Záchranný útvar HZS ČR  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Hrad žije první pomocí 2012: Naše družstvo na 2. místě

Dne 12.5 2012 proběhl na Slezskoostravském hradě již 5. ročník soutěže nezdravotnických složek Integrovaného záchranného systému, Hrad žije první pomocí. 

Celá akce byla zahájena v 9 hodin slavnostním nástupem, kde zúčastněným 21 týmům popřála hodně štěstí náměstkyně primátora Statutárního města Ostravy Ing. Simona Piperková, která také převzala nad celou akcí záštitu, dále ředitel Krajského ředitelství policie ČR Moravskoslezského kraje plk. Mgr. Bc. Tomáš Tuhý, ředitelka Oblastního spolku ČČK Ostrava Lydie Poledníková a taktéž nemohlo chybět úvodní slovo ředitele soutěže Bc. Miroslava Osmančíka. Po vyslovení slibu soutěžících a rozhodčích se soutěžní družstva rozmístila na soutěžní stanoviště.
Pro soutěžní týmy bylo letos připraveno 10 originálních modelových situací. Posádky policistů a profesionálních i dobrovolných hasičů se potýkaly se situacemi jako např. potrat, výbuch pervitinového doupěte či poranění způsobená pastí na medvěda.
 
Během soutěže byl pro návštěvníky připraven bohatý doprovodný program, který z důvodu nepříznivého počasí probíhal zejména v dopoledních hodinách. Návštěvníci mohli navštívit stánek Městské nemocnice Ostrava, kde jim byl zdarma naměřen krevní tlak a hladina cukru v krvi, dále tento stánek zprostředkovával poradenství o výživě, Krevní centrum FNsP nabídlo návštěvníkům bezplatné zjištění jejich krevní skupiny, dále návštěvníci mohli shlédnout preventivní stánek Policie ČR, Záchranného týmu a Mládeže ZT ČČK Ostrava, Hasičského záchranného sboru, Zdravotní pojišťovny Ministerstva vnitra, podologického poradenství a Městské policie Ostrava, kde pro ně byly připraveny nejrůznější aktivity a zábavné hry pro děti.
Územní středisko záchranné služby MsK nabídla návštěvníkům prohlídku sanitního vozidla a ukázku profesionální resuscitace, další statické ukázky techniky a dynamické ukázky své práce předvedl Záchranný útvaru HZS ČR Hlučín se svým obojživelným transportérem, Městská záchranná služba s ukázkou sanitních vozidel jak ze současnosti tak již z dávné minulosti, Policie ČR zaujala návštěvníky již tradiční kynologickou ukázkou a taktéž předvedla speciální techniku pořádkové jednotky PČR, zdravotníci Městské policie Ostrava zahrnuli do své dynamické ukázky slanění se psem z hradních zdí, Báňská záchranná služba předvedla vozidlo UNIMOG, lezeckou plošinu a vybavení potápěčů, Vodní záchranné služba ČČK prezentovala nejrůznější typy člunů a Hasičský záchranný sbor Moravskoslezského kraje přispěl do programu svou statickou ukázkou hasičské plošiny a hasičského auta DENIS.
Pro děti bylo připraveno dopravní hřiště s jízdou zručnosti BESIP, laserová střelnice, ukázky maskování poranění, nemocnice pro medvídky organizovaná IFMSA CZ Ostrava a lékařskou fakultou OSU, kde se děti mohli formou hry seznámit s první pomocí, promo tým HIT rádia Orion nabídnul dětem malování nejrůznějších motivů na obličej a mnoho dalších soutěží a aktivit. Po druhé hodině odpolední proběhla ukázka zásahu složek IZS u autonehody, kde nemohlo chybět ani sanitní vozidlo Záchranného týmu ČČK Ostrava.
Taktéž mohli návštěvníci shlédnout gymnastická vystoupení Moravskoslezské krajské asociace sportu pro všechny, která probíhala během celého dopoledne.
 
Po páté hodině odpolední, před vyhlášením vítězů, pronesl ředitel Nadace OKD Jiří Suchánek a předsedkyně Oblastní výkonné rady ČČK Ostrava JUDr. Milada Němčíková závěrečné slovo soutěže. Pak již přišly na řadu dlouho očekávané výsledky.
 

Družstva mohla získat maximálně 3280 bodů a prvních 5 míst obsadily následující týmy:

  1. Speciální pořádková jednotka PČR I – 2925 bodů

  2. Záchranný útvar Hlučín I – 2805 bodů
    - pprap. Lumír LATA               
    - pprap. Adam VASILOV         
    - pprap. Miroslav KUČERA     

  3. JSDH Mokré Lazce – 2775 bodů

  4. JSDH Hlučín – 2720 bodů

  5. Městská policie Ostrava, úsek prevence – 2715 bodů

     

Vítězům gratulujeme a těšíme se zase za rok na 6. ročníku Hrad žije první pomocí !!!

 
Prohlédněte si video:
http://www.youtube.com/watch?v=ySZwMkQO4WQ&feature=g-all-u
 
Fotogalerie: přejděte na tento odkaz.
 
 
 
 Informace:  Záchranný tým ČČK Ostrava, Červeného kříže 4, Moravská Ostrava, 730 05 | info@zachranny-tym.cz

 

Hrad žije 1. pomocí - družstvo ZÚ HZS ČR na 2. místěHrad žije 1. pomocí - družstvo ZÚ HZS ČR na 2. místě

vytisknout  e-mailem