HZS Libereckého kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Hasičům v Libereckém kraji bude u vybraných zásahů pomáhat DRON

Hasičský záchranný sbor Libereckého kraje začal s testováním bezpilotního letounu – dronu. Následuje tak Pardubický a Plzeňský kraj, kde se drony využívají a také se již několikrát osvědčily. 

Dron DJI Matrice 210 RTK je nová posila hasičů v Libereckém kraji. Stroj byl spolufinancován z prostředků strukturálních a investičních fondů EU v rámci projektu „Zvýšení připravenosti Hasičského záchranného sboru České republiky k řešení a řízení rizik způsobených změnou klimatu“. Celková pořizovací cena včetně veškerého příslušenství byla 1.200.000,- Kč. V jeho výbavě nechybí např. termovizní či klasická kamera. Stroj zvládne na jednu sadu baterií  ca 20 minut letu. Celkem je k dispozici šest sad baterií, včetně příslušného vybavení pro rychlé dobíjení. To umožňuje, vyjma výměny baterií, prakticky neomezenou přítomnost dronu ve vzduchu.

V současné době HZS Libereckého kraje čeká na ukončení řízení u Úřadu pro civilní letectví, což přinese HZS Libereckého kraje první piloty pro toto zařízení, přičemž již nyní je stanoven okruh dalších příslušníků HZS Libereckého kraje, zejména ze stanic v České Lípě, Liberci a krajského ředitelství v Liberci, kteří budou zapojeni do dalšího výcviku pilotů a operátorů tohoto stroje.

HZS Libereckého kraje se tak stane jedním z opěrných bodů v této oblasti a o využití dronu tak budou moci žádat i okolní HZS krajů. Dron bude sloužit hasičům při průzkumu místa zásahu. Své uplatnění může najít při hledání ohnisek požárů, pátrání po pohřešovaných osobách, identifikaci potencionálně nebezpečných látek, i jiných událostech. Obecně půjde o podporu rozhodovacího procesu velitele zásahu. Díky dronu lze nejen získat detailnější informace z průzkumu, ale i identifikovat překážky či okolnosti, které by mohly komplikovat řešení daného zásahu.

Nyní je dron v testovacím režimu. Probíhá intenzivní výcvik prvních pilotů a to i formou výcvikových letů v rámci taktických cvičení či při reálné zásahové činnosti. Cvičné nasazení si vyzkoušeli příslušníci HZS Libereckého kraje u požáru lesního porostu v obci Tuhaň na Českolipsku v sobotu 18. dubna. Ve výšce 100 metrů nad zemí monitoroval prostor požářiště a hasiči tak měli přesný obrázek o tom, jak to v místě zásahu vypadá, kde se naházejí skrytá ohniska požáru a o jakých teplotách.

Projekt byl spolufinancován z Evropských strukturálních a investičních fondů, konkrétně z Integrovaného regionálního operačního programu pro období 2014 – 2020

hzs_lkhzs_lk

Autor: por. Bc. Lucie Hložková, tisková mluvčí

FOTO: HZS LK

zapojení drona do zásahu v Tuhanizapojení drona do zásahu v Tuhani

zapojení drona do zásahu v Tuhanizapojení drona do zásahu v Tuhani

zapojení drona do zásahu v Tuhanizapojení drona do zásahu v Tuhani

zapojení drona do zásahu v Tuhanizapojení drona do zásahu v Tuhani

zapojení drona do zásahu v Tuhanizapojení drona do zásahu v Tuhani

vytisknout  e-mailem