Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Hasičům pod stromeček

Slavnostní předání nových požárních automobilů Hasičskému záchrannému sboru ČR (HZS ČR) se uskuteční ve čtvrtek 10. prosince 2009 od 10 hodin na náměstí Přemysla Otakara II. v Českých Budějovicích. Za přítomnosti ministra vnitra Martina Peciny a generálního ředitele HZS ČR genmjr. Miroslava Štěpána si Hasičský záchranný sbor ČR převezme 49 nových požárních automobilů, které byly zakoupeny v letošním roce. Sbor získá celkem 40 cisternových automobilových stříkaček, 2 automobilové žebříky a 5 technických automobilů chemických v provedení pro chemický a radiační průzkum ( dále TACH, pořízených z prostředků Správy státních hmotných rezerv) a dvě Tatry 815-7. Požární automobily jsou rozděleny mezi všechny kraje ČR, požární automobily TACH jsou určeny pro výjezdové skupiny chemických laboratoří HZS krajů. Nové záchranářské automobily budou požehnány českobudějovickým biskupem Mons. Jiřím Paďourem.  

Tatra 815-7Tatra 815-7
Slavnostní předání nových požárních automobilů Hasičskému záchrannému sboru ČR (HZS ČR) se uskuteční ve čtvrtek 10. prosince 2009 od 10 hodin na náměstí Přemysla Otakara II. v Českých Budějovicích.
 
Za přítomnosti ministra vnitra Martina Peciny a generálního ředitele HZS ČR genmjr. Miroslava Štěpána si Hasičský záchranný sbor ČR převezme 49 nových požárních automobilů, které byly zakoupeny v letošním roce. Sbor získá celkem 40 cisternových automobilových stříkaček, 2 automobilové žebříky a 5 technických automobilů chemických v provedení pro chemický a radiační průzkum ( dále TACH, pořízených z prostředků Správy státních hmotných rezerv) a dvě Tatry 815-7.  Požární automobily jsou rozděleny mezi všechny kraje ČR, požární automobily TACH jsou určeny pro výjezdové skupiny chemických laboratoří HZS krajů. Nové záchranářské automobily budou požehnány českobudějovickým biskupem Mons. Jiřím Paďourem.

 
Na tuto významnou akci zveme všechny, kdo si chtějí vystavenou požární techniku prohlédnout a být svědky vlastního předávání. Na náměstí přitom bude vyhrávat hasičská dechovka.  

 
Tento nákup je součástí zvláštního rozpočtového programu Ministerstva vnitra „Periodická obnova základní požární techniky jednotek zařazených do plošného pokrytí,“ jehož realizace byla zahájena v  roce 2007 a pokračovala v roce 2008. Obě série celkem 80 nových cisternových automobilových stříkaček HZS ČR slavnostně převzal v prosinci 2007 v Praze a v prosinci 2008 v Olomouci. Na základě tohoto programu bude pro   HZS ČR do roku 2011 pořízeno přibližně 200 nových cisternových automobilových stříkaček, které nahradí starší již opotřebované.

 
Cisternové automobilové stříkačky – CAS 15/2200/135 – M 2 Z s celkovou hmotností do 14 000 kg jsou vyrobeny na podvozcích MAN TGM 13.2404x4 BL a Mercedes Benz Atego 1526 AF 4x4. Čtyřicítka cisternových automobilových stříkaček má   stejné základní taktické a technické parametry jako předchozí dodávky v letech 2007 a 2008. Kvalitnější a úplnější bude jejich vybavenost požárním příslušenstvím, zejména dýchacími přístroji a radiokomunikačními zařízeními.  

 
Požární automobily TACH jsou vyrobeny na podvozcích Mercedes Benz Vario 4x4.

 
Automobilový žebřík AZ-30 Iveco Magirus pro HZS Plzeňského kraje a automobilový žebřík AZ-37 Iveco Magirus pro HZS Libereckého kraje.

 
Tatra 815-7 je vyrobena na podvozku Tatra 815. Je určena pro hašení požárů ve složitých terénních podmínkách.

 
Této jedinečné slavnostní akce se kromě ministra vnitra a generálního ředitele HZS ČR zúčastní primátor města České Budějovice Juraj Thoma, hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola, jednatel společnosti SPS – VKV Slatiňany s.r.o., ing. Jaroslav Košťál, ředitel HZS Jihočeského kraje plk. Lubomír Bureš, Starosta Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska Ing. Karel Richter a další významní hosté.
 
kpt. Ing. Ivana Svitáková
tisková mluvčí
MV-generální ředitelství
Hasičského záchranného sboru ČR
Tel.: +420 950 819 867
Mobil: +420 724 193 394
E-mail: ivana.svitakova@grh.izscr.cz

vytisknout  e-mailem