Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Humanitární pomoc byla v pořádku předána, české odřady stále pracují na plné obrátky

26. 5. 2014 (Nicole Zaoralová) - Celkem tři české odřady pomáhají v tuto chvíli v povodněmi postižených oblastech na Balkáně. 

Dva odřady jsou nasazeny v Srbsku, jeden v Bosně a Hercegovině.
 
První odřad, čítající devět příslušníků HZS ČR je na místě již od soboty 17. května, zahájil čerpání v nové lokalitě u Obrenovace. Zde mají čeští hasiči za úkol snížit hladinu vody a zprovoznit stabilní přečerpávací stanici.
 
Druhý odřad se do pomoci zapojil dne 21. 5., 9 příslušníků již od včerejška odčerpává vodní lagunu také u města Obrenovac. Tento tým je vybaven čerpadlem MČS 1500, které je schopno odčerpat až 1 500 litrů vody za sekundu.
 
Třetí odřad, složený z příslušníků HZS Moravskoslezského kraje dorazil na pomoc do Bosny a Hercegoviny 21.5. Patnáctičlenný tým má k dispozici dvě velkokapacitní čerpací stanice, aktuálně je nasazen u města Orasje a jeho prvořadým úkolem je v postižené zemi odčerpávat vodní laguny.
 
 
V Bělehradě stále působí také český expert na řešení mimořádných událostí velkého rozsahu, plk. Ing. Roman Hlinovský, ředitele HZS Libereckého kraje.
 
Ten shrnul situaci v Srbsku takto:
 
„V průběhu soboty se tým EUCPT kromě běžné agendy zaměřil na posouzení vlivu starých ekologických zátěží v oblastech zasažených povodněmi. Ve spolupráci s inspektory srbské inspekce životního prostředí, zástupcem UNDAC a Swiss Humanitarian týmem, který má ve svých řadách odborníka na nebezpečné látky proběhla kontrola míst s výskytem velkého množství chemikálií. Jednalo se zejména o již uzavřené továrny a bývalé sklady chemických látek v okolí měst Obrenovac a Šabac. Obě území jsou stále ohrožena řekou Sávou. Mezinárodní tým byl v kontaktu s majiteli nebo provozovateli areálů a odebíral vzorky vody a půdy na vybraných místech. Po provedení rozborů bude možno posoudit, zda může hrozit nebezpečí šíření toxických látek do okolí.
Neděle není při povodních den pracovního klidu, přestože vodní toky v Srbsku již nestoupají. Hladina řeky Sáva je stále vysoká, obdobná situace je i na Dunaji. Situace se ale naštěstí postupně stabilizuje. Tým EU Civil Protection přesouvá své aktivity směrem k obnově kritické infrastruktury země. Zásadní je obnova kanalizace, dodávky pitné vody a elektřiny. Tým se zaměřuje i na systémový přístup k dezinfekci zaplavených obydlí.
Dnešní výjezd EUCPT do terénu byl opět zaměřen na Obrenovac. Město je stále z jedné třetiny zaplavené a intenzivně zde působí mezinárodní čerpací moduly. V Obrenovaci aktuálně zasahují i dva České čerpací týmy. Obě družstva každý den velmi profesionálně a obětavě pomáhají vrátit místním lidem normální život.“
 
Česká republika poslala do postižených oblastí již dva odřady s materiální humanitární pomocí. Dne 21.5 bylo v Bosně a Hercegovině předáno 1120 kusů balíčků první pomoci a nouzového přežití ze skladů Státní správy hmotných rezerv.
 
Tři nákladní automobily ze Základny logistiky Hasičského záchranného sboru ČR, které převezly do povodněmi postiženého Srbska a Bosny a Hercegoviny materiální humanitární pomoc se během dneška budou vracet do České republiky.
 
V Srbském Bělehradu byla humanitární pomoc vyložena v sobotu 24. 5. v odpoledních hodinách.
 
Včera 25. 5. byla vyložena druhá část humanitární pomoci v Sarajevu a Pale v Bosně a Hercegovině.
 
Tuto pomoc zorganizoval Český červený kříž na základě informací a požadavků partnerských národních společností Červeného kříže v Srbsku i Bosně a Hercegovině a pražských ambasád obou uvedených států a ve spolupráci s krajanským sdružením Lastavica.
 
Jedná se o především hygienické balíčky a hygienické potřeby, čisticí prostředky, zdravotnický materiál, trvanlivé potraviny, oděvy i vysoušeče. Hodnota pomoci je cca 3.500.000 Kč.
 
 
 
 
kpt. Mgr. Nicole Zaoralová
tisková mluvčí
 
MV-generální ředitelství HZS ČR
Tel.: 950 819 944
Mobil: 602 215 142
e-mail: nicole.zaoralova@grh.izscr.cz
 

vytisknout  e-mailem