HZS Olomouckého kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Hasiči z Olomouce a z amerického Owensboro plánují společný výcvik

Jak konkrétně by mohl vypadat výměnný program spolupráce hasičů a následně i dalších složek integrovaného záchranného systému mezi Olomoucí a americkým Owensboro, se začíná pomalu rýsovat po návštěvě zástupců z partnerského města na krajském ředitelství Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje a olomoucké radnici. Po omezeních způsobených covidem se konečně mohlo naplno rozjet plánování spolupráce a společných výcviků. 

Velkým pojítkem mezi olomouckými a owensboroskými hasiči jsou manželé Katherine a Pavel Zbořilovi, kteří se poznali před sedmnácti lety v rámci skautské výměny mezi partnerskými městy. Pavel Zbořil, dřívější dobrovolný hasič z Doloplaz, je nyní v Owensboro profesionálním hasičem a také ambasadorem pro zahraniční spolupráci. Více zde.

IMG_3027.jpegManželé Zbořilovi (napravo) s plk. Ing. Liborem Poppem, náměstkem pro IZS a OP, na stanici Olomouc

„Jsem rád, že můžeme navázat na dřívější kontakty a vztahy a vytvořit program, který bude přínosný pro vaše i naše profesionální hasiče, i ty dobrovolné,“ podotknul primátor Mirek Žbánek.

Spolupráci by mohla zahájit první, zatím formální návštěva organizačního týmu z Owensboro tady v Olomouci už na jaře příštího roku. Po vyjasnění všech očekávání a pravidel obou stran pak může odbor ochrany olomouckého magistrátu společně s místními profesionálními hasiči začít plánovat cvičení, které by potom mělo proběhnout na podzim příštího roku. Jeho podobu si hasiči navzájem ujasní. „Trénujeme hašení v uzavřených prostorách, máme skvělé potápěče i lezce. To bude záležet na rizicích, se kterými se vypořádávají hasiči v Owensboro. Nemělo by smysl připravit cvičení, které bude sice zajímavé, ale které pak v praxi vlastně vůbec nebudou potřebovat,“ dodává náměstek krajského ředitele pro IZS a operační řízení HZS Olomouckého kraje Libor Popp, který manžele přivítal na krajském ředitelství a stanici v Olomouci.

IMG_3015.jpegIMG_3028.jpeg

Americká delegace se podívala na krajské operační a informační středisko, kde nahlédla do práce operátorů tísňové linky 112 a 150. Krátká exkurze pak pokračovala na stanici, kde si manželé prohlédli výjezdovou techniku a zásahové vybavení. Zároveň společně s vedením krajského sboru porovnávali záchranné systémy v obou zemích a hledali společné průsečíky. Návštěvu zakončili krátkým neformálním setkáním s výjezdovými hasiči a fotografií na památku. „Budeme se těšit na vaši návštěvu v Owensboro a věřím, že naše spolupráce bude přínosná pro oba sbory,“ pozvala na závěr Katherine Zbořil olomoucké hasiče do Kentucky.

IMG_3061.jpegZávěrečná společná fotografie před krajským ředitelstvím HZS OLK

Naznačila, že v dalších letech by se mohla spolupráce rozrůst i do dalších odvětví integrovaného záchranného systému. „Za deset let tady můžeme mít krásnou výměnu a spolupráci mezi zdravotníky, záchranáři, hasiči i policisty,“ věří Katherine Zbořil.

por. Mgr. Lucie Balážová
tisková mluvčí 
HZS Olomouckého kraje
T: 777 420 107
T: 950 770 039
M: lucie.balazova@hzsol.cz
M: mluvci@hzsol.cz

Text vznikl ve spolupráci:

Mgr. Jana Doleželová
mediální komunikace
Magistrát města Olomouce
Odbor kancelář primátora
oddělení tiskové
Horní náměstí 583 | 779 11 Olomouc
tel.: +420 585 513 341 | mobil: +420 731 120 333
e-mail: jana.dolezelova@olomouc.eu
www.olomouc.eu

Odkazy do noveho okna

IMG_3010

IMG_3010 

Detailní náhled

IMG_3015

IMG_3015 

Detailní náhled

IMG_3022

IMG_3022 

Detailní náhled

IMG_3027

IMG_3027 

Detailní náhled

IMG_3028

IMG_3028 

Detailní náhled

IMG_3037

IMG_3037 

Detailní náhled

IMG_3052

IMG_3052 

Detailní náhled

IMG_3059

IMG_3059 

Detailní náhled

IMG_3061

IMG_3061 

Detailní náhled

IMG_3069

IMG_3069 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem