HZS Jihomoravského kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

HS Líšeň

Brno-Líšeň

HS Líšeň.jpg

Typ stanice: P4-A-O

Adresa: Zaoralova č.3, 628 00 Brno

Telefon: 778 495 539

Velitel stanice: npor. Ing. Milan Tlamka   

Telefon: 950 635 122

Historie stanice a založení

Základním krokem pro vybudování nové požární stanice bylo získání areálů Státní rostlinolékařské správy (dále SRS) v Brně-Líšní se sídlem na ulici Zaoralova 3. Jednání mezi SRS a Hasičský záchranným sborem ČR (dále HZS) byla v červnu 2011 úspěšně završena bezúplatným převodem celého areálu na HZS Jihomoravského kraje. Od počátku bylo rozhodnuto, že se do areálu přemístí jednotka z PS Brno-Slatina, jejíž příslušníci vykonávali službu ve stísněných a zcela nevyhovujících podmínkách. V období od 11/2011 do 03/2012 probíhala I. etapa celkové rekonstrukce areálu PS, v rámci které byly v bývalé administrativní budově zrekonstruovány prostory pro chemickou a technickou službu a nové stravovací, odpočinkové, školící, sportovní, ubytovací prostory pro směnové příslušníky a pro příslušníky denní směny. Podzim 2012 byl ve znamení zahájení II. etapy celkové rekonstrukce areálu. V rámci této etapy bylo dokončeno dalších sedm garážových stání pro zásahovou techniku, vystavěn venkovní sklad, vybudováno parkoviště pro zaměstnance a nutné úpravy terénu v okolí budov. Vzhledem k rozsahu a vybavenosti areálu jsou jeho možnosti z hlediska využití pro výcvik na vysoké úrovni.

Zásahový obvod stanice

Městská část Chrlice

Městská část Líšeň

Městská část Slatina

Městská část Tuřany

Městská část Vinohrady

Městská část Židenice

Obec Bedřichovice

Obec Podolí u Brna

Obec Šlapanice

Díky poloze stanice a dobrému napojení na důležité dopravní tepny, spadá do zásahového obvodu také dálnice D1.

V zásahovém obvodu stanice se nacházejí jak nízkopodlažní budovy, výškové budovy (zejména MČ Líšeň, Slatina, Vinohrady, Židenice) a rekreační objekty, tak i průmyslové - obchodní a výrobní objekty. Na 121 objektů (převážně v průmyslové zóně „Černovické terasy“) je zpracována Dokumentace zdolávání požáru (DZP). Nachází se zde několik budov, ve kterých jsou ubytovány osoby se sníženou schopností pohybu (domovy pro seniory a domovy s pečovatelskou službou). Dále administrativně obchodní centrum Eastgate (ul. Řípská), vozovna DPMB Brno-Slatina a mezinárodní letiště Brno-Tuřany.

Do zásahového obvodu patří i podniky, které mají vytvořený zóny havarijního plánování – Agrofert a.s. Brno-Chrlice, Air Products, spol. s.r.o. Brno-Slatina.

Specializace stanice

Stanice a jednotka na PS Brno-Líšeň, zajišťuje služby a servis v oblasti chemické a technické služby. Díky technické vybavenosti se počítá s využitím chemické a technické služby v poskytování servisu, nejen pro jednotky územního odboru Brno-město, ale i pro ostatní územní odbory Jihomoravského kraje a pro jednotky sborů dobrovolných hasičů. Jednotka je předurčena ke společnému zásahu s Biohazard teamem Zdravotnické záchranné služby Jihomoravského kraje.

Přístavba garáží

vytisknout  e-mailem