HZS Moravskoslezského kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Hlásič požáru, ale (ne)funkční

Hlásič požáru je jednoduché zařízení, které obsahuje v jedné krabičce všechny komponenty potřebné pro včasnou detekci požáru a vyvolání poplachu optickým a akustickým signálem. Jde o finančně dostupné zařízení s jednoduchou instalací, které dokáže pracovat autonomně (nezávisle na jiných zdrojích energie, postačí baterie) a včas upozornit na vzniklý požár. Aby hlásič požáru mohl plnit svou funkci, je nutné ho nainstalovat a udržovat v provozuschopném stavu (v souladu s pokyny návodu výrobce). 

Co riskuji, když hlásič demontuji nebo nezajistím jeho provozuschopnost?

Na linku tísňového volání byl ohlášen požár digestoře. Po příjezdu jednotek požární ochrany na místo události bylo zjištěno, že se jednalo o požár v prostoru kuchyně kolem plynového sporáku, požár se rozšířil na digestoř a částečně pronikl do prostor stoupaček bytového domu.
V zakouřeném bytě se při příjezdu jednotky nacházela majitelka bytu, která jevila známky intoxikace zplodinami hoření. Po prvotním ošetření zasahující jednotkou (aplikován kyslík) byla paní předána do péče ZZS a následně převezena do nemocničního zařízení.
Ke vzniku požáru majitelka bytu uvedla, že v kuchyni smažila omastek s cibulkou, kuchyň opustila  a na to, že smaží úplně zapomněla. Omastek po čase vzplál a začal hořet. To, že něco není v pořádku majitelka bytu zjistila až z důvodu silně zakouřeného bytu. Při pokusu o hašení ještě nechtěně rozlila hořící omastek, načež se požár rozšířil.

Majitelka dále uvedla, že si v minulosti koupila a nainstalovala autonomní hlásič požáru, který z důvodu malování demontovala a nestihla jej namontovat zpátky.

Kdyby jej namontovala zpět, určitě by ji na požár upozornil dříve, než kouř požáru!

IMG_4841s.jpgIMG_4833s.jpg

vytisknout  e-mailem