny byly i výrobky společnosti EGO Zlín, významného výrobce a distributora vybavení pro záchranáře a pro ochranu obyvatelstva.
 
 
 
Cíle cvičení „HUMANITÁRNÍ POMOC 2012“
• prověřit použitelnost prostorů vytipovaných pro výstavbu Materiální základny humanitární
 pomoci (dále jen „MZHP“),
• prověřit schopnost výstavby a provozu MZHP v reálných podmínkách na území
 Pardubického kraje,
• procvičit komunikaci a součinnost složek IZS a orgánů krizového řízení,
• procvičit činnost krajského operačního a informačního střediska IZS Pardubického kraje při
 vyžádání materiálu a vybavení pro výstavbu MHZP,
• prověřit funkčnost zpracovaného Poplachového plánu IZS Pardubického kraje,
• prověřit funkčnost Havarijního plánu Pardubického kraje,
• prověřit činnost JPO V předurčených k plnění úkolů ochrany obyvatelstva,
• prověřit činnosti Základen logistiky GŘ HZS Olomouc,
• prověřit činnost humanitárních jednotek OS ČČK Svitavy a OS ČČK Chrudim a schopnost
 nasazení o.s. Patriot, klubu vojáků v záloze Pardubického kraje,
• prověřit zajištění veřejného pořádku a bezpečnosti provozu MZHP Policií ČR
 
 
Vendula Horáková, tisková mluvčí

vytisknout  e-mailem