Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Hasičské slavnosti Litoměřice 2022

7. 6. 2022 (MF) - Litoměřice již tradičně přivítají největší celorepublikový sraz hasičstva s nejrozsáhlejší výstavou hasičské techniky. Jedná se již o 8. ročník a proběhne ve dnech 10. – 11. června 2022. 

Ten, kdo v těchto dnech zavítá na výstaviště Zahrada Čech, na Mírové náměstí a posléze na Lodní náměstí, se může těšit na hasičskou techniku od té nejstarší, ze sbírek sborů dobrovolných hasičů, až po tu nejmodernější a speciální, kterou disponuje Hasičský záchranný sbor ČR.

K vidění budou staré zápřahové stříkačky, parní stříkačky i historické hasičské automobily. Většina techniky se aktivně prezentuje v rámci ukázek, které probíhají po dobu celých slavností. 

Návštěvníci se mohou zúčastnit páteční Floriánské mše v katedrále sv. Štěpána v Litoměřicích. Celou akci završí v sobotu večer hasičská hudební fontána. Vodní a světelná show stříkaná hasičskými proudnicemi, které mají dostřik až 120 metrů a výška fontány je přes 67 metrů.

Litoměřické slavnosti 2017.pngLitoměřické slavnosti 2017.png


 

Co si pro návštěvníky slavností připravil Hasičský záchranný sbor ČR?

Tradičním partnerem Hasičských slavností Litoměřice je Hasičský záchranný sbor ČR, jenž zde naopak prezentuje techniku nejmodernější v rámci statických i dynamických ukázek na suchu i na vodě. Záchranný útvar HZS ČR přiveze do Litoměřic trojici vozidel TITAN, TRITON a velkoobjemovou cisternu CV 40. Jedná se o techniku, která je součásti modulu pro hašení požárů v nebezpečných prostorech a lesních požárů. Jinak řečeno tato technika je určena pro zásahy v prostorech s vysokou mírou ohrožení osob. Jako příklady těchto situací lze uvézt požáry či výbuchy muničních skladů, chemických provozů a obecně provozů s výskytem hořlavých, výbušných, toxických a jinak nebezpečných látek. Vyzdvihnout lze například provozy s výskytem tlakových lahví či technologií pracujících pod vysokým tlakem.

Záchranný útvar HZS ČR společně s HZS Moravskoslezského kraje si na sobotní večer pro návštěvníky připravily ukázky činnosti se speciální technikou, dále vyhledávání a záchranu osob z vodní hladiny, práci s bambi vakem a mnoho dalšího. K vidění bude řada člunů, například Zodiac MK 2/Evinrude E30, Marine 17H/Evinrude E60 nebo vodní skútry YAMAHA.

K vidění budou kromě techniky i ukázky vyprošťování osob z havarovaných vozidel, záchrana osob pomocí lezecké techniky či ukázka hašení hořícího oleje na pánvičce.

Na malé i velké návštěvníky čeká řada soutěží. Vyzkoušet si budou moci nejen práci hasičů, ale třeba i projít náborovým střediskem. Po celou dobu slavností bude také otevřená stanice litoměřických profesionálních hasičů.

                                                    Program Hasičské slavnosti Litoměřice 2022.JPG

Mgr. Nicole Studená
mobil: 775 360 643
media@hasicskeslavnosti.cz

https://www.hasicskeslavnosti.cz/

vytisknout  e-mailem