HZS Plzeňského kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Hasiči z Přeštic získali Zlatý záchranářský kříž

Prestižní ocenění obdrželi od Prezidenta ČR v kategorii Záchranářský čin profesionálního týmu. 

P5100356.JPGFotogalerie zde.
Jednotka Hasičského záchranného sboru Plzeňského kraje ze stanice v Přešticích obdržela ve středu 22. května 2013 z rukou prezidenta ČR Miloše Zemana Zlatý záchranářský kříž. Hasiči získali prestižní ocenění v kategorii „Záchranářský čin profesionálního týmu“.
 
Hasiče ze směny A loni v květnu vyslalo operační středisko na žádost ZZS do Biřkova zachránit osobu z jímky drtičky kafilerních produktů. Celý zásah znesnadňovaly kluzké, mastné stěny drtičky, její zkosený profil a drtící šnek po celém jejím dně, pod kterým se nacházel prostor zatopený vodou. Nesnesitelný zápach tlejících kafilerních zbytků znemožnil pobývat na místě delší dobu bez dýchací techniky. Hasiči se řídili instrukcemi lékaře a zajistili základní životní funkce postiženého. Pomocí lezecké techniky muže vyprostili. Vyproštění osoby od příjezdu hasičů do předání zraněného osádkám ZZS a LZS trvalo pouhých 16. minut.
 
Posláním Zlatého záchranářského kříže je ocenit výjimečné, profesionálně zvládnuté zásahy hasičů, zdravotníků, vojáků, policistů a jiných složek integrovaného záchranného systému, dobrovolníků i profesionálů, neziskových organizací působících v oblasti záchranářství, stejně jako obětavé činy první pomoci laiků – dětí i dospělých a podpořit význam záchranářské profese i stavovskou čest záchranářů všech oborů.
 
Projekt je časopisem RESCUE report každoročně vyhlašován již od roku 1998 na území České republiky, od roku 2006 také na Slovensku. V roce 2000 laureáty Zlatého záchranářského kříže poprvé přivítal prezident České republiky na Pražském hradě, kde jim za jejich činy osobně poděkoval. V roce 2008 byly Zlaté záchranářské kříže poprvé předány přímo z rukou prezidenta České republiky.

______________________________________________________________________________________________

Zlatý záchranářský kříž v kategorii Záchranářský čin laiků obdržel pan František Vlk za záchranu těžce zraněného řidiče z hořícího auta u Kašperských Hor. 

 http://www.hzscr.cz/clanek/u-kasperskych-hor-zustal-zaklinen-ridic-v-horicim-aute.aspx

Řidiči osobního auta se při cestě za vnučkou podle všeho udělalo za volantem špatně, sjel do příkopu a čelně narazil do stromu. Auto vzplálo v motorovém prostoru a muž se pro těžká poranění nemohl dostat ven. Přestože ho do nemocnice transportoval vrtulník LZS, může hovořit o štěstí. Z Kašperských Hor do Radešova v době nehody projížděl autobus společnosti Probobus Beroun a jeho řidič neváhal pro záchranu života nasadit svůj vlastní.
 
František Vlk, řidič autobusu, se ve všech směrech zachoval jako profesionál. Zastavil v bezpečné vzdálenosti od havarovaného auta a minimalizoval tak riziko, že by nehodu někdo přehlédl.
 
Když přiběhl k autu, zpozoroval, že zpod kapoty vyšlehávají plameny. Rychle se vrátil do autobusu pro hasicí přístroj a požár dostal pod kontrolu. Nebýt tohoto včasného zásahu, požár by zachvátil celé vozidlo a následky nehody mohly být katastrofické.
 
Zatímco kontroloval stav zraněného, objevil se u nehody další svědek. František Vlk, který i přes závažnost situace zachoval chladnou hlavu, mu přikázal zavolat o pomoc na tísňovou linku 112. Následně těžce poraněného řidiče z vozu vytáhli.
 
Dle slov Františka Vlka pak událost dostala rychlý spád. K nehodě přijeli místní hasiči JSDH Kašperské Hory a profesionální hasiči ze Sušice, zraněného převzali do péče, v zápětí přijela sanita a následně přistál na místě vrtulník. Hasiči transportovali zraněného do vrtulníku a provedli konečné dohašení motorového vozidla.
 
Navzdory hrdinskému činu a odvaze, František Vlk skromně prohlásil: „Vždyť to nic nebylo, to by přece udělal každý.“
 
Jiné zasahující složky:
 
HZS Sušice                              
JSDH Kašperské Hory          
ZZS Sušice
LZS
PČR Kašperské Hory
PČR Klatovy

 

vytisknout  e-mailem