HZS Pardubického kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Hořící olej na pánvi NIKDY nehaste vodou nebo vodním hasicím přístrojem

Čtyři jednotky hasičů likvidovaly požár v kuchyni domu v Hlinsku. Žena chtěla připravit hranolky, nalila si asi 750 ml oleje do hrnce a přikryla ho pokličkou. Zhruba po pěti minutách pokličku z hrnce odkryla a v tu chvíli se z hrnce vyvalil kouř a vyšlehly plameny. Žena nenechala hrnec bez dozoru. Bohužel se lekla, popadla jiný hrnec s vodou a nalila na hořící olej. A to byla osudová chyba. V ten okamžik se vznítila část kuchyňské linky.  Žena vzala děti i psa a utekla s nimi do bezpečí. Kamarádka poté zavolala hasiče. Ti požár uhasili, a ještě termokamerou zkontrolovali kuchyň i digestoř, aby nedošlo k opětovnému vznícení. Škoda byla předběžně vyčíslena na 50 tisíc korun. Uchránit se podařilo majetek ve výši 1,5 milionu korun. Naštěstí se celá událost obešla bez zranění.

Statistika je neúprosná a prozrazuje, že každý pátý požár v České republice vznikne v domácnosti a nejčastěji právě v kuchyni při přípravě jídel. Většinou je to ve zmatku, když někdo do rozpáleného tuku nalije vodu. Oheň se v tu chvíli doslova rozprskne po místnosti a hořet začne všechno široko daleko. Reakce má charakter fyzikálního výbuchu. Každá vodní kapka okamžitě zvětší svůj objem a exploduje. Proto se oheň nejen rozšíří, ale také mnohdy popálí člověka po celém těle.

Hasiči radí:

  • nikdy nenechávejte připravované jídlo bez dozoru, pokud jsou zapnuty spotřebiče,
  • horký olej na pánvi NIKDY nehaste vodou nebo vodním hasicím přístrojem,
  • nejednejte unáhleně a impulzivně,
  • nejprve vypněte přívod energie (elektřina, plyn),
  • pokud nemáte k dispozici hasicí roušku nebo hasicí přístroj, můžete použít improvizované prostředky, například: nehořlavý sypký materiál (sůl, hlína z květináče), mokrou utěrku nebo hadr, pokličku, pečicí plech.

Pro rychlejší zjištění požáru ve vaší domácnosti vám může pomoci autonomní hlásič požáru, pro jeho likvidaci speciální hasicí přístroj pro hašení jedlých olejů a tuků (třída F).

Teplota kdy se olej vznítí je zhruba 370 st. Celsia.

Jak to vypadá, když se olej v hrnci vznítí se podívejte v našem videu.  https://youtu.be/zOWDga-BeLc

por. Bc. Vendula Horáková, tisková mluvčí

vytisknout  e-mailem