HZS Olomouckého kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

rok 2009

 
 
KRONIKA
 
 
 
 
 
 
Hudby
při Hasičském záchranném sboru
Olomouckého kraje
 
 
5. díl – rok 2009
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Začátek roku 2009
 
                Život kapely pokračuje dál. Je s podivem, že už nás v dubnu čeká 5. výročí existence orchestru. Začátek roku je již tradičně pozvolný. Nejbližší vystoupení máme plánovaná na květen. To probíhají oslavy svátku svatého Floriána, patrona všech hasičů. Jsme si však vědomi akcí nečekaných a zařizovaných na poslední chvíli. To je důvod, proč pilně trénujeme nové skladby. Dirigent navíc nosí úpravy, které už zdaleka nepatří k „listovkám“. Je potřeba pilně natrénovat takt po taktu, nástroj po nástroji. V minulosti se nám však tento postup již mnohokrát osvědčil.
            Pomaličku se také rýsují osoby a obsazení. S koncem roku se rozhodli někteří muzikanti svou spolupráci s hasiči ukončit, a jiní naopak přicházejí. Pokud však jde o žáky školou povinné, mají v lednu spoustu práce s uzavíráním známek na vysvědčení. Někteří rovněž se soutěžemi v hudebních školách. Seznam muzikantů se tradičně stabilizuje před začátkem sezony, tedy hraním venku. To je právě na konci dubna.
             Za poslední rok se podařilo dodělat nové stránky na internetu. V současné době se pouze průběžně doplňují pozvánky na vystoupení a následně informace o akci proběhlé. To je navíc doplněno o fotografie. Postupně rozšiřujeme množství papíru popsaného dojmy – tedy Kroniku kapely. Novinkou je zmínka o Hudbě v časopise Naše muzika. Rozhodli jsme se zviditelnit širší odborné veřejnosti. Takže po malé zmínce, kde jsme uvedeni jako vystupující kapela na Floře v Olomouci, jsme společnými silami napsali článek o historii kapely. Takový mini-profil. Uvidíme, zda přibude koncertů.
           
Konec března přinesl jedno překvapení – skutečně budeme mít nové oblečení. Začalo velké měření a přípravy. Dohodli jsme se na hasičské slavnostní uniformě s nějakými obměnami a doplněním. Jednak musíme respektovat pravidla nošení uniforem a navíc musíme myslet na záskoky. Když půjde hrát jakýkoli muzikant, tak doma najde bílou košili a černé kalhoty. Sako, lodičku a kravatu si půjčí. Navíc pánové sjednotí i obuv.
 
Měření na uniformy začalo 2. 4. 2009 a nejbližší vystoupení nás čeká v pátek 24. 4. 2009 v Altánku na výstavišti Flora, kde současně proběhne jarní výstava „Flora Olomouc“. Hned v sobotu 25. 4. 2009 proběhne pouť svatého Floriána v Dubu nad Moravou. Tyto velké akce spolu s novými uniformami ukázaly na skutečné osazenstvo v kapele. Rok 2009 tedy hrajeme v sestavě:
 
 
Dirigent:                     Vladimír Vraňovský
Flétna, pikola:             Mgr. Dita Maryšková, Ph.D.
Es klarinet:                 Jiří Krumpolec
1B klarinet:                 Ing. David Všetička
2B klarinet:                 Veronika Kučerová, DiS., Ondřej Pokorný
3B klarinet:                 Hana Lichtenšteinová
Křídlovka 1:               Ladislav Caňkař, Ondřej Sládek
Křídlovka 2:               Jiří Pavlíček
Tenor:                         Ervín Sládek, Ing. Martin Šenkýř
Baryton:                     Petr Pokorný
Trumpeta 1:                Mgr. Miroslav Aberle, Mgr. Bronislava Wittnerová
Trumpeta 2:                Mgr. Antonín Dočkal
Trumpeta dopr.:          Ladislav Baloun
Horny:                        Ludmila Mlynářová, bc. Jarmila Lichtenšteinová, Martin Král
Trombon 1:                 Mgr. Jaroslava Jašková
Trombon 2:                 Alois Kondziolka
Trombon 3:                 Břetislav Škrabal, Robin Soušek
Bass:                           Ing. Miroslav Blažek, prof. Zdenek Papoušek
Bicí:                            Jaromír Talík, Bedřich Blahunek, Mgr. Kateřina Spurná, Antonín Čapka
 
Všem novým zájemcům jsou však dveře otevřené!!!
 
FLORA OLOMOUC
 
Datum konání: 24. 5. 2009, 13:00 – 14:50
Místo konání: Výstaviště Flora, Smetanovy sady Olomouc
Domluva: manažer orchestru plk. Ing. Miroslav Blažek s PhDr. Zuzanou Studenou, vedoucí reklamy a propagace
Seznam muzikantů (celkem 21):
            Dirigent: Vladimír Vraňovský
Dřeva: Mgr. Dita Maryšková, Ph.D., Jiří Krumpolec, Ing. David Všetička
Melodie: Jiří Pavlíček, Ing. Martin Šenkýř, Petr Pokorný, Ladislav Caňkař, bc. Jaroslav Tihlář, Mgr. Miroslav Aberle, Mgr. Antonín Dočkal
Doprovody: Ludmila Mlynářová, Martin Král, Ladislav Baloun, Alois Kondziolka, Mgr. Jaroslava Jašková, Zdenek Papoušek, kpt. Ing. Miroslav Blažek, Jaromír Talík, Antonín Čapka, Bedřich Blahunek
Moderování: Mgr. Dita Maryšková, Ph.D., Mgr. Antonín Dočkal
Fotodokumentace: Mgr. Dita Maryšková, Ph.D.
Seznam skladeb: Raymond Lefevre: SAINT TROPÉZ, Jindřich Pavlík: NA TO MÁME, Mojmír Bártek: STUDÁNEČKA, sólo na pozoun hraje Jaroslava Jašková, Karel Vacek: LÁSKA NEHNĚVANÁ, ALE NE, Jan Holoubek:       DARUJTE RŮŽI, sólo na trubky hrají Ladislav Caňkař, Miroslav Aberle a Jaroslav Tihlář, Miloš Machek:BUM AU CHA-CHA, Zdeněk Krotil:PÁNI MUZIKANTI, Ladislav Kubeš: STARÝ ZNÁMÝ, sólo na tubu hraje Miroslav Blažek, MOJE ČESKÁ VLAST, HRADIŠŤANKA, Václav Maňas:        UTÍKÁ TO UTÍKÁ, František Kotásek: VÁM PŘÁTELÉ, Karol Pádivý: ČARDÁŠ, Zdeněk Gurský: GLORIA, arr.:Antonín Pecha: LÍSTEČKU DUBOVÝ, arr.:Ladislav Slavětínský: SVĚT POCHODUJE   
 
Dojmy: Sluníčko svítí, lidé se baví a před pódiem u jezírka jsou připravené i lavičky pro publikum. Občerstvení je v dohledu. Co víc si můžeme přát? Více publika míváme snad jen v Pelhřimově na festivalu. Vystoupení na Floře jsme brali jako generálku na druhý den a hrálo se nám moc fajn. Svou premiéru si odbyl také bicista Tonda Čapka a druhý den už byl o poznání klidnější.
 
 
II. hasičská pouť – Dub naD MoravOU
 
Datum konání: 25. 5. 2009
Místo konání: kostel  Dub nad Moravou
Domluva: manažer orchestru plk. Ing. Miroslav Blažek a kapelník Jiří Pavlíček s Mgr. Marcelou Vystrčilovou
Seznam muzikantů (celkem 27):
            Dirigent: Vladimír Vraňovský
Dřeva: Mgr. Dita Maryšková, Ph.D., Zdenek Lakomý, Ing. David Všetička, Ondřej Pokorný, Hana Lichtenšteinová
Melodie: Jiří Pavlíček, Ing. Martin Šenkýř, Josef Růžička, Ladislav Caňkař, Robert Štancl, Mgr. Miroslav Aberle, Mgr. Antonín Dočkal, Mgr. Bronislava Wittnerová
Doprovody: Ludmila Mlynářová, bc. Jarmila Lichtenšteinová, Martin Král, Ladislav Baloun, Alois Kondziolka, Mgr. Jaroslava Jašková, Zdenek Papoušek, kpt. Ing. Miroslav Blažek, Jaromír Talík, Antonín Čapka, Bedřich Blahunek, Mgr. Kateřina Spurná
Moderování: Mgr. Dita Maryšková, Ph.D., Mgr. Antonín Dočkal
Fotodokumentace: Mgr. Dita Maryšková, Ph.D., Mgr. Vít Maryška, Vilém Bauer
Seznam skladeb: základ byl z programu Flory, navíc se hrála Přerovanka, fanfáry a pochody
Dojmy: Na místo ke kostelu jsme přijeli brzy a první nás překvapily svatby, které právě v kostele probíhaly. Brzy si hasičského autobusu všimli organizátoři celé pouti a poslali nás na náměstí. Tam jsme se poctivě podepsali a někteří i občerstvili. Po drobných nejasnostech s místem hraní jsme si vybrali travnatou plochu mezi hasičskou technikou a silnicí, a tentokrát se postavili do kruhu. Není nám známo, jak to ocenili diváci.  Nám se hrálo moc fajn až na sluníčko svítící přímo do očí. Tam jsem si zahráli pochody a cha-chu. Potom jsme se zařadili do pochodového tvaru a spolu s celou skupinou hasičů se kolem sochy sv. Floriána, patrona hasičů, přesunuli ke kostelu.
            Dole v kostele zahrálo 5 vybraných trumpeťáků slavnostní fanfáry a potom se 12 lidí odebralo na kůr. Hráli samostatně i s varhany. Vše řídil pan varhaník. Když jsme měli možnost si poslechnout přenos do reproduktorů, tak nás mnohé překvapila kvalita produkce. Mše svatá trvala do 15:50 a po jejím skončení se muzikanti přesunuli na guláš.
            Následovalo koncertní hraní k poslechu i tanci v prostoru vedle kostela. Své vystoupení jsme měli přerušované vystoupením „dráčků“ – malých hasičů při vyprošťování zraněných, dále probíhala soutěž družstev dobrovolných hasičů se starou „koňkou“ – stříkačkou na ruční pohon. Přibližně v 19:00 se jednotlivé sbory začaly přesouvat na své základny a my ukončili své vystoupení ve 20:00. To už nám ve stínu začínala být i zima. Zahřát nás přišel sám pan farář se svou „svěcenou vodou“.
 
BRNO 6. 5. 2009
 
Datum konání: 6. 5. 2009
Místo konání: Brno – náměstí Svobody v době od 10.00 do 11.45 , košt sv. Floriána – hotel Continental Brno
Domluva: kapelník Jiří Pavlíček, manažer kpt. Ing. Miroslav Blažek a dirigent Vladimír Vraňovský s kpt. Bc. Pavlou Pražákovou, oddělení preventivně výchovné činnosti HZS Jihomoravského kraje a jejími kolegy.
Seznam muzikantů (celkem 21):
            Dirigent: Vladimír Vraňovský
Dřeva: Mgr. Dita Maryšková, Ph.D., Jiří Krumpolec, Ing. David Všetička
Melodie: Ladislav Caňkař, Jiří Pavlíček, Ondřej Sládek, Ervín Sládek, Petr Pokorný, Vojtěch Václavek, Mgr. Miroslav Aberle
Doprovody: Ladislav Baloun, Robin Soušek, Alois Kondziolka, Ludmila Mlynářová, Martin Král, kpt. Ing. Miroslav Blažek, Zdenek Papoušek, Jaromír Talík, Bedřich Blahunek, Antonín Čapka
Fotodokumentace: Mgr. Dita Maryšková, Ph.D., Vilém Bauer
Seznam skladeb: pochody, fanfáry, Husitský chorál, hymna
Dojmy: Středa 6. 5. byla hlášená jako nejstudenější den týdne. Jestliže ještě v pondělí bylo 25°C, tak ve středu teploty dosáhly nejvýše 13°C. V pátek se počasí vrátilo zpět na 25°C. Navíc mělo ve středu pršet. Skutečně ráno v Olomouci mrholilo, ale bez deštníků jsme naložili autobus a krátce po 8:00 odjeli.
            V Brně jsme se nejprve stavili v hotelu Continental pozdravit Skutečskou kapelu a především vedení celé akce. Do autobusu přistoupila kpt. Bc. Pavla Pražáková, Miroslav Šimon a další a společně jsme odjeli na náměstí. Tam jsme nejprve hodinu hráli do pochodu – při posledních přípravách na slavnostní slib nových členů HZS Jihomoravského kraje. Od 11:00 následoval slib. Po skončení oficiální části jsme zahráli ještě pochod.
            Od organizátorů z doprovodného stanu jsme dostali koláčky a pití a čekali na příjezd autobusu. Autobus nás odvezl zpět ke Continentalu na oběd. Tentokrát jsme dostali hovězí vývar, moravského vrabce s houskovými i bramborovými knedlíky a jablečný závin jako zákusek. Kapelník ještě naplánoval s Šimonem další akci v Třebíči a kolem 13:00 jsme vyrazili zpět do Olomouce. Doma jsme byli asi 14:15.
           
            Ještě než jsme do Brna dojeli, informovaly oficiální webové stránky HZS Jihomoravského kraje občany o připravující se akci:
 
            Brňanům zahrají hasičské dechovky
Řízné hasičské dechovky zahrají Brňanům ve středu 6. května na náměstí Svobody a v dalších místech centra města.
Pří příležitosti svátku patrona hasičů sv. Floriána a slavnostního slibu nových příslušníků na náměstí Svobody se v Brně představí dechová hudba Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje a hasičská dechovka z východočeské Skutče. Muzikanti ze Skutče v dobových uniformách a s historickou požární stříkačkou Chevrolet dobrovolných hasičů z Pozořic na Brněnsku se v 10 hodin z náměstí Svobody vydají na okružní jízdu pěší zónou. Při zastávkách obyvatelům a návštěvníkům města muzikanti ze Skutče zahrají v Masarykově ulici (na začátku Kapucínského náměstí), u Mahenova divadla na Malinovského náměstí a v Joštově ulici (u ústí České ulice).
Velká dechová hudba hasičů z Olomouckého kraje bude vyhrávat od 10.30 hodin na náměstí Svobody a od 11 hodin se postará o hudební doprovod slavnostního slibu 60 nových příslušníků HZS Jihomoravského kraje. Po skončení slibu budou obě hasičské dechovky na náměstí střídavě vyhrávat do 13.30 hodin.[1]
 
Noví hasiči složí slib na náměstí Svobody
Brněnské náměstí Svobody bude 6. května dějištěm slavnostního slibu nových hasičů – příslušníků HZS Jihomoravského kraje.
Slavnostní akt na náměstí se uskuteční ve středu 6. května od 11 hodin za účasti rodinných příslušníků a blízkých nových hasičů i řady čestných hostů. Slavnost zahájí nástup slibujících a pochod čestné jednotky s praporem HZS JmK. Fanfáry k nástupu hostů a přehlídce čet slibujících, státní hymnu a slavnostní pochod praporečníků zahraje dechová hudba hasičů Olomouckého kraje.[2]
 
Ve čtvrtek se ve fotogalerii stejných stránek objevilo několik unikátních fotografií...[3]
 
            Příprava na další akce
 
            Oslavy svátku sv. Floriána, patrona hasičů, odezněly a další hry nás čekají koncem června. Toho samozřejmě využil dirigent k nacvičování nových skladeb. Mnohé z nich cvičíme zejména se zaměřením na festival v Jeseníku. Hráli jsme tam již dvakrát a je tedy nutné přijet zase s něčím novým. Navíc místní ZUŠ je „domovem“ pana dirigenta.
            Další změnou, a to docela zásadní, je změna pozic jednotlivých hráčů. Panu dirigentovi již docela dlouho nedalo spát obsazení orchestru. Horny hrály mimo kapelu a naopak trubky se soustředily pouze vpravo (z pohledu dirigenta). Zvuk orchestru tak byl nevyrovnaný. Současný zasedací pořádek vypadá takto:
 
 
tuba
tuba
činely
velký buben
souprava
malý bubínek
dopr. trubka
 -----
 3 trombon
3 trombon
2 trombon
1 trombon
1 trubka
1 trubka
2 trubka
3 horna
2 horna
1 horna
baryton
tenor
tenor
2b křídlovka
1b křídlovka
1b křídlovka
flétna, pikola
es klarinet
1b klarinet
2b klarinet
2b klarinet
3b klarinet
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
dirigent
 
 
 
 
 
Býškovice
 
Datum konání: 20. 6. 2009, 14:00 – 16:00
Místo konání: fotbalové hřiště v Býškovicích
Domluva: kapelník Jiří Pavlíček se starostkou Býškovic Janou Světlíkovou
Seznam muzikantů (celkem 22):
            Dirigent: Vladimír Vraňovský
Dřeva: Mgr. Dita Maryšková, Ph.D., Jiří Krumpolec, Ing. David Všetička
Melodie: Jiří Pavlíček, Mgr. Miroslav Aberle, Mgr. Jaroslava Jašková, Ervín Sládek, Ondřej Sládek, Stanislav Wagner, Stanislav Jílek
Doprovody: Ludmila Mlynářová, Martin Král, Ladislav Baloun, Alois Kondziolka, Břetislav Škrabal, Zdenek Papoušek, plk. Ing. Miroslav Blažek, Jaromír Talík, Antonín Čapka, Bedřich Blahunek
Zpěv: Vojtěch Václavek
Moderování: Mgr. Dita Maryšková, Ph.D.
Fotodokumentace: Mgr. Dita Maryšková, Ph.D., Vilém Bauer
Seznam skladeb: František Kmoch: MŮJ KONÍČEK, Ludo Beleš: ROZMARNÁ, Ladislav Kubeš: HRADIŠŤANKA, Antonín Žváček: TESAŘSKÁ, W. Löffler: MISTER DIXIE, sólo na bicí Tonda Čapka a Jaromír Talík,Mojmír Bártek: STUDÁNEČKA, sólo na trombon Jaroslava Jašková, Bohuslav Smíšovský: MORAVA, František Kotásek: VÁM PŘÁTELÉ, Zdeněk Krotil: PÁNI MUZIKANTI, Antonín Žváček: VĚNOVANÁ, Ladislav Kubeš: MOJE ČESKÁ VLAST, Ladislav Kubeš: PŘEROVANKA, Václav Maňas: UTÍKÁ TO UTÍKÁ, Ladislav Kubeš: BORKOVICKÁ, Willy Lange: DIXIE, Zdeněk Gurský: GLORIA, arr.:Antonín Pecha: LÍSTEČKU DUBOVÝ, Johan Strauss: RADECKÝ POCHOD
Dojmy: Odjížděli jsme od základny ve 12:00. Na místo pro nás přijel autobus s 33 místy a řidič se hned přiznal, že je také muzikant – hraje na tenor. Naložili jsme potřebné vybavení i sebe a odjeli. Všechny kufry byly plné až „po strop“.
            Býškovice nás přivítaly poměrně zamračeným počasím. Hřiště však zářilo krásnou zelenou upravenou trávou a především připraveným stanem. Věděli jsme, že nás čeká hraní „v suchu“. Pustili jsme se do přípravy vystoupení. Na místě jsme však byli dostatečně včas a příprava tak dlouho netrvala. Místní kuchařky nás pohostily vynikajícími koláčky, které jsme doplnili pivem nebo kávou (někteří v tu dobu teprve snídali). Ve 14:00 začala paní starostka slavnost Letnice úvodním slovem a následovalo naše vystoupení. Na začátku ještě přerušené slavnostním nástupem družstev.
            V polovině hraní jsme koncert přerušili. Byli jsme pozvaní na guláš a koláčky. Mezeru stihl vyplnit sokolník se svým vystoupením. Stan vypadal velmi pěkně i bez muzikantů. Koncert jsme ukončili v 16:00. Sbalili si věci a přibližně 16:40 odjížděli zpět do Olomouce. V 18:00 už jsme byli doma.
            Po celou dobu vládla klidná „rodinná atmosféra“. Všichni se k nám chovali velmi přátelsky a podle toho se nám dařilo i hraní.
 
 
 
Soutěž v požárním sportu Třebíč
 
Datum konání: 24. 6. 2009,
Místo konání: sportovní areál města Třebíče, XXXVIII. ročník soutěže v požárním sportu
Domluva: Kapelník Jiří Pavlíček s Miroslavem Šimonem
Seznam muzikantů (celkem 19):
            Dirigent: Vladimír Vraňovský
Dřeva: Jiří Krumpolec, Ing. David Všetička
Melodie: Ladislav Caňkař, Jiří Pavlíček, Mgr. Miroslav Aberle, Ervín Sládek, Ondřej Sládek, Petr Pokorný, Vojtěch Václavek
Doprovody: Ludmila Mlynářová, Ladislav Baloun, Mgr. Jaroslava Jašková, Alois Kondziolka, Břetislav Škrabal, Zdenek Papoušek, plk. Ing. Miroslav Blažek, Jaromír Talík, Antonín Čapka
Fotodokumentace: Vilém Bauer
Seznam skladeb: pochody
Dojmy: Ráno jsme se sešli u zkušebny, naložili vše potřebné a odjeli do Třebíče. Autobus nás zavezl přímo na stadion. Zde jsme hráli asi 30 minut, než bylo oficiální zahájení a hymna ČR v podání Hudby při HZS Olomouckého kraje. Při hraní pochodů nás zkrášlovaly svým uměním mažoretky. Po skončení hry nám Mirek Šimon nabízel oběd, ale až 11:30. S díky jsme se jej vzdali a jeli rovnou domů. Do Olomouce jsme dojeli kolem poledne.
 
 
 
 
 
Prostějov - přísaha
 
Datum konání: 30. 6. 2009
Místo konání: Prostějov
Domluva: manažer orchestru plk. Ing. Miroslav Blažek s Ing. Vachovcovou (ředitelkou kanceláře HZS OLK) a Ing. Petrem Ošlejškem Ph.D. (ředitel územního odboru Prostějov)
 
Akce byla odvolána z důvodu záplav na Jesenicku a Hranicku
 
 
jeseník
 
Datum konání: 4. 7. 2009
Místo konání: hřiště za Priessnitzovými lázněmi
Domluva: Vladimír Vraňovský a Miroslav Blažek se zástupcem ředitele ZUŠ Jeseník a ředitelem festivalu Tomášem Uhlířem
Seznam muzikantů (celkem 24):
            Dirigent: Vladimír Vraňovský
Dřeva: Mgr. Dita Maryšková, Ph.D., Jiří Krumpolec, Ing. David Všetička, Veronika Kučerová, Dis., Hana Lichtenšteinová
Melodie: Ladislav Caňkař, Jiří Pavlíček, Ervín Sládek, Petr Pokorný, Mgr. Bronislava Wittnerová, Mgr. Antonín Dočkal
Doprovody: Ludmila Mlynářová, bc. Jarmila Lichtenšteinová, Martin Král, Ladislav Baloun, Mgr. Jaroslava Jašková, Alois Kondziolka, Robin Soušek, Břetislav Škrabal, Zdenek Papoušek, Jaromír Talík, Bedřich Blahunek
Zpěv: Miroslav Kubiš
Moderování: Mgr. Dita Maryšková, Ph.D., Mgr. Antonín Dočkal
Fotodokumentace: Mgr. Dita Maryšková, Ph.D., Vilém Bauer
Seznam skladeb: Julius Fučík, arr. Václav Hybš: FLORENTINSKÝ POCHOD, Antonín Žváček: TESAŘSKÁ, Bohuslav Smíšovský: MORAVA, Antonín Žváček: VĚNOVANÁ, Ladislav Kubeš: MOJE ČESKÁ VLAST, Ada Rulíšek:  MORAVO KRÁSNÁ, Jindřich Pavlík: NA TO MÁME, Zdeněk Gurský: GLORIA, Rudolf Nováček, upr.: Karel Bělohoubek: CASTALDO, upr.: Antonín Pecha:    LÍSTEČKU DUBOVÝ, Karol Pádivý: ČARDÁŠ, Miloš Machek: DOBRÝ DEN PANE SWING, František Kotásek: VÁM PŘÁTELÉ
Dojmy: Z finančních i organizačních důvodů se letošní festival v Jeseníku přesunul pouze na travnatou plochu za lázněmi. Na jedné straně bylo postaveno pódium, na okrajích stály stánky s občerstvením a pro diváky byly postavené přenosné lavičky. Díky změně místa jsme měli jen odpolední koncert. Odjížděli jsme tedy z Olomouce v 10:00 hodin a náš den začínal obědem U Lukáčů. Tradičně jsme měli na oběd brambory s řízkem.
            U vody se k nám přidala i Veronika a společně jsme se přesunuli na místo koncertu. Poslechli jsme si vystoupení mládežnického orchestru z Polska s jejich mažoretkami. Dirigent si objednal nějaké noty a my se začali chystat na vystoupení. Počasí se tentokrát udrželo bez deště. Tak jsme ještě po uklizení not viděli několik skladeb z vystoupení Straňanky. V 16:00 byl čas odjezdu do Bludova.
 
 
 
 
 
 
Bludov
 
Datum konání: 4. 7. 2009
Místo konání: Lázně Bludov
Domluva: Jiří Pavlíček a Miroslav Blažek s Vladimírem Žváčkem vedoucí DH Bludověnka.
Seznam muzikantů (celkem 24):
            Dirigent: Vladimír Vraňovský
Dřeva: Mgr. Dita Maryšková, Ph.D., Jiří Krumpolec, Ing. David Všetička, Veronika Kučerová, Dis., Hana Lichtenšteinová
Melodie: Ladislav Caňkař, Jiří Pavlíček, Ervín Sládek, Petr Pokorný, Mgr. Bronislava Wittnerová, Mgr. Antonín Dočkal
Doprovody: Ludmila Mlynářová, bc. Jarmila Lichtenšteinová, Martin Král, Ladislav Baloun, Mgr. Jaroslava Jašková, Alois Kondziolka, Robin Soušek, Břetislav Škrabal, Zdenek Papoušek, Jaromír Talík, Bedřich Blahunek
Zpěv: Miroslav Kubiš
Moderování: Mgr. Dita Maryšková, Ph.D., Mgr. Antonín Dočkal
Fotodokumentace: Mgr. Dita Maryšková, Ph.D., Vilém Bauer
Seznam skladeb: Johan Strauss:        RADECKÝ POCHOD, Zdeněk Krotil: PÁNI MUZIKANTI, Ada Rulíšek: MORAVO KRÁSNÁ, Rudolf Nováček, upr.:Karel Bělohoubek: CASTALDO, Václav Maňas: UTÍKÁ TO UTÍKÁ, Jindřich Pavlík, arr.: Milan Baginský: NA TO MÁME, Miloš Machek: BUM AU CHA-CHA, Zdeněk Gurský: GLORIA, Miloš Machek: DOBRÝ DEN PANE SWING, upr. Antonín Pecha: LÍSTEČKU DUBOVÝ , Ladislav Slavětínský: SVĚT POCHODUJE        
Dojmy: Do lázní jsme dojeli s menším zpožděním. Trošku nás zradila kvalita cesty. Naštěstí bylo vedení v telefonním kontaktu a organizátoři byli na potíže připravení. Hned jsme začali chystat hraní, doladili, počkali než se sestaví aparatura bicích a spustili vlastní koncert. Po hodině hraní, kdy si někteří diváci zazpívali a jiní i zatančili jsme vystoupení ukončili. Následovalo společné hraní pochodů Kolíne, Kolíne a Česká muzika (tu dirigoval Vladimír Vraňovský). Tím byl festival ukončen. My si uklidili nástroje a noty a přesunuli se na jídlo. Odjížděli jsme v 19:55, ovšem cestou podstatně rychlejší. Doma jsme byli již 20:40. Kapelník se rozloučil a všechny pozval na čtvrteční zkoušku. Hodnocení prý nebude...
 
 
Ostrava - CTIF
 
Datum konání: 20. 7., 22. 7. a 25. 7. 2009
Místo konání: XVII. Mezinárodní soutěž hasičské mládeže a XIV. Mezinárodní hasičská soutěž CTIF 2009, stadion Ostrava - Vítkovice
Domluva: plk. Ing. Miroslav Blažek s plk. Ing. Tomášem Klosem
Fotodokumentace: Mgr. Dita Maryšková, Ph.D., Vilém Bauer
Seznam skladeb: pochody, hymna
Dojmy:
            Mezinárodní technický výbor pro prevenci a hašení požárů známý pod zkratkou CTIF (COMITÉ TECHNIQUE INTERNATIONAL DE PREVENTION ET D´EXTINCION DU FEU) je nejvýznamnější celosvětovou organizací hasičů. Byl založen v Paříži již v r. 1900. Podle stanov CTIF se může stát jeho členem kterýkoliv stát světa, který je v organizaci zastoupen vlastním národním výborem. V současné době je členem CTIF celkem 43 států včetně České republiky, která je zastoupena v CTIF od jeho založení. Sídlem CTIF je Paříž. Nejvyšším orgánem je shromáždění delegátů, které volí prezidenta CTIF a jmenuje generálního sekretáře. Je svoláváno pravidelně 1 x za rok. Jednou za čtyři roky se koná mezinárodní soutěž hasičů z celého světa.
            Českou republiku zastupuje v CTIF - Český národní výbor CTIF (dále jen „ČNV“), jehož členy jsou všechny nejvýznamnější subjekty působící v zemi na úseku požární ochrany. Patří k nim například Ministerstvo vnitra - generální ředitelství Hasičského záchranného sboru České republiky, Sdružení Hasičů Čech, Moravy a Slezska. Předseda ČNV je dán funkcí a na základě souhlasu všech členů ČNV je jím generální ředitel HZS ČR. V roce 2000 schválilo prezidium CTIF, aby se Hasičské hry uskutečnily v roce 2009 v České republice. Na stálé radě CTIF ve Varaždinu, kde se 17. až 24. července letošního roku konaly Hasičské hry byla schválena kandidatura města Ostravy na pořádání Hasičských her v roce 2009 jako nejvhodnějšího místa pro konání této akce, a to jak z hlediska organizačního, tak i technického zázemí.
            Hasičské hry jsou a vždy byly ve všech státech, kde se konaly, pokládané za akci celostátního významu a byly pořádány pod záštitou vrcholného představitele státu (např. v Brně v roce 1973 pod záštitou prezidenta republiky, v roce 1997 v Dánsku pod záštitou korunního prince Frederica, v roce 2001 ve Finsku pod záštitou prezidentky paní Tariji Halonen) a v roce 2005 ve Varaždinu pod záštitou a přímou účastí prezidenta Chorvatska.
            Očekává se, že se Hasičských her zúčastní až 3500 přímých aktérů (sportovců, rozhodčích, organizačních pracovníků a významných hostů) z 30 zemí z celého světa. Akci tohoto rozsahu bude samozřejmě možné významným způsobem využít k propagaci města, jeho okolí i celé České republiky.[4]
 
            Naše hudba byla požádána, aby pomohla zajistit hudební doprovod spolu s hudbou hradní stráže. Obě kapely se budou střídat, aby sportovci měli zajištěný plynulý nástup na plochu.
            První vystoupení – v pondělí – je pro lepší náladu při příjezdu sportovců. Ve středu odpoledne proběhne slavnostní zahájení soutěže a v sobotu v podvečer potom slavnostní ukončení celé akce. S námi se počítá také s tím, že budeme zavádět celé jedno křídlo praporečníků. Vše je zajištěné včetně organizace našeho autobusu, šatny a jídla. Jsme plni očekávání, zda bude rozumné počasí a jak proběhne celá organizace. Máme naplánováno trénování pochodu a zejména zatáčení, které budeme potřebovat při zavádění praporečníků.
 
Datum konání: 20. 7. 2009, 10:00 – 11:00
Seznam muzikantů (celkem 24):
            Dirigent: Vladimír Vraňovský
Dřeva: Mgr. Dita Maryšková, Ph.D., Jiří Krumpolec, Ing. David Všetička
Melodie: Ladislav Caňkař, Ondřej Sládek, Jiří Pavlíček, Ervín Sládek, Petr Pokorný, Mgr. Miroslav Aberle, Vojtěch Václavek, Mgr. Antonín Dočkal
Doprovody: Ludmila Mlynářová, Martin Král, Ladislav Baloun, Mgr. Jaroslava Jašková, Alois Kondziolka, Robin Soušek, Břetislav Škrabal, Zdenek Papoušek, plk. Ing. Miroslav Blažek, Jaromír Talík, Bedřich Blahunek, Jiří Horák
Dojmy: Odjezd autobusu byl stanoven na 7:30. Přijel asi 5 minut předem, ale v tom okamžiku nás bylo pouze 12 muzikantů. Postupně jsme se začínali slézat. V počtu uspokojujícím, tedy 24 muzikantů, jsme byli teprve 7:55. Konečně jsme vyrazili směr Ostrava. Dorazili jsme včas, rozbalili nástroje a začali hrát. Nejdříve nás navštívil německy mluvící organizátor a následně i český, aby upřesnili otevření tábora mládeže a celou organizaci. Pochopili jsme jejich požadavky.
            Po vztyčení vlajek jsme zahráli ještě 2 pochody a čekali na autobus a na informace od Mirka, který měl zajistit slíbené jídlo. Čekalo nás dvojnásobné překvapení – místo bílého autobusu přijel červený. Všechny věci jsme měli přestěhované s omluvou, že bílý autobus má poruchu a cestu zpět do Olomouce nezvládne. Jídlo jsme nedostali, protože se vloudila organizátorům do jejich práce chybička... Aspoň vyšlo sluníčko, doma jsme byli mnohem dříve (už 13:00) a ještě jsme stihli udělat jednu fotografii orchestru.
 
Datum konání: 22. 7. 2009, 18:00 – 20:30
Seznam muzikantů (celkem 24):
            Dirigent: Vladimír Vraňovský
Dřeva: Mgr. Dita Maryšková, Ph.D., Jiří Krumpolec, Ing. David Všetička
Melodie: Ladislav Caňkař, Ondřej Sládek, Jiří Pavlíček, Ervín Sládek, Petr Pokorný, Mgr. Miroslav Aberle, Vojtěch Václavek, Mgr. Antonín Dočkal
Doprovody: Ludmila Mlynářová, Martin Král, Ladislav Baloun, Mgr. Jaroslava Jašková, Alois Kondziolka, Robin Soušek, Břetislav Škrabal, Zdenek Papoušek, plk. Ing. Miroslav Blažek, Jaromír Talík, Bedřich Blahunek, Jiří Horák
Dojmy: Ve středu nás vezl olomoucký autobus s řidičem, který nás už vezl několikrát. Cesta do Ostravy proběhla v klidu v době 15:00 – 17:00. Na místě nás čekal manažer, který dovedl autobus na místo parkování. Rozdal nám lístky na jídlo a zavedl do „jídelny“. Byla prostorná a jídlo bylo na výběr: brambory, rýže nebo těstoviny, sekaná, hovězí ragů nebo kuřecí kousky. Plus 3 saláty a voda na pití. V klidu jsme se najedli a šli se nachystat. V té době doladili dirigenti s organizátory hraní. Vladimír Vraňovský s Václavem Blahunkem (dirigentem hudby Hradní stráže a policie ČR) ještě upřesnili pochody, abychom nehráli úplně stejné. Zbyla chvilka času na nevázaný rozhovor.
            Před 18:00 jsme nastoupili na plochu do pochodového tvaru a čekali, kdy dostaneme pokyn k zahájení akce. Podle pokynů jsme se řídili i dál. Společně s Hudbou hradní stráže jsme pomáhali sportovcům nastoupit na plochu k slavnostnímu zahájení olympijských her v hasičských sportech. Podobným způsobem jsme je potom i vyprovázeli ze stadionu. Po skončení povinností jsme se ještě rozloučili a jeli domů. V Olomouci jsme byli přibližně ve 22:30.
            Celý den jsme měli velké štěstí na počasí. Po cestě bylo velké teplo. V okamžiku zahájení se začaly honit mraky a počasí se tak trošku uklidnilo. Těsně před koncem na nás spadlo několik kapek deště. Déšť nás však minul.
 
 
Datum konání: 25. 7. 2009, 18:00 – 20:30
Seznam muzikantů (celkem 23):
            Dirigent: Vladimír Vraňovský
Dřeva: Jiří Krumpolec, Tomáš Kuznik, Hana Lichtenšteinová, Jaroslav Dostál
Melodie: Ladislav Caňkař, Ondřej Sládek, Jiří Pavlíček, Ervín Sládek, Petr Pokorný, Ing. Martin Šenkýř, Mgr. Miroslav Aberle, Mgr. Antonín Dočkal
Doprovody: bc. Jarmila Lichtenšteinová, Martin Král, Ladislav Baloun, Alois Kondziolka, Břetislav Škrabal, Zdenek Papoušek, plk. Ing. Miroslav Blažek, Jaromír Talík, Bedřich Blahunek, Vojtěch Václavek
Dojmy: Průběh slavnostního ukončení soutěží proběhl velmi podobně, jako zahájení. Cesta autobusem do Ostravy byla ve stejném čase stejně jako jídlo. Dohoda se tentokrát konala mezi Vladimírem Vraňovským a Jiřím Lexou (dirigentem posádkové hudby Hradec Králové). Vlastní hraní však bylo delší – v době od 18:00 do 21:00. I tentokrát jsme doprovázeli slavnostní nástup sportovců na plochu. Doma v Olomouci jsme byli ve 23:00.
 
            Příprava na další akce
 
            Oslavy svátku sv. Floriána, patrona hasičů, odezněly a další hry nás čekají koncem června. Toho samozřejmě využil dirigent k nacvičování nových skladeb. Mnohé z nich cvičíme zejména se zaměřením na festival v Jeseníku. Hráli jsme tam již dvakrát a je tedy nutné přijet zase s něčím novým. Navíc místní ZUŠ je „domovem“ pana dirigenta.
            Další změnou, a to docela zásadní, je změna pozic jednotlivých hráčů. Panu dirigentovi již docela dlouho nedalo spát obsazení orchestru. Horny hrály mimo kapelu a naopak trubky se soustředily pouze vpravo (z pohledu dirigenta). Zvuk orchestru tak byl nevyrovnaný. Současný zasedací pořádek vypadá takto:
 
 
tuba
tuba
činely
velký buben
souprava
malý bubínek
dopr. trubka
 -----
 3 trombon
3 trombon
2 trombon
1 trombon
1 trubka
1 trubka
2 trubka
3 horna
2 horna
1 horna
baryton
tenor
tenor
2b křídlovka
1b křídlovka
1b křídlovka
flétna, pikola
es klarinet
1b klarinet
2b klarinet
2b klarinet
3b klarinet
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
dirigent
 
 
 
 
 
Býškovice
 
Datum konání: 20. 6. 2009, 14:00 – 16:00
Místo konání: fotbalové hřiště v Býškovicích
Domluva: kapelník Jiří Pavlíček se starostkou Býškovic Janou Světlíkovou
Seznam muzikantů (celkem 22):
            Dirigent: Vladimír Vraňovský
Dřeva: Mgr. Dita Maryšková, Ph.D., Jiří Krumpolec, Ing. David Všetička
Melodie: Jiří Pavlíček, Mgr. Miroslav Aberle, Mgr. Jaroslava Jašková, Ervín Sládek, Ondřej Sládek, Stanislav Wagner, Stanislav Jílek
Doprovody: Ludmila Mlynářová, Martin Král, Ladislav Baloun, Alois Kondziolka, Břetislav Škrabal, Zdenek Papoušek, plk. Ing. Miroslav Blažek, Jaromír Talík, Antonín Čapka, Bedřich Blahunek
Zpěv: Vojtěch Václavek
Moderování: Mgr. Dita Maryšková, Ph.D.
Fotodokumentace: Mgr. Dita Maryšková, Ph.D., Vilém Bauer
Seznam skladeb: František Kmoch: MŮJ KONÍČEK, Ludo Beleš: ROZMARNÁ, Ladislav Kubeš: HRADIŠŤANKA, Antonín Žváček: TESAŘSKÁ, W. Löffler: MISTER DIXIE, sólo na bicí Tonda Čapka a Jaromír Talík,Mojmír Bártek: STUDÁNEČKA, sólo na trombon Jaroslava Jašková, Bohuslav Smíšovský: MORAVA, František Kotásek: VÁM PŘÁTELÉ, Zdeněk Krotil: PÁNI MUZIKANTI, Antonín Žváček: VĚNOVANÁ, Ladislav Kubeš: MOJE ČESKÁ VLAST, Ladislav Kubeš: PŘEROVANKA, Václav Maňas: UTÍKÁ TO UTÍKÁ, Ladislav Kubeš: BORKOVICKÁ, Willy Lange: DIXIE, Zdeněk Gurský: GLORIA, arr.:Antonín Pecha: LÍSTEČKU DUBOVÝ, Johan Strauss: RADECKÝ POCHOD
Dojmy: Odjížděli jsme od základny ve 12:00. Na místo pro nás přijel autobus s 33 místy a řidič se hned přiznal, že je také muzikant – hraje na tenor. Naložili jsme potřebné vybavení i sebe a odjeli. Všechny kufry byly plné až „po strop“.
            Býškovice nás přivítaly poměrně zamračeným počasím. Hřiště však zářilo krásnou zelenou upravenou trávou a především připraveným stanem. Věděli jsme, že nás čeká hraní „v suchu“. Pustili jsme se do přípravy vystoupení. Na místě jsme však byli dostatečně včas a příprava tak dlouho netrvala. Místní kuchařky nás pohostily vynikajícími koláčky, které jsme doplnili pivem nebo kávou (někteří v tu dobu teprve snídali). Ve 14:00 začala paní starostka slavnost Letnice úvodním slovem a následovalo naše vystoupení. Na začátku ještě přerušené slavnostním nástupem družstev.
            V polovině hraní jsme koncert přerušili. Byli jsme pozvaní na guláš a koláčky. Mezeru stihl vyplnit sokolník se svým vystoupením. Stan vypadal velmi pěkně i bez muzikantů. Koncert jsme ukončili v 16:00. Sbalili si věci a přibližně 16:40 odjížděli zpět do Olomouce. V 18:00 už jsme byli doma.
            Po celou dobu vládla klidná „rodinná atmosféra“. Všichni se k nám chovali velmi přátelsky a podle toho se nám dařilo i hraní.
 
 
 
Soutěž v požárním sportu Třebíč
 
Datum konání: 24. 6. 2009,
Místo konání: sportovní areál města Třebíče, XXXVIII. ročník soutěže v požárním sportu
Domluva: Kapelník Jiří Pavlíček s Miroslavem Šimonem
Seznam muzikantů (celkem 19):
            Dirigent: Vladimír Vraňovský
Dřeva: Jiří Krumpolec, Ing. David Všetička
Melodie: Ladislav Caňkař, Jiří Pavlíček, Mgr. Miroslav Aberle, Ervín Sládek, Ondřej Sládek, Petr Pokorný, Vojtěch Václavek
Doprovody: Ludmila Mlynářová, Ladislav Baloun, Mgr. Jaroslava Jašková, Alois Kondziolka, Břetislav Škrabal, Zdenek Papoušek, plk. Ing. Miroslav Blažek, Jaromír Talík, Antonín Čapka
Fotodokumentace: Vilém Bauer
Seznam skladeb: pochody
Dojmy: Ráno jsme se sešli u zkušebny, naložili vše potřebné a odjeli do Třebíče. Autobus nás zavezl přímo na stadion. Zde jsme hráli asi 30 minut, než bylo oficiální zahájení a hymna ČR v podání Hudby při HZS Olomouckého kraje. Při hraní pochodů nás zkrášlovaly svým uměním mažoretky. Po skončení hry nám Mirek Šimon nabízel oběd, ale až 11:30. S díky jsme se jej vzdali a jeli rovnou domů. Do Olomouce jsme dojeli kolem poledne.
 
 
 
 
 
Prostějov - přísaha
 
Datum konání: 30. 6. 2009
Místo konání: Prostějov
Domluva: manažer orchestru plk. Ing. Miroslav Blažek s Ing. Vachovcovou (ředitelkou kanceláře HZS OLK) a Ing. Petrem Ošlejškem Ph.D. (ředitel územního odboru Prostějov)
 
Akce byla odvolána z důvodu záplav na Jesenicku a Hranicku
 
 
jeseník
 
Datum konání: 4. 7. 2009
Místo konání: hřiště za Priessnitzovými lázněmi
Domluva: Vladimír Vraňovský a Miroslav Blažek se zástupcem ředitele ZUŠ Jeseník a ředitelem festivalu Tomášem Uhlířem
Seznam muzikantů (celkem 24):
            Dirigent: Vladimír Vraňovský
Dřeva: Mgr. Dita Maryšková, Ph.D., Jiří Krumpolec, Ing. David Všetička, Veronika Kučerová, Dis., Hana Lichtenšteinová
Melodie: Ladislav Caňkař, Jiří Pavlíček, Ervín Sládek, Petr Pokorný, Mgr. Bronislava Wittnerová, Mgr. Antonín Dočkal
Doprovody: Ludmila Mlynářová, bc. Jarmila Lichtenšteinová, Martin Král, Ladislav Baloun, Mgr. Jaroslava Jašková, Alois Kondziolka, Robin Soušek, Břetislav Škrabal, Zdenek Papoušek, Jaromír Talík, Bedřich Blahunek
Zpěv: Miroslav Kubiš
Moderování: Mgr. Dita Maryšková, Ph.D., Mgr. Antonín Dočkal
Fotodokumentace: Mgr. Dita Maryšková, Ph.D., Vilém Bauer
Seznam skladeb: Julius Fučík, arr. Václav Hybš: FLORENTINSKÝ POCHOD, Antonín Žváček: TESAŘSKÁ, Bohuslav Smíšovský: MORAVA, Antonín Žváček: VĚNOVANÁ, Ladislav Kubeš: MOJE ČESKÁ VLAST, Ada Rulíšek:  MORAVO KRÁSNÁ, Jindřich Pavlík: NA TO MÁME, Zdeněk Gurský: GLORIA, Rudolf Nováček, upr.: Karel Bělohoubek: CASTALDO, upr.: Antonín Pecha:    LÍSTEČKU DUBOVÝ, Karol Pádivý: ČARDÁŠ, Miloš Machek: DOBRÝ DEN PANE SWING, František Kotásek: VÁM PŘÁTELÉ
Dojmy: Z finančních i organizačních důvodů se letošní festival v Jeseníku přesunul pouze na travnatou plochu za lázněmi. Na jedné straně bylo postaveno pódium, na okrajích stály stánky s občerstvením a pro diváky byly postavené přenosné lavičky. Díky změně místa jsme měli jen odpolední koncert. Odjížděli jsme tedy z Olomouce v 10:00 hodin a náš den začínal obědem U Lukáčů. Tradičně jsme měli na oběd brambory s řízkem.
            U vody se k nám přidala i Veronika a společně jsme se přesunuli na místo koncertu. Poslechli jsme si vystoupení mládežnického orchestru z Polska s jejich mažoretkami. Dirigent si objednal nějaké noty a my se začali chystat na vystoupení. Počasí se tentokrát udrželo bez deště. Tak jsme ještě po uklizení not viděli několik skladeb z vystoupení Straňanky. V 16:00 byl čas odjezdu do Bludova.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Bludov
 
Datum konání: 4. 7. 2009
Místo konání: Lázně Bludov
Domluva: Jiří Pavlíček a Miroslav Blažek s Vladimírem Žváčkem vedoucí DH Bludověnka.
Seznam muzikantů (celkem 24):
            Dirigent: Vladimír Vraňovský
Dřeva: Mgr. Dita Maryšková, Ph.D., Jiří Krumpolec, Ing. David Všetička, Veronika Kučerová, Dis., Hana Lichtenšteinová
Melodie: Ladislav Caňkař, Jiří Pavlíček, Ervín Sládek, Petr Pokorný, Mgr. Bronislava Wittnerová, Mgr. Antonín Dočkal
Doprovody: Ludmila Mlynářová, bc. Jarmila Lichtenšteinová, Martin Král, Ladislav Baloun, Mgr. Jaroslava Jašková, Alois Kondziolka, Robin Soušek, Břetislav Škrabal, Zdenek Papoušek, Jaromír Talík, Bedřich Blahunek
Zpěv: Miroslav Kubiš
Moderování: Mgr. Dita Maryšková, Ph.D., Mgr. Antonín Dočkal
Fotodokumentace: Mgr. Dita Maryšková, Ph.D., Vilém Bauer
Seznam skladeb: Johan Strauss:        RADECKÝ POCHOD, Zdeněk Krotil: PÁNI MUZIKANTI, Ada Rulíšek: MORAVO KRÁSNÁ, Rudolf Nováček, upr.:Karel Bělohoubek: CASTALDO, Václav Maňas: UTÍKÁ TO UTÍKÁ, Jindřich Pavlík, arr.: Milan Baginský: NA TO MÁME, Miloš Machek: BUM AU CHA-CHA, Zdeněk Gurský: GLORIA, Miloš Machek: DOBRÝ DEN PANE SWING, upr. Antonín Pecha: LÍSTEČKU DUBOVÝ , Ladislav Slavětínský: SVĚT POCHODUJE        
Dojmy: Do lázní jsme dojeli s menším zpožděním. Trošku nás zradila kvalita cesty. Naštěstí bylo vedení v telefonním kontaktu a organizátoři byli na potíže připravení. Hned jsme začali chystat hraní, doladili, počkali než se sestaví aparatura bicích a spustili vlastní koncert. Po hodině hraní, kdy si někteří diváci zazpívali a jiní i zatančili jsme vystoupení ukončili. Následovalo společné hraní pochodů Kolíne, Kolíne a Česká muzika (tu dirigoval Vladimír Vraňovský). Tím byl festival ukončen. My si uklidili nástroje a noty a přesunuli se na jídlo. Odjížděli jsme v 19:55, ovšem cestou podstatně rychlejší. Doma jsme byli již 20:40. Kapelník se rozloučil a všechny pozval na čtvrteční zkoušku. Hodnocení prý nebude...
 
 
Ostrava - CTIF
 
Datum konání: 20. 7., 22. 7. a 25. 7. 2009
Místo konání: XVII. Mezinárodní soutěž hasičské mládeže a XIV. Mezinárodní hasičská soutěž CTIF 2009, stadion Ostrava - Vítkovice
Domluva: plk. Ing. Miroslav Blažek s plk. Ing. Tomášem Klosem
Fotodokumentace: Mgr. Dita Maryšková, Ph.D., Vilém Bauer
Seznam skladeb: pochody, hymna
Dojmy:
            Mezinárodní technický výbor pro prevenci a hašení požárů známý pod zkratkou CTIF (COMITÉ TECHNIQUE INTERNATIONAL DE PREVENTION ET D´EXTINCION DU FEU) je nejvýznamnější celosvětovou organizací hasičů. Byl založen v Paříži již v r. 1900. Podle stanov CTIF se může stát jeho členem kterýkoliv stát světa, který je v organizaci zastoupen vlastním národním výborem. V současné době je členem CTIF celkem 43 států včetně České republiky, která je zastoupena v CTIF od jeho založení. Sídlem CTIF je Paříž. Nejvyšším orgánem je shromáždění delegátů, které volí prezidenta CTIF a jmenuje generálního sekretáře. Je svoláváno pravidelně 1 x za rok. Jednou za čtyři roky se koná mezinárodní soutěž hasičů z celého světa.
            Českou republiku zastupuje v CTIF - Český národní výbor CTIF (dále jen „ČNV“), jehož členy jsou všechny nejvýznamnější subjekty působící v zemi na úseku požární ochrany. Patří k nim například Ministerstvo vnitra - generální ředitelství Hasičského záchranného sboru České republiky, Sdružení Hasičů Čech, Moravy a Slezska. Předseda ČNV je dán funkcí a na základě souhlasu všech členů ČNV je jím generální ředitel HZS ČR. V roce 2000 schválilo prezidium CTIF, aby se Hasičské hry uskutečnily v roce 2009 v České republice. Na stálé radě CTIF ve Varaždinu, kde se 17. až 24. července letošního roku konaly Hasičské hry byla schválena kandidatura města Ostravy na pořádání Hasičských her v roce 2009 jako nejvhodnějšího místa pro konání této akce, a to jak z hlediska organizačního, tak i technického zázemí.
            Hasičské hry jsou a vždy byly ve všech státech, kde se konaly, pokládané za akci celostátního významu a byly pořádány pod záštitou vrcholného představitele státu (např. v Brně v roce 1973 pod záštitou prezidenta republiky, v roce 1997 v Dánsku pod záštitou korunního prince Frederica, v roce 2001 ve Finsku pod záštitou prezidentky paní Tariji Halonen) a v roce 2005 ve Varaždinu pod záštitou a přímou účastí prezidenta Chorvatska.
            Očekává se, že se Hasičských her zúčastní až 3500 přímých aktérů (sportovců, rozhodčích, organizačních pracovníků a významných hostů) z 30 zemí z celého světa. Akci tohoto rozsahu bude samozřejmě možné významným způsobem využít k propagaci města, jeho okolí i celé České republiky.[5]
 
            Naše hudba byla požádána, aby pomohla zajistit hudební doprovod spolu s hudbou hradní stráže. Obě kapely se budou střídat, aby sportovci měli zajištěný plynulý nástup na plochu.
            První vystoupení – v pondělí – je pro lepší náladu při příjezdu sportovců. Ve středu odpoledne proběhne slavnostní zahájení soutěže a v sobotu v podvečer potom slavnostní ukončení celé akce. S námi se počítá také s tím, že budeme zavádět celé jedno křídlo praporečníků. Vše je zajištěné včetně organizace našeho autobusu, šatny a jídla. Jsme plni očekávání, zda bude rozumné počasí a jak proběhne celá organizace. Máme naplánováno trénování pochodu a zejména zatáčení, které budeme potřebovat při zavádění praporečníků.
 
Datum konání: 20. 7. 2009, 10:00 – 11:00
Seznam muzikantů (celkem 24):
            Dirigent: Vladimír Vraňovský
Dřeva: Mgr. Dita Maryšková, Ph.D., Jiří Krumpolec, Ing. David Všetička
Melodie: Ladislav Caňkař, Ondřej Sládek, Jiří Pavlíček, Ervín Sládek, Petr Pokorný, Mgr. Miroslav Aberle, Vojtěch Václavek, Mgr. Antonín Dočkal
Doprovody: Ludmila Mlynářová, Martin Král, Ladislav Baloun, Mgr. Jaroslava Jašková, Alois Kondziolka, Robin Soušek, Břetislav Škrabal, Zdenek Papoušek, plk. Ing. Miroslav Blažek, Jaromír Talík, Bedřich Blahunek, Jiří Horák
Dojmy: Odjezd autobusu byl stanoven na 7:30. Přijel asi 5 minut předem, ale v tom okamžiku nás bylo pouze 12 muzikantů. Postupně jsme se začínali slézat. V počtu uspokojujícím, tedy 24 muzikantů, jsme byli teprve 7:55. Konečně jsme vyrazili směr Ostrava. Dorazili jsme včas, rozbalili nástroje a začali hrát. Nejdříve nás navštívil německy mluvící organizátor a následně i český, aby upřesnili otevření tábora mládeže a celou organizaci. Pochopili jsme jejich požadavky.
            Po vztyčení vlajek jsme zahráli ještě 2 pochody a čekali na autobus a na informace od Mirka, který měl zajistit slíbené jídlo. Čekalo nás dvojnásobné překvapení – místo bílého autobusu přijel červený. Všechny věci jsme měli přestěhované s omluvou, že bílý autobus má poruchu a cestu zpět do Olomouce nezvládne. Jídlo jsme nedostali, protože se vloudila organizátorům do jejich práce chybička... Aspoň vyšlo sluníčko, doma jsme byli mnohem dříve (už 13:00) a ještě jsme stihli udělat jednu fotografii orchestru.
 
Datum konání: 22. 7. 2009, 18:00 – 20:30
Seznam muzikantů (celkem 24):
            Dirigent: Vladimír Vraňovský
Dřeva: Mgr. Dita Maryšková, Ph.D., Jiří Krumpolec, Ing. David Všetička
Melodie: Ladislav Caňkař, Ondřej Sládek, Jiří Pavlíček, Ervín Sládek, Petr Pokorný, Mgr. Miroslav Aberle, Vojtěch Václavek, Mgr. Antonín Dočkal
Doprovody: Ludmila Mlynářová, Martin Král, Ladislav Baloun, Mgr. Jaroslava Jašková, Alois Kondziolka, Robin Soušek, Břetislav Škrabal, Zdenek Papoušek, plk. Ing. Miroslav Blažek, Jaromír Talík, Bedřich Blahunek, Jiří Horák
Dojmy: Ve středu nás vezl olomoucký autobus s řidičem, který nás už vezl několikrát. Cesta do Ostravy proběhla v klidu v době 15:00 – 17:00. Na místě nás čekal manažer, který dovedl autobus na místo parkování. Rozdal nám lístky na jídlo a zavedl do „jídelny“. Byla prostorná a jídlo bylo na výběr: brambory, rýže nebo těstoviny, sekaná, hovězí ragů nebo kuřecí kousky. Plus 3 saláty a voda na pití. V klidu jsme se najedli a šli se nachystat. V té době doladili dirigenti s organizátory hraní. Vladimír Vraňovský s Václavem Blahunkem (dirigentem hudby Hradní stráže a policie ČR) ještě upřesnili pochody, abychom nehráli úplně stejné. Zbyla chvilka času na nevázaný rozhovor.
            Před 18:00 jsme nastoupili na plochu do pochodového tvaru a čekali, kdy dostaneme pokyn k zahájení akce. Podle pokynů jsme se řídili i dál. Společně s Hudbou hradní stráže jsme pomáhali sportovcům nastoupit na plochu k slavnostnímu zahájení olympijských her v hasičských sportech. Podobným způsobem jsme je potom i vyprovázeli ze stadionu. Po skončení povinností jsme se ještě rozloučili a jeli domů. V Olomouci jsme byli přibližně ve 22:30.
            Celý den jsme měli velké štěstí na počasí. Po cestě bylo velké teplo. V okamžiku zahájení se začaly honit mraky a počasí se tak trošku uklidnilo. Těsně před koncem na nás spadlo několik kapek deště. Déšť nás však minul.
 
 
Datum konání: 25. 7. 2009, 18:00 – 20:30
Seznam muzikantů (celkem 23):
            Dirigent: Vladimír Vraňovský
Dřeva: Jiří Krumpolec, Tomáš Kuznik, Hana Lichtenšteinová, Jaroslav Dostál
Melodie: Ladislav Caňkař, Ondřej Sládek, Jiří Pavlíček, Ervín Sládek, Petr Pokorný, Ing. Martin Šenkýř, Mgr. Miroslav Aberle, Mgr. Antonín Dočkal
Doprovody: bc. Jarmila Lichtenšteinová, Martin Král, Ladislav Baloun, Alois Kondziolka, Břetislav Škrabal, Zdenek Papoušek, plk. Ing. Miroslav Blažek, Jaromír Talík, Bedřich Blahunek, Vojtěch Václavek
Dojmy: Průběh slavnostního ukončení soutěží proběhl velmi podobně, jako zahájení. Cesta autobusem do Ostravy byla ve stejném čase stejně jako jídlo. Dohoda se tentokrát konala mezi Vladimírem Vraňovským a Jiřím Lexou (dirigentem posádkové hudby Hradec Králové). Vlastní hraní však bylo delší – v době od 18:00 do 21:00. I tentokrát jsme doprovázeli slavnostní nástup sportovců na plochu. Doma v Olomouci jsme byli ve 23:00.
 
IV. ročník Mistrovství ČR v TFA
 
Datum konání: 22. 9. 2009, 8:00 – 9:30
Místo konání: prostor před RCO Olomouc
Domluva: plk. Ing. Miroslav Blažek se zástupci HZS Olomouckého kraje a zástupci Sportovního klubu při HZS Olomouckého kraje.
Seznam muzikantů (celkem 21):
            Dirigent: Jindřich Večeřa
Dřeva: Jiří Krumpolec, Ing. David Všetička, Veronika Kučerová, Dis.
Melodie: Ladislav Caňkař, Vojtěch Václavek, Jiří Pavlíček, Ervín Sládek, Petr Pokorný, Mgr. Miroslav Aberle
Doprovody: Ludmila Mlynářová, Martin Král, Ladislav Baloun, Jiří Horák, Alois Kondziolka, Břetislav Škrabal, Zdenek Papoušek, plk. Ing. Miroslav Blažek, Jaromír Talík, Bedřich Blahunek, Antonín Čapka
Fotodokumentace: Vilém Bauer
Seznam skladeb: Pochody
Dojmy: Podobná akce proběhla v minulosti již několikrát. V letošním ročníku byl navíc dodán i překlad názvu: nejlepší hasič přežije. A vůbec se tomu nedivím. Vždyť jen poslední část trati je vyběhnout do 18. patra výškové budovy v plné výstroji.
 
Prostějov - přísaha
 
Datum konání: 2. 10. 2009
Místo konání: Prostějov
Domluva: manažer orchestru plk. Ing. Miroslav Blažek s vedením HZS Olomouckého kraje
Seznam muzikantů (celkem ):
            Dirigent: Vladimír Vraňovský
Dřeva: Jiří Krumpolec, Ing. David Všetička, Veronika Kučerová, Dis.,
Melodie: Ladislav Caňkař, Vojtěch Václavek, Jiří Pavlíček, Ervín Sládek, Ondřej Sládek, Petr Pokorný, Mgr. Miroslav Aberle
Doprovody: Ludmila Mlynářová, bc. Jarmila Lichtenšteinová, Martin Král, Ladislav Baloun, Alois Kondziolka, Břetislav Škrabal, Zdenek Papoušek, plk. Ing. Miroslav Blažek, Jaromír Talík, Bedřich Blahunek, Antonín Čapka
Seznam skladeb: Pochody, Kdož jsú Boží bojovníci
Dojmy:
            V pátek 2. října 2009 od 9:00 hodin bude probíhat v Prostějově na náměstí T.G.Masaryka slavnostní předání soupravy záchranářského stanu, kterou zakoupilo město Prostějov a zapůjčí ji bezplatně jednotce Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje na stanici v Prostějově. Tato akce se měla konat 30. června 2009, ale z důvodu povodní, které zasáhly náš kraj, byla zrušena.
            V roce 2009 schválilo Zastupitelstvo města Prostějov prostředky na zakoupení této soupravy, kterou je možné využít nejen pro činnost jednotek požární ochrany, ale i jako zázemí pro zdravotnickou záchrannou službu nebo orgány krizového řízení města Prostějova. Vybavení bude trvale umístěno na požární stanici Prostějov a v případě potřeby bude převezeno na místo mimořádné události.
 
Slavnostní složení služebního slibu
            Součástí celé akce bude od 9:00 hodin na náměstí T.G.Masaryka v Prostějově slavnostní složení služebního slibu nových příslušníků Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje. Slib složí 30 nových příslušníků HZS Olomouckého kraje, kteří nastoupili do sboru v průběhu roku 2008 a 2009.[6] Tolik pozvánka na akci, která byla na internetu přibližně týden před jejím konáním. Samotný průběh našeho vystoupení měl standardní ráz: sraz u zkušebny, autobusem přesun na místo, zahrát požadované skladby a jet domů. Na naší straně bylo i pěkné počasí.
            Přísaha v Prostějově však přece jenom byla něčím výjimečná: dirigent na zkoušce pronesl pochvalu Ladislavu Balounovi před celou kapelou. Je to jediný hráč z doprovodů, který všechna venkovní vystoupení hraje poctivě. Dává si pozor a pečlivě sleduje, kdy hrajeme primavoltu a kdy sekundavoltu. Jak je vidět, mnozí „zkušenější“ muzikanti se stále mají co učit! Ať je tato pochvala motivuje.
 
 
 
vÝroČnÍ schŮze
 
Datum konání: 26. 11. 2009, 17:00 – 19:45
Místo konání: zasedací místnost HZS Ol. Kraje, Schweitzerova ulice
Domluva: plk. Ing. Miroslav Blažek se zástupci HZS Olomouckého kraje a výborem sdružení
Seznam muzikantů (celkem 29):
            Dirigent: Vladimír Vraňovský, Jindřich Večeřa
Dřeva: Mgr. Dita Maryšková, Ph.D., Jiří Krumpolec, Ing. David Všetička, Veronika Kučerová, Dis., Jaroslav Dostál
Melodie: Ladislav Caňkař, Ondřej Sládek, Stanislav Wagner, Jiří Pavlíček, Ervín Sládek, Petr Pokorný, Ing. Martin Šenkýř, Mgr. Miroslav Aberle, Mgr. Bronislava Wittnerová, Mgr. Antonín Dočkal
Doprovody: Ludmila Mlynářová, Martin Král, Ladislav Baloun, Alois Kondziolka, Břetislav Škrabal, Zdenek Papoušek, plk. Ing. Miroslav Blažek, Jaromír Talík, Bedřich Blahunek, Antonín Čapka
Zpěv: Miroslav Kubiš
Hosté: Josef Růžička
Fotodokumentace: Vilém Bauer, Mgr. Dita Maryšková, Ph.D.
Dojmy: V roce 2006 vzniklo Občanské sdružení, díky kterému občas získáme nějakou dotaci na provozování kulturních aktivit. Z toho vyplývá povinnost alespoň jednou za rok se sejít, zhodnotit činnost, provést vyúčtování a případně přijmout nové členy. Vyúčtování měl na starosti Miroslav Blažek – vše měl připraveno na počítači a fakta ukázal přes datový projektor. Následně dostal slovo kapelník Jiří Pavlíček. Ten si své myšlenky napsal na papír a tak je možné poděkování nechat v kronice natrvalo:
 
Dámy a pánové, kolegové a kolegyně.
 
            Již je tomu zase 1 rok a my se zase scházíme, abychom zhodnotili naši roční činnost. Činnost Občanského sdružení a hudby, která pod tímto sdružením působí. Někteří naši členové zmužněli, dívky zženštily, my staří ještě více zestárli. Je to však život a ten má své zákony. Pro někoho tvrdé, pro jiného měkké, a hlavně co si kdo připustí a jak se k daným věcem postaví. V muzice je to ještě tvrdší než v běžném životě, ať jsi profík nebo amatér. Přestože jsme amatérské hudební těleso potřebujeme profesionály, aby nám pomáhali ve zkvalitnění zvládnutí hudebních děl, které nacvičujeme a hrajeme, a my amatéři jim zase pomůžeme radou a pomocí v nehudebním životě. Tak si myslím, že to v naší kapele funguje, jen těch profíků nebo kvalitních amatérů máme ještě stále málo. Pokud máme vystupovat venku bez ozvučení, je nás stále málo. Proto dík za každého nového hudebníka. Potřebujeme posílit křídlovky, tenory, basy, bicí, doprovody a zpěv, hlavně zpěvačky. Jsem rád za každý dobrý záskok, pokud se mi podaří zajistit, když vy nemůžete.
            Chápu samozřejmě, že je problém uvolnění ze zaměstnání, ze školy a dále úvazky v dalších kapelách. Prioritu si musí určit každý sám, ale musíme se oboustranně informovat včas. To platí i o zkouškách, kdy se nás sejde většinou více než na hru. Někdy nejsme kompletní v žádné sekci a dirigent neví co má zkoušet. Jeho domácí příprava přijde vniveč. Pokud se omlouváte, omlouvejte se mně, a to co nejdřív. Pošlete SMS a já zajistím další potřebné. Pokud to po někom vzkážete, je to slušné, ale nedá se s tím již nic dělat.
            Dále musím konstatovat, že úroveň kapely roste, i když již pomaleji (to určitě posoudí dirigent), zlepšilo se chování kapely jako kolektivu i jednotlivců, za což jménem výboru děkuji, že kapelu i HZS reprezentují slušní lidé. Horší je to však při vystoupeních a to hlavně na podiu. To už je horší než amatérské. Týká se to přípravy i soustředění na dirigenta. Nemáme stále rozděleno kdo co má dělat při přípravě (je to i moje chyba, když si myslím, že to každému dojde, opak je pravdou). Přál bych si zapojení hlavně mladých hráčů a zdravých chlapů do stěhování a materiální přípravy. Stále je otevřena otázka techniky.
            Závěrem mi už zbývá poděkovat všem za celoroční práci v kapele ať organizační tak i hudební. Hlavně děkuji za nezištnou práci pana dirigenta a jeho trpělivost, dále výboru sdružení a vedení HZS Ol. kraje za spolupráci a jako hlavní spojku v této spolupráci manažerovi. Jména neuvádím, všichni víme o koho jde. Koho však budu jmenovat je Miroslav Aberle a Jindřich Večeřa, kteří zaskočí před kapelu, když je to zapotřebí.
            Nebudu vyjmenovávat jednotlivá vystoupení, kterých bylo víc než v roce loňském a jsou uvedena také na webových stránkách hudby a stará se o ně, jakož i o kroniku Dita.            Zbytek v diskuzi! Děkuji za pozornost.
 
J.Pavlíček
 
            Dalším důležitým proslovem nás poctil pan dirigent. Stále mu leží na srdci především potíže s vystoupeními. Vždy hraje někdo jiný než je ve zkoušce a podle toho naše vystoupení vypadají. Do konce roku nás čekají ještě dvě důležité akce – předávání hasičské techniky v Českých Budějovicích a vánoční koncert na náměstí. Předávání techniky je náročné, protože opět narážíme na akci v pracovní den, kdy se mnozí z nás z práce nemohou uvolnit. Díky tomu nás ze 30 lidí na zkoušce jede maximálně 20 a venku je to poznat. Kolik se nás sejde v pátek zatím netušíme.
 
 
PŘEDÁVÁNÍ HASIČSKÉ TECHNIKY V Českých Budějovicích
 
 
VÁNOČNÍ KONCERT V OLOMOUCI
 
Datum konání: 11. 12. 2008, 16:00 – 17:00
Místo konání: Horní náměstí v Olomouci
Domluva: Jiří Pavlíček s agenturou Zahradníček
Seznam muzikantů (celkem 27):
                Dirigent: Vladimír Vraňovský
Dřeva: Mgr. Dita Maryšková, Ph.D., Jiří Krumpolec, Ing. David Všetička, Ondřej Pokorný, Veronika Kučerová, Dis., Hana Lichtenšteinová, Vratislav Walachovitsch
Melodie: Jiří Pavlíček, Ondřej Sládek, Ladislav Caňkař, Ervín Sládek, Petr Pokorný, Josef Růžička, Mgr. Antonín Dočkal, Mgr. Miroslav Aberle
Doprovody: Ladislav Baloun, Alois Kondziolka, Mgr. Jaroslava Jašková, Břetislav Škrabal, Ludmila Mlynářová, Martin Král, bc. Jarmila Lichtenšteinová, plk. Ing. Miroslav Blažek, Jaromír Talík, Mgr. Kateřina Spurná
Zpěv: Miroslav Kubiš
Moderování: Mgr. Dita Maryšková, Ph.D., Mgr. Antonín Dočkal
Fotodokumentace: Mgr. Dita Maryšková, Ph.D., Vilém Bauer
Seznam skladeb: Milan Baginský: HASIČI CO JSTE DĚLALI, František Maňas: V PŮLNOČNÍ HODINĚ, František Maňas: VÁNOCE, VÁNOCE Blahoslav Smíšovský Datum konání: 10. 12. 2009, 9:30 – 11:30
Místo konání: České Budějovice
Domluva: kpt. Ing. Miroslav Blažek s generálním ředitelstvím HZS ČR
Seznam muzikantů (celkem 20):
            Dirigent: Vladimír Vraňovský
Dřeva: Jiří Krumpolec, Jaroslav Dostál
Melodie: Jiří Pavlíček, Ladislav Caňkař, Petr Pokorný, Mgr. Miroslav Aberle, Stanislav Wagner, Ing. Martin Šenkýř, Vojtěch Polének
Doprovody: Ladislav Baloun, Alois Kondziolka, Břetislav Škrabal, Ludmila Mlynářová, Martin Král, Jiří Horák, Jaromír Talík, Bedřich Blahunek, Antonín Čapka, kpt. Ing. Miroslav Blažek
Fotodokumentace: Vilém Bauer
Dojmy: Odjezd z Olomouce byl naplánován na 4:00. Auty jsme se svezli ke zkušebně, naložili nástroje a noty a odjeli. Letos poprvé jsme měli povolené hrát v bundách, protože jsme prostě ještě nedostali hasičské zimní uniformy. Jedno z pozitiv akce byl krásný a bohatý švédský stůl připravený jako občerstvení. Doma jsme byli přibližně v 16:00. Na webu HZS jsou tyto informace k akci:
 
NOVÁ TECHNIKA NA ČESKOBUDĚJOVICKÉM NÁMĚSTÍ – Dnes (10. 12. 2009) v 10 hodin dopoledne proběhlo na českobudějovickém náměstí Přemysla Otakara II. slavnostní předání nových požárních automobilů Hasičskému záchrannému sboru České republiky. Krajští ředitelé sborů převzali z rukou ministra vnitra Martina Peciny a generálního ředitele HZS ČR genmjr. Miroslava Štěpána 49 nových požárních automobilů. Novým vozům požehnal českobudějovický biskup Mons. Jiří Paďour.
            Ministr vnitra Martin Pecina popřál všem hasičům, kterým dle jeho slov tento den patří, aby jim technika co nejlépe sloužila.
            "Věřím, že bude v příštím roce uspořádána obdobná akce, kde se nám dostane nové techniky tak, abychom udržovali akceschopnost hasičského sboru na co nejvyšší úrovni. A starší, ale stále dobře sloužící techniku pak můžeme předávat dobrovolným hasičským sborům, našim kolegům, bez kterých se záchranný systém neobejde," řekl generální ředitel HZS ČR genmjr. Miroslav Štěpán.[7]
 
 
: STŘÍBRŇANKA, arr.Ant. Pecha: LÍSTEČKU DUBOVÝ, Zdeněk Gurský: GLORIA, Miloslav Ducháček: ŠŤASTNÉ VÁNOCE, arr. D. Furlano: THE LION SLEEPS TONIGHT, arr. Jan Pavel: VÁNOČNÍ PASTORELY, arr. Jaroslav Bílý: MELODIE PRO SANTU
Dojmy: Vánoční koncert se nám letos povedl. Byl to poslední „teplý“ den, hned v sobotu klesla teplota pod 0°C. Takové drobnosti jako rozsypané noty, které potom Petr Pokorný po večerech dává dohromady, už řešíme v tomto vánočním čase s humorem.
            Prý jsme konečně zvládli souhru, ještě nám ovšem chybí doladit dynamika a intonace – to jsou slova dirigenta Vladimíra Vraňovského k hodnocení koncertu. Letos jsme si stihli ještě před popřáním krásného konce roku zahrát několik not na zkoušce. Tam jsme také zhodnotili výše uvedené prohřešky. Co nás ovšem potěšilo je uznání našeho bývalého kolegy (a kdysi profesionálního muzikanta) Jaroslava Frydrychovského.
 
            ...A jedna smutná zpráva na závěr:
 
            Dne 17. 12. 2009 nás po dlouhé těžké nemoci navždy opustil náš kamarád a spoluhráč Milan Galuška (hrál 1. křídlovku). Jeho poslední vystoupení s námi bylo v Pelhřimově v srpnu 2008. Poslední rozloučení proběhlo 23. 12. 2009 na Svatém Kopečku u Olomouce.
 
 


[1]Brňanům zahrají hasičské dechovky. 2009. [on-line] Dostupné z: <http://www.firebrno.cz/brnanum-zahraji-hasicske-dechovky > [cit. 2009-5-7]
 
[2] Srovnej: Noví hasiči složí slib na náměstí Svobody. 2009. [on-line] Dostupné z: <http://www.firebrno.cz/novi-hasici-slozi-slib-na-namesti-svobody> [cit. 2009-5-7]
 
[3]Album: 2009-05-06, Hasičské dechovky v Brně2009. [on-line] Dostupné z: <http://www.firebrno.cz/album/2009-05-06-skutecti-hasici > [cit. 2009-5-7]
 
[4] [on-line] Dostupné z: <http://www.ctif2009-ostrava.cz/static/zinformace.php> [cit. 2009-7-19]
 
[5] [on-line] Dostupné z: <http://www.ctif2009-ostrava.cz/static/zinformace.php> [cit. 2009-7-19]
 
[6] [on-line] Dostupné z: <http://www.hzsol.cz/index.php?id=161&tx_ttnews[tt_news]=405&tx_ttnews[backPid]=14&cHash=2115636bad> [cit. 2009-10-03]
[7] http://www.hzscb.cz/index.php?id_m=3&id_h=0&id_n=1449

vytisknout  e-mailem