HZS Moravskoslezského kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Hasiči zachraňovali „zimního“ surfaře na Těrlické přehradě

Tři jednotky hasičů se zapojily do úspěšné záchrany seniora (67), který pojal včerejší (tedy čtvrteční 12.3.2020) poměrně teplý den jako veskrze rekreační a vyrazil s kvalitním prknem a plachtou na hladinu vodní nádrže Těrlicko (okres Karviná). Překvapivě vysoké vlny byly ale nad jeho síly, a tak jeho kamarádi, lebedící v klídku na břehu, museli zavolat hasičskou pomoc.

Ke břehu přehrady dorazily dvě jednotky Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK – stanice Havířov a Karviná) i s nafukovacími čluny a také jednotka dobrovolných hasičů Těrlicko ve čtvrtek krátce po druhé hodině odpolední. Kvůli vysokým vlnám bylo seniora uprostřed vlnobití velmi obtížné sledovat i hasičským dalekohledem, aby se neztratil z dohledu.

Muž se za silného větru dostal do situace, kdy byl zřejmě unaven a podchlazen a silný vítr jej již bez plachty unášel po vodě na windsurfingové desce, na níž jen nečinně ležel. Profesionální hasiči již měli připraven člun k vyplutí, zatímco dobrovolní hasiči byli posláni na hráz Těrlické přehrady, kam byl nešťastný senior unášen. Vítr byl opravdu silný, a tak se muž dostal ke hrázi dříve, než se k němu měl možnost dostat člun po vodě.

Podchlazený muž byl po doražení k břehu při vědomí a schopný pohybu. Dobrovolní hasiči mu i s jeho plovací deskou pomohli na břeh a zajistili, aby byl v teple a pod dohledem v jejich výjezdovém vozidle. Velitel zásahu z HZS MSK na místo povolal tým ZZS MSK k jeho ošetření. „Spolupráce a součinnost jednotek HZS MSK s dobrovolnými hasiči Těrlicka a také se ZZS MSK probíhala velmi dobře, rychle a účinně a pro záchranu surfaře bylo vyvinuto maximální úsilí,“ poznamenal velitel zásahu.

(Foto je až z doby po vytažení člunu z vody...)

Odkazy do noveho okna

zachranaVNTerlicko

zachranaVNTerlicko 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem