Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Hasičské jednotky ukončily odstraňování následků tornáda na Jižní Moravě

22. 7. 2021 (RK) - Dnes, 28 dní po ničivém tornádu, hasiči ukončili poslední činnosti související s odstraňováním následků tornáda na Hodonínsku a Břeclavsku. 

Ve čtvrtek, 24. června 2021, večer, krátce před půl osmou, se přes Břeclavsko a Hodonínsko přehnalo devastující tornádo. Během několika málo minut vyjely hasičské jednotky k prvním nahlášeným událostem. Během prvních čtyř hodin odbavilo Krajské operační a informační středisko HZS Jihomoravského kraje přes 600 volání na tísňovou linku. Další stovky hovorů odbavila operační střediska v jiných krajích. Vyhlášen byl zvláštní stupeň poplachu a ke koordinaci záchranných prací byl během hodiny svolán krizový štáb, na kterém se začaly scházet informace z postižených oblastí.

Od prvních minut a v průběhu následujících hodin prohledávali hasiči sutiny zničených domů, poskytovali zraněným první pomoc, likvidovali požáry, vyprošťovali lidi z poničených vozidel, odstraňovali popadané stromy a stabilizovali poškozené objekty. Postiženou oblast o rozloze přibližně 26 km2 jsme pro lepší koordinaci záchranných a likvidačních prací postupně rozdělili do 5 zásahových sektorů (Hrušky, Moravská Nová Ves, Mikulčice, Lužice, Hodonín vč. lokality Pánov). Byl svolán Krizový štáb Jihomoravského kraje.

Krátce po 20:00 se také sešel štáb generálního ředitelství HZS ČR, který na základě požadavku a po vyhodnocení situace velitelem zásahu, vyslal na místo nejprve posily v podobě dvou odřadů USAR týmů z Prahy a z Ostravy, specializované na vyhledávání zavalených osob ze sutin, a také tři ženijní odřady Záchranného útvaru HZS ČR. Druhý den, od brzkých ranních hodin, se na místo sjížděly odřady z dalších HZS krajů. Do pomoci se postupně zapojily hasičské odřady ze všech krajů ČR.

Již v průběhu druhého dne, pátku 25. 6., se postupně měnil charakter prací v jednotlivých sektorech a záchranné práce přecházely v práce likvidační. Jednalo se zejména o odstraňování narušených střech a konstrukcí, stabilizaci budov, které hrozily kolapsem, odklízení sutin a vraků vozidel, a zprůjezdňování komunikací. Podíleli jsme se na opravě věže kostela. Ke svozu suti a odpadu z postižených obcí bylo zřízeno několik provizorních skládek, které byly v průběhu zásahu převezeny na určené tři hlavní skládky, na které byla nasazena těžká technika k jejich regulaci.

Následně se činnost hasičů ještě rozšířila. Naši psychologové poskytovali posttraumatickou péči, jednotky zajišťovaly poškozené střechy, odstraňovaly množství trosek uvnitř obcí, a s naší těžkou technikou jsme následně zahájili řízené demolice celkem 84 objektů, které takto určili statici.

Na místě události se postupně vystřídalo na 2000 příslušníků HZS ČR a přibližně 2000 členů jednotek SDH. Nasazeno bylo bezmála 600 kusů techniky.

V neděli 4. 7. již byla odklizena většina území poškozených obcí, a tak se některé naše odřady již mohly vrátit zpět na své základny. Na místě pokračovaly v práci kromě bezmála 300 jihomoravských hasičů také hasičské odřady z krajů Středočeského, Vysočina, Olomouckého, Pardubického a Zlínského. Nadále zasahovala těžká technika a hasiči ze Záchranného útvaru HZS ČR. Přestože byly téměř všechny likvidační práce v postižené oblasti u konce, hasiči stále pomáhali až do úplného dokončení všech svých činností, které v poslední fázi spočívaly zejména v demolicích objektů.

Ve středu 21. 7. odpoledne odjel z místa zásahu odřad Záchranného útvaru HZS ČR, konvoj čítající 35 kusů techniky vyrazil krátce po 16. hodině v doprovodu policejních vozidel na dálnici D2 směr Brno. Záchranný útvar dorazil na místo události mezi prvními a jako jedni z posledních místo opouštěli.

Likvidační práce byly dnešním dnem ukončeny i ze strany hasičů z HZS Jihomoravského kraje, a tak všechny postižené obce mohly být předány starostům. Fyzicky i organizačně náročný a dlouhotrvající zásah při odstraňování následků ničivého tornáda tak pro hasiče, po 28 dnech, končí.

Dnes proběhl poslední standardní Krizový štáb Jihomoravského kraje za účasti složek integrovaného záchranného systému (IZS), kterého se zúčastnil také generální ředitel HZS ČR genmjr. Vladimír Vlček. Na tiskové konferenci po jednání krizového štábu poděkoval všem zasahujícím složkám IZS a vyzdvihl velmi kvalifikované a erudované vedení krizového štábu, v čele s hejtmanem Janem Grolichem. „Určitě bych chtěl panu hejtmanovi poděkovat jménem Hasičského záchranného sboru a současně bych chtěl poděkovat i všem hasičům, zejména z Jihomoravského kraje, Policii České republiky, zdravotnickým záchranným službám, a všem dalších humanitárním organizacím, které se podílely a podílejí na zdolávání této mimořádné události, za spolupráci, která byla příkladná a myslím, že to je velmi důležitý a pozitivní signál pro všechny občany celé České republiky.“, řekl mimo jiné genmjr. Vladimír Vlček.

Závěrečný brífing k odjezdu jednotek HZS ČR z oblastí postižených tornádem.jpg

Teď nastane proces vyhodnocování jednotlivých fází této mimořádné události od toho prvotního nasazení, procesu evakuace, záchrany, až po fázi likvidačních prací.  Bohužel, pro obyvatele postižené oblasti, je konec ještě daleko. Teprve teď přicházejí na řadu se svojí pomocí tolik potřební zedníci, pokrývači, a další odborní řemeslníci, kteří pomohou s opravami a s obnovou zasaženého území, aby lidé opět měli své domovy.

A hasiči jsou samozřejmě nadále připraveni pomoci v případě nouze, s výjezdem ze svých standardních dislokací.




plk. Mgr. Rudolf KRAMÁŘ
vedoucí pracoviště komunikace
Ministerstvo vnitra - generální ředitelství
Hasičského záchranného sboru České republiky
Kloknerova 26
148 01 Praha 414
tel: +420 950 819 949
GSM: +420 720 112 150
e-mail: rudolf.kramar@grh.izscr.cz



 

Související články:
https://www.hzscr.cz/clanek/hasicsky-zachranny-sbor-ceske-republiky-zasahuje-na-breclavsku-a-hodoninsku-po-nicivem-tornadu.aspx
https://www.hzscr.cz/clanek/hasici-pokracuji-v-zasahu-po-nicivem-tornadu.aspx
https://www.hzscr.cz/clanek/potykame-se-s-mimoradnou-udalosti-nebyvalych-rozmeru.aspx
https://www.hzscr.cz/clanek/stale-odstranujeme-nasledky-tornada.aspx
https://www.hzscr.cz/clanek/hasici-zahaji-demolici-poskozenych-objektu.aspx
https://www.hzscr.cz/clanek/hasicska-technika-bourala-prvni-domy.aspx
https://www.hzscr.cz/clanek/v-postizenych-oblastech-redukujeme-pocet-zasahujicich.aspx
https://www.hzscr.cz/clanek/hzs-jihomoravskeho-kraje-menu-informacni-servis-zpravodajstvi-2021-dva-tydny-po-nicivem-tornadu-hasicsky-zachranny-sbor-ceske-republiky-i-nadale-pomaha-obcim-na-breclavsku-a-hodoninsku.aspx



Foto zdroj:
HZS Jihomoravského kraje

       

Odkazy do noveho okna

Závěrečný brífing k odjezdu jednotek HZS ČR z oblastí postižených tornádem

Závěrečný brífing k odjezdu jednotek HZS... 

Detailní náhled

Závěrečný brífing k odjezdu jednotek HZS ČR z oblastí postižených tornádem (2)

Závěrečný brífing k odjezdu jednotek HZS... 

Detailní náhled

Práce v oblastech postižených tornádem jsou u konce, jednotky HZS ČR se vrací zpět na základny

Práce v oblastech postižených tornádem j... 

Detailní náhled

Práce v oblastech postižených tornádem jsou u konce, jednotky HZS ČR se vrací zpět na základny (2)

Práce v oblastech postižených tornádem j... 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem