HZS Olomouckého kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Hasiči z Olomouckého kraje uspěli v anketě Hasič roku

Jednu ze sedmi skleněných hasičských přileb, která je vždy připravena pro vítěze ankety Hasič roku, přivezli ve čtvrtek 19. dubna 2018 z Prahy hasiči z Olomouckého kraje. Zvítězili v kategorii Projekt roku s publikací pro slabozraké a nevidomé žáky ZŠ a SŠ „Jak se chovat při mimořádné události“. Uspěli tak mezi padesáti dvěma nominacemi, které byly do ankety zaslány, a ze kterých sedmnáctičlenná porota vybrala vítěze. 

Nápad vytvořit tuto speciální publikaci pro děti nevidomé nebo se zbytky zraku s názvem "Jak se zachovat při mimořádné události" vznikl koncem roku 2016, kdy zástupci HZS Olomouckého kraje oslovili vedení Střední školy, Základní školy a Mateřské školy prof. V. Vejdovského v Olomouci – Hejčíně, kterou navštěvují slabozrací a nevidomí žáci, zda by byl zájem o vytvoření příručky s tématikou ochrany obyvatelstva a požární ochrany pro žáky a studenty této školy.

Po kladné odezvě ze strany školy připravili hasiči texty s tématikou požární ochrany a ochrany obyvatelstva (např. jak nahlásit mimořádnou událost, požár v bytě, varování, evakuace a další.) Zvláštní kapitola byla zaměřena na téma „Jsem v ohrožení, co mám udělat“ s radami a pokyny právě pro slabozraké a nevidomé. Učitelé probrali ve třídě s žáky jednotlivá témata, aby se zjistila zpětná vazba a ověřilo se, zda žáci pochopili jejich obsah. Po částečné úpravě textů přesně podle potřeb slabozrakých a nevidomých dětí se publikace doplnila kreslenými obrázky vystihující uvedené kapitoly. Samotný text jednotlivých témat byl zvětšen na velikost písma 24 tak, aby byl dostatečně velký a slabozraké děti nebo děti se zbytky zraku ho byly schopné přečíst samy.

Příslušníci HZS Olomouckého kraje oslovili tiskárnu pro nevidomé K.E.Macana v Praze, která je jedinou tiskárnou svého druhu v ČR a která vytvořila tiskové matrice pro tisk zvětšeného písma a perforovaní v Braillově písmu a příručku vytiskla.

Příručka byla vyhotovena v nákladu 250 kusů. Ty budou sloužit jako pomůcka pro výuku na výše jmenované škole prof. Vejdovského v Olomouci, dále budou distribuovány přes Speciální pedagogické centrum v rámci Olomouckého kraje pro pedagogy a asistenty, kteří pracují se slabozrakými a nevidomými žáky.

Veškeré náklady, které s tiskem publikace vznikly (280.000 Kč), financoval Olomoucký kraj ze svého rozpočtu.

Jde o unikátní projekt v České republice, který navazuje na příručku pro dospělé s názvem „Příručka pro zrakově postižené – mimořádné události“, kterou v roce 2014 vydali hasiči ve spolupráci se statutárním městem Olomouc a určena byla pro osoby sdružené v Tyfloservisu a v Sonsu v krajském městě.

Informace o celé anketě Hasič roku najdete >> zde <<.

Autor:

por. Bc. Ing. Vladimíra Hacsiková
mluvčí HZS Olomouckého kraje
tel: 950 770 039 (linka tiskový mluvčí)
tel: 950 770 207
mobil: 725 490 377
e-mail: mluvci(zavinac)hzsol.cz

Odkazy do noveho okna

Hasič roku 2017_projekt

Hasič roku 2017_projekt 

Detailní náhled

Hasič roku 2017_projekt

Hasič roku 2017_projekt 

Detailní náhled

Hasič roku 2017_projekt

Hasič roku 2017_projekt 

Detailní náhled

IMG_0010

IMG_0010 

Detailní náhled

IMG_0011

IMG_0011 

Detailní náhled

IMG_0058

IMG_0058 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem