Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Hasičské pohádky se dnes četly na 137 stanicích

13. 10. 2016 (Nicole Zaoralová) - Přesně v 10,00 hodin odstartovalo na 137 hasičských stanicích po celé České republice první velké předčítání z nově vydané knížky Hasičských pohádek. Autory pohádek jsou sami hasiči ze všech oblastí činností Hasičského záchranného sboru ČR. Jsou to například ti, kteří přijímají tísňové hovory na lince 112, rozhodují o výjezdech jednotky na operačním středisku, tzv. „mokří hasiči“, kteří vyjíždějí ke všem mimořádným událostem, i ti, kteří posléze vyšetřují příčiny vzniklých požárů.  

IMG_0041.JPGPohádkové čtení bylo spojeno s dalšími doprovodnými akcemi.  Děti z mateřských a základních škol si mohly prohlédnout stanice, seznámit se s používanou technikou a dozvědět se důležité informace z oblasti prevence požárů. Hlavní náplní setkání ale bylo předčítání samotných pohádek. Ty si děti mohly vyslechnout jak od samotných autorů pohádek, tak od čelních představitelů Hasičského záchranného sboru ČR.

Na stanici v pražských Modřanech četl pohádku generální ředitel HZS ČR genmjr. Ing. Drahoslav Ryba, náměstkyně ministra vnitra Mgr. Monika Pálková a pražský autor pohádky por. Mgr. Pavel Savara.

V první ryze hasičské knížce pod názvem Hasičské pohádky nalezneme 14 klasických pohádek. V nich děti potkají draky, čerty, skřítky, statečné kohouty i kapry záchranáře. Knížka je neprodejná, ale je ale možné jí získat na nejrůznějších akcích Hasičského záchranného sboru ČR nebo o ní soutěžit např. na webových stránkách http://www.hzscr.cz/clanek/soutez-o-hasicske-pohadky-pokracuje-i-v-rijnu.aspx

„Při zrodu myšlenky knížky Hasičských pohádek, kterou by sepsali sami hasiči, by mě nenapadlo, kolik šikovných kolegů a kolegyň u sboru je. Pohádek se sešlo velké množství a byly opravdu nádherné, takže bylo těžké vybrat jen pár do knížky. Bude to tedy pro nás inspirace a podklad pro další díl, který doufám zrealizujeme.“ dodává generální ředitel HZS ČR genmjr. Ing. Drahoslav Ryba.

Jak vypadalo čtení pohádek na hasičských stanicích v jednotlivých krajích, si můžete prohlédnout zde:
HZS hl. m. Prahy
HZS Středočeského kraje
HZS Jihočeského kraje
HZS Plzeňského kraje
HZS Karlovarského kraje
HZS Ústeckého kraje
HZS Královéhradeckého kraje
HZS Pardubického kraje
HZS Olomouckého kraje
HZS Moravskoslezského kraje
HZS Zlínského kraje
a
http://www.firetv.cz/cteni-hasicskych-pohadek/

Kontakt:
kpt. Mgr. Nicole Zaoralová
tisková mluvčí
MV-generální ředitelství HZS ČR
Tel.: 950 819 944
Mobil: 602 215 142
E-mail: nicole.zaoralova@grh.izscr.cz

vytisknout  e-mailem