Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Hasičské pohádky byly pokřtěny – vyhrajte první výtisky

6. 9. 2016 (Nicole Zaoralová) - První knížka hasičských pohádek byla slavnostně pokřtěna dne 3. září 2016 v Expozici požární ochrany HZS ČR ve Zbirohu v rámci šestého ročníku Zbirožského hasičského tatrování. 

ViewImage.jpgU kolébky knihy Hasičských pohádek se sešly, jak už to tak bývá, tři sudičky:

První sudičkou byl duchovní otec pohádek, generální ředitel Hasičského záchranného sboru ČR genmjr. Ing. Drahoslav Ryba, který knize popřál: „Milá knížko, já ti dávám do vínku, abys přinášela radost i ponaučení dětem po mnoho generací.Milá pohádková knížko, já ti dávám do vínku spoustu krásných společných chvil dětí a jejich rodičů, prarodičů, strýčků a tetiček při tvém čtení“ předpověděla knížce druhá sudičkanáměstkyně ministra vnitra Mgr. Monika Pálková, MPA.

Třetí sudičkou byl vybrán starosta města Zbiroh Ing. Milan Rusek, který doplnil: „A já ti, milá knížko, dávám do vínku, aby se díky tobě naučila spousta dětí číst a čtení se jim stalo celoživotní zálibou.

Hlavní myšlenkou knihy byla vize, aby pohádky pro děti napsali sami hasiči. Kniha vznikla z nejhezčích příspěvků profesionálních i dobrovolných hasičů, kteří svá dílka zaslali v roce 2015 do literární soutěže „Bylo, nebylo u hasičů.“ Ve čtrnácti klasických pohádkách děti potkají draky, čerty, skřítky, statečné kohouty i kapry záchranáře.

Knížku veselými a vtipnými ilustracemi na míru obohatil ilustrátor pan Ladislav Cabicar. Panu Cabicarovi jsou hasičská témata velmi blízká také proto, že je dlouholetým autorem vzdělávacích materiálů pro děti v oblasti požární prevence.

Knihu vydalo MV-generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR v roce 2016 a vytiskla Tiskárna ministerstva vnitra.

Prozatím se neuvažuje o volném prodeji této knihy. Děti i dospělí mohou Hasičské pohádky získat jako odměnu za účast v nejrůznějších soutěžích a na akcích pořádaných Hasičským záchranným sborem ČR.

Fotogalerii ze slavostního křtu naleznete zde: http://www.hzscr.cz/photoDetail.aspx?docid=22000012
(autor Františe Špaček MV-GŘ HZS ČR)

Soutěž na měsíc září 2016

  1. Jak se zachováš, stane-li se ve tvé blízkosti dopravní nehoda, při níž je zraněn člověk?
     
  2. Pojmenuj správně, kam se dovoláš, vytočíš-li tato telefonní čísla: 156, 112, 158, 150, 155?
     
  3. Pokud vznikne v domácnosti požár, budeš se snažit ho sám uhasit?
     
  4. Co všechno nesmíš zapomenout udělat, než vyjdeš v zimě v horách na celodenní túru?
     
  5. Co uděláš, najdeš-li na procházce v přírodě spadlé dráty vysokého napětí?

Své odpovědi zasílejte elektronicky do 30. září 2016 celostátní koordinátorovi preventivně výchovné činnosti kpt.Mgr. Martině Talichovéz MV- generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR (tel. 950 819 882,  e-mail martina.talichova@grh.izscr.cz). Ze správných odpovědí budou vylosováni dva výherci, kteří obdrží knihu Hasičských pohádek.

Další informace k pohádkové knize:  http://www.hzscr.cz/clanek/hasici-budou-cist-detem-vlastni-hasicske-pohadky.aspx

Další informace k literární soutěži a vítězích v roce 2015: http://www.hzscr.cz/clanek/nejlepsi-hasicska-pohadka-je-o-vodnich-zachranarich.aspx

Kontakt
kpt. Mgr. Nicole Zaoralová
tisková mluvčí
MV-generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR
Tel.: 950 819 944
Mobil: 602 215 142
E-mail: nicole.zaoralova@grh.izscr.cz

vytisknout  e-mailem