HZS Olomouckého kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Hasiči z Olomouce oslavili sedmdesátiny

V pátek 18. září 2015 proběhly celý den v Olomouci na Horním náměstí oslavy 70 let od vzniku jednotky profesionálních hasičů v Olomouci. 

Hasiči se veřejnosti představili s několika ukázkami (slanění lezecké skupiny z plošiny, likvidace malých požárů v kuchyni, hašení požáru speciálním zařízením Cobra, vyproštění zraněné osoby z havarovaného vozidla apod.), po celý den byla na náměstí k vidění současná i historická požární technika, výstava fotografií ze zásahů a ze života na požární stanici.

Ani děti nepřišly zkrátka. Připravena pro ně byla dětská varianta soutěže TFA Olomouc 2015, tedy soutěž o nejtvrdšího hasiče, různé testy, kvízy a soutěže zručnosti.

Medaile HZS Olomouckého kraje

Od 15:00 hodin odstartovala oficiální část oslav. Noví příslušníci složili slib a stávající byli oceněni medailemi "Za věrnost I. stupně", "Za věrnost II. stupně" a "Za věrnost III. stupně", tedy za 30, 20 a 10 let služby. Poprvé v historii byly předány medaile HZS Olomouckého kraje: První dvě medaile předal krajský ředitel HZS Olomouckého kraje dvěma statečným příslušníkům, kteří zachránili lidské životy.

por. Bc. Irena Piteráková

První medaili obdržela por. Bc. Irena Piteráková, která pracuje jako operační důstojník na Krajském operačním a informačním středisku Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje. Irena Piteráková cestovala v červenci letošního roku do služby na začátek své noční směny. Na devátém kilometru silnice R 48 uviděla za horizontem rychle stoupající černý oblak dýmu. Jako jeden z prvních řidičů přijela na místo dopravní nehody, při které jedno z havarovaných vozidel začalo hořet. Ve vozidle napříč vnitřního prostoru bezvládně ležela žena. Irena Piteráková spolu s dalšími dvěma řidiči, ženu, která byla popálená asi na 50% těla, z hořícího vozidla vyprostila a přenesla do bezpečné vzdálenosti. Svým rychlým, rozhodným a odvážným jednáním přispěla k záchraně ženina života.

nstržm. Roman Tománek

Druhou medaili Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje za záchranu lidského života obdrží nstržm. Roman Tománek z požární stanice v Olomouci. Pan Tománek v roce 2013 vyprostil devatenáctiměsíční holčičku z podzemní skuliny, do které spadla při hře ve Smetanových sadech v Olomouci. Holčička se propadla do průrvy asi 4 metry hluboko. Pan Tománek se slanil dovnitř, dívenku nalezl a bezpečně ji dopravil k její mamince. Pro záchranu dítěte riskoval svůj vlastní život a za své odvážné jednání si jistě medaili Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje zaslouží.

Medaile HZS Olomouckého kraje dále obdrželi jak jednotlivci, tak také spolupracující a zahraniční organizace.

Medaili Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje obdržel pan Josef Spurný za rozvoj profesionální požární ochrany v okrese Olomouc a za dlouholetou práci s mládeží. Pan Spurný zastával v letech 1972-1992 funkci náčelníka olomouckých hasičů a je spoluzakladatelem celostátní hry mládeže Plamen.

Medaili Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje obdržel pan Ladislav Pudil za dlouholetou vynikající práci v profesionální i dobrovolné požární ochraně a za práci s mládeží. Pan Pudil se stal profesionálním hasičem již v roce 1952 a u sboru setrval až do roku 1987.

Medaili Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje obdrželo statutární město Olomouc za dlouholetou vynikající spolupráci v oblasti požární ochrany, ochrany obyvatel a krizového řízení 

Medaili Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje obdržel Olomoucký kraj za rozvoj integrovaného záchranného systému, ochrany obyvatel a krizového řízení v rámci kraje.

Medaili Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje obdržel Hasičský sbor z partnerského města Veenendaal v Holandsku za dlouhodobou odbornou spolupráci v oblasti požární ochrany. Letos si připomínáme 20. výročí založení této spolupráce.

Medaili Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje obdrželi kolegové, hasiči z Polska, tedy Komenda Wojevodska Panstwowej Straži Požarnej w Opolu za dlouhodobou odbornou spolupráci v oblasti požární ochrany. Letos si připomínáme 15. výročí založení této spolupráce.

Medaili Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje obdrželi kolegové, hasiči ze Slovenska, z Hasičského a záchranného zboru Košice za dlouhodobou odbornou spolupráci v oblasti požární ochrany. Rovněž tato spolupráce trvá již 15 let.

Celou akci navštívila široká veřejnost a děti ze základních a mateřských škol z krajského města.

Děkujeme všem, kteří nás přišli na Horní náměstí v Olomouci v pátek 18. září 2015 podpořit.

Autor:

por. Bc. Ing. Vladimíra Hacsiková
mluvčí HZS Olomouckého kraje
tel: 950 770 039 (linka tiskový mluvčí)
tel: 950 770 207
mobil: 725 490 377
e-mail: mluvci(zavinac)hzsol.cz

vytisknout  e-mailem