HZS Libereckého kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Hasit lesní požár na Špičáku pomáhal hasičům vrtulník.

Extrémně náročný zásah mají dnes hasiči na tanvaldském Špičáku. 

V 15:39 hodin zde byl ohlášen lesní požár, který se kvůli silnému větru rychle rozšířil. Požár zasáhl mladý lesní porost (stromy výšky 6-8m) v těžko přístupném strmém svahu. Odhad plochy 600 x 200m.

Přes OPIS GŘ HZS ČR byl vyžádán na místo vrtulník pro letecké hašení. S hrázným bylo domluveno, že si vrtulník s bambivakem bude vodu nabírat sám z vodní nádrže Souš. Jelikož byl dolet pro hasební látku poměrně daleko, po třech shozech začali hasiči zřizovat čerpací stanoviště pro vrtulník pod sjezdovou. Sem byly povolány jednotky předurčené právě pro plnění bambivaku. Hasiči mají nasazeno pět vodních proudů, vodu dopravují kyvadlově, čerpací stanoviště mají u řeky Kamenice.

Na místo bylo během odpoledne postupně povoláno 16 jednotek včetně chemického a protiplynového kontejneru z Liberce, ve kterém je zařízení na plnění tlakových lahví. Hasiči musejí kvůli zakouření zasahovat v dýchací technice, a proto potřebují dostatek vzduchu. Vyhlášen byl 3. stupeň požárního poplachu.

Úspěšnost hasebních prací stále komplikuje silný vítr, hasiči předpokládají, že půjde o dlouhotrvající zásah.

Doplnění: V 18:49 hodin hlásil velitel zásahu lokalizaci, tzn., že se podařilo zabránit dalšímu šíření. 

Doplnění: Ve 21:00 hodin jsou stále všechny jednotky na místě a dohašují skrytá ohniska. Vrtulník provedl celkem 14 shozů, nakonec veškerou hasební látku nabíral ze Souše. Hasiči odhadují, že zásah bude probíhat zhruba ještě 2 hodiny. Hasiči pracují v náročném terénu s převýšením 120 metrů.    

Doplnění: 9. května
V časných ranních hodinách museli hasiči k požáru lesa na Špičáku ještě jednou. Opětovné rozhoření několika ohnisek jim bylo ohlášeno ve 4:15 hodin. Protože lesní požáry vyžadují vždy dostatek hasební látky, povoláno bylo nakonec 5 jednotek. V 7:00 hodin došlo k vystřídání směn, v 7:41 hodin bylo již dohašeno a nic nenasvědčovalo tomu, že by se požár mohl znovu rozhořet. Nicméně jednotky každé 2 hodiny provádějí monitoring.

Zítra v 9:00 hodin dojde za účasti PČR k došetření. S největší pravděpodobností byla příčinou manipulace s otevřeným ohněm. Upřesněna bude také výše škody, která je zatím odhadována na 500.000 Kč.
 

Foto: HZS LK, ÚO Jablonec nad Nisou. 

Autor: Mgr. Zdenka Štrauchová

foto1.jpgfoto1.jpgfoto2.jpgfoto2.jpg

foto3.jpgfoto3.jpg

vytisknout  e-mailem