HZS Pardubického kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Historický sál magistrátu města Pardubice byl svědkem předávní dekretů nově vzniklé Česko-polské asociace svatého Floriana

V nádherných prostorách Historického sálu Magistrátu města Pardubice se v sobotu 7. října konal slavnostní ceremoniál u příležitosti vzniku pobočky Česko-polské asociace sv. Floriana Mazovsko. Slavnostní akce se zúčastnili primátor města Pardubic Ing. Martin Charvát, Jan Stadnický, velitele commandera a zástupce jižní kapitoly i Edward Lasok, primátor města Myslovice a zároveň náměstek velitele comandera.

Za HZS Pardubického kraje byl přítomen plk. Ing. Miroslav Kvasnička, starosta okresního sdružení hasičů Pardubice Bohuslav Cerman i emeritní starostka Okresního sdružení hasičů Pardubice Marie Stará.

Po předání smlouvy mezi zástupci ČR a Polska a předání titulů i ocenění sv. Floriana se ke slovu dostal nově jmenovaný velitel česko-polské pobočky asociace sv. Floriana Bohuslav Cerman a hned popsal, co je cílem této asociace: „Ctít patrona hasičů a neustále mít na paměti Bohu ke cti, bližnímu ku pomoci, vlasti a ochraně – to je hlavní motto asociace sv. Floriana. Mnohé legendy o Floriánově životě mají historicky reálné jádro. Je spojeno se šířením křesťanství až po nejzazší hranice římské říše. Ve středověku se sv. Florián v lidovém podání stal ochráncem před velkou vodou i před suchem, při neúrodě polí, proti bouři a nebezpečí ohně. Se jménem světce jsou spojovány soutěže, pochopitelně se objevuje na hasičských praporech a v další hasičské symbolice jako odznaky sborů, v názvosloví soutěží, jako součást trvalé výzdoby shromažďovacích místností. Symbolika sv. Floriána pronikla celým životem a prací českých hasičů. Proto i tato asociace nese jméno sv. Floriana. Pojďme uctívat aktivity a činy sv. Floriana, patrona hasičů, podporujme činnosti vedoucí ke cti a vzájemného respektu a podporujme pozitivní myšlenky a vznešené tradice hasičstva."

Cílem asociace je uctívání aktivit a činů sv. Floriana patrona hasičů, podpora činností vedoucích k prosazování principů vlastenectví, službě k Bohu a vlasti, udržení ducha rytířství, cti a vzájemného respektu, odměňování za službu lidstvu, prosazování lidských práv v různých oblastech životních činností.

Vendula Horáková, tisková mluvčí

Odkazy do noveho okna

Florian1

Florian1 

Detailní náhled

Florian2

Florian2 

Detailní náhled

Florian3

Florian3 

Detailní náhled

Florian4

Florian4 

Detailní náhled

Florián5

Florián5 

Detailní náhled

Florian6

Florian6 

Detailní náhled

Florian7

Florian7 

Detailní náhled

Florian8

Florian8 

Detailní náhled

Florian9

Florian9 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem