Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Hasičští kynologové jsou nejlepší

19. 6. 2014 - To prokázali na mezinárodním cvičení, které proběhlo ve dnech 11. - 14. června 2014 v Kaznějově - dle námětu cvičení ve fiktivní zemi Kaznějovsko, ve městě Vitacit. Nejlépe v konkurenci 12 týmů, včetně třech zahraničních (Slovensko, Francie, Polsko) zabodoval tým složený z kynologů HZS ČR (Nedojedlý – ZÚ HZS ČR, Málek – HZS Libereckého kraje). Další pozice pak obsadily týmy z Městské policie hl. m. Prahy a Kynologické záchranné jednotky ČR. 

Kynologické týmy se zúčastnily  již pátého ročníku Mezinárodního setkání kynologických týmů USAR odřadů, spojených se cvičením a soutěží. Akce, která se pořádá jednou za dva roky, byla jedinečná nejen svým charakterem, ale i tím, že podobná akce se nekoná nikde v Evropě. Cvičení se účastnil i USAR odřad Praha v redukované podobě, který po celou dobu cvičení zajišťoval týlové zázemí operační základny a po dobu 36 hod byl nepřetržitě nasazen na místě události, kde plnil úkoly předem připravených scénářů (průzkum místa zásahu, vyhledávání zasypaných osob pomocí speciální techniky, záchrana osob ze sutin, stabilizace stavebních prvků apod.).
 
A jaké byly hlavní úkoly, které na psovody se psy čekaly?
 
Vyhledávací týmy (kynologové se psy) absolvovaly všechny procedury, které jsou spojeny s nasazením na mezinárodní záchrannou operaci. Je to zejména přijetí záchranné jednotky v postižené oblasti, budování operační základny, přeprava na místo nasazení, zásady pohybu v nebezpečných lokalitách apod. Kynologické týmy byly nasazeny na sutinách zřícených budov v denní i noční době a prováděly vyhledání osob. Součástí jejich činností byla i takticko speciální příprava psovodů jako např. znalosti v pohybu na místě zásahu, použití lezecké techniky, radiokomunikace a práce s technickými prostředky vyhledávání.
 
Základním cílem cvičení bylo navázání spolupráce mezi jednotlivými kynologickými skupinami působícími v rámci USAR odřadů, porovnání úrovně výcviku, připravenosti a způsobu taktického nasazení v oblasti záchranářské kynologie USAR odřadů.
 
Akci pořádalo MV-generální ředitelství HZS ČR a na její přípravě a samotné realizaci se organizačně podílel HZS hl. m. Prahy (USAR odřad PHA), HZS krajů a Záchranný útvar HZS ČR.
 
odkazy:
http://www.pozary.cz/clanek/87855-ve-dnech-11-14-cervna-probehlo-v-malebne-obci-kaznejov-na-plzensku-v-mezinarodni-setkani-kynologickych-tymu-usar-odradu/
 
http://www.ceskenoviny.cz/regiony/zpravy/kynologove-z-nekolika-zemi-nacvicuji-hledani-lidi-v-sutinach/1090646
 
 
text:     pplk. Ing. Roman Hejzlar, MV-GŘ HZS ČR
foto:     ppor. Michal Hrdlička, HZS Ústeckého kraje

vytisknout  e-mailem