Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Hasičský záchranný sbor České republiky se představí v Litoměřicích

7. června 2010 (Ivana Svitáková) - Hasičský záchranný sbor České republiky ( HZS ČR) se představí v rámci akce Hasičské slavnosti 2010 pořádané ve dnech 11.6.-12.6.2010 v Litoměřicích. HZS ČR letos slaví 10 let existence v novém uspořádání. Litoměřické hasičské slavnosti jsou příležitostí blíže se seznámit s HZS ČR, prohlédnout si špičkovou techniku, kterou disponuje, získat informace o činnosti a působnosti HZS ČR. A na co se návštěvníci této rozsáhlé akce mohou těšit?  

Hasičský záchranný sbor ČR připravuje pro návštěvníky litoměřického výstaviště v pavilonu K stánek, kde jsou připraveny materiály týkající se požární ochrany, veškeré informace o působnosti a činnosti HZS ČR, informace o vznikající Expozici požární ochrany a ochrany obyvatelstva ve Zbirohu, dětský koutek, videoprojekce HZS ČR, výstava fotografií ze zásahů hasičů, historická technika z Expozice Zbiroh. Na malé i velké zájemce čeká v prostorách stánku mnoho materiálů o hasičích a nejedno překvapení.
 
Z celé České republiky se sjedou příslušníci HZS ČR, aby předvedli techniku, kterou disponují. K vidění v Litoměřicích bude například GAZ – 3409 „Bobr“ z HZS Královéhradeckého kraje, obojživelné pásové vozidlo, určené pro zásah na všechny typy povrchů. Dokáže se bez problémů pohybovat v obtížně přístupném terénu, plavat pomocí vlastního pohonu na vodní hladině rychlostí až 6 km/hod.
 
Ze Záchranného útvaru HZS ČR z Hlučína se představí mimo jiné požární tank SPOT –55 na upraveném pásovém podvozku se speciální nástavbou. Je určen k likvidaci všech druhů pozemních požárů ve složitých terénních podmínkách.
 
Z HZS Ústeckého kraje bude k vidění špičkově vybavený technický automobil chemický a dekontaminační (TACHD) MB Vario 618D. Automobil slouží chemické službě HZS ČR, je využíván jako mobilní laboratoř na detekci chemických látek v různých skupenstvích, radiaci a teplotu na dálku. K vidění budou automobilové žebříky, cisterny, čluny, rychlé zásahové vozidlo, vyprošťovací tank atd.
 
Téměř tři desítky techniky z HZS ČR se představí nejen v přehlídce techniky plánované na sobotu 12.6.2010, ale představí se návštěvníkům řadou dynamických a statických ukázek.
 
Součástí Hasičských slavností 2010 budou také křty knih

 

Jako první budou, v pátek dne 11. 6. 2010 v 10.30 hodin pavilonu A, pokřtěné dvě unikátní publikace zachycující různým, nicméně osobitým způsobem historii, fungování a život profesionálních hasičů.

První z křtěných knih je Stručná historie profesionální požární ochrany v českých zemích, autora JUDr. Zoltána Szasza, která přináší ucelený přehled vývoje profesionálních hasičů v českých zemích od roku 1853 až do současnosti. Druhou křtěnou knihou je účelová publikace Jaromíra Chalabaly s názvem Životy pražských hasičů, která díky osobitým fotografiím autora, nechává nahlédnout do života současných profesionálních hasičů, byť jen na území hl.m. Prahy.

Křest těchto knih je zvláštní zejména tím, že budou obě pokřtěny zároveň. Na místě pak bude možné vyhrát několik knih od obou autorů. Po křtu knih bude na místě probíhat autogramiáda. 

 
Program akce naleznete na www.hasicketradice.cz
 
 
 
 
kpt. Ing. Ivana Svitáková
tisková mluvčí
MV-generální ředitelství
Hasičského záchranného sboru ČR
Tel.: +420 950 819 867
Mobil: +420 724 193 394
E-mail: ivana.svitakova@grh.izscr.cz
Odkazy do noveho okna

strucna-historie-lic-200px

strucna-historie-lic-200px 

Detailní náhled

zivoty-prazskych-hasicu

Životy pražských hasičů - Jaromír Chalab... 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem