Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Hasiči z českého USAR odřadu pokračují v nasazení v tureckém městě Adiyaman

16.2.2023 (JK) 

V pondělí 13. února 2023 pokračovali čeští hasiči v Turecku v nepřetržitém zásahu souvisejícím se zemětřesením, ke kterému došlo před týdnem.

DJI_0012.JPGNově přidělený sektor je velkého rozsahu, předpokládáme, že v místě budeme zasahovat dva dny. Druhé družstvo likviduje jen o něco menší hromady sutin nedaleko, dodržujeme režim střídání směn po šesti hodinách činnosti.

Na jednom ze suťovišť nám komplikuje práci požár, místní hasiči se z důvodu omezených kapacit na místo dostali až v průběhu dne, nabídli jsme jim pomoc s hasebními pracemi, zajistí-li potřebnou techniku.

Tým z Polska nenašel na žádném z míst, které v průběhu dne označili naši psi, živé osoby a svůj sektor uzavřel jako ukončený.

Na území města v současné době kromě nás působí záchranné týmy z Alžírska, Arménie, Bulharska, Kanady, Číny, Gruzie, Řecka, Velké Británie, Mexika, Filipín, Polska, Portugalska, Ruska, Tunisu, Vietnamu a Spojených států.
 


Během úterý 14. února 2023 se nezměnil režim ani způsob nasazení českých hasičů, kteří v rámci vyslaného USAR odřadu likvidují následky masivního zemětřesení v Turecku.

Pokračujeme v práci na dvojici sektorů v rámci města, po dobu našeho pobytu jsme ze sutin vyprostili již 58 mrtvých osob, dvě jsme zachránili a na záchraně třetí jsme se podíleli využitím našich kynologů.

V současně řešených sektorech na základě odhadů místních autorit předpokládáme ještě téměř dvě desítky zavalených osob.

Bezpečnostní situace se nemění - v rámci lokace, ve které zasahujeme, se nevyskytují problémy bezpečnostního charakteru. Předpokládáme nasazení na současných místech v délce ještě jednoho či dvou dnů.

Tým aktuálně pracuje s termínem návratu do Prahy během pátečního odpoledne, do Mošnova v podvečer. Na upřesnění času pracuje štáb, který poskytuje odřadu podporu z Generálního ředitelství HZS České republiky.
 


Středa 15. února 2023 byla pro hasiče dnem nepřetržitého pokračování v nasazení na dvou velkých suťovištích, kde již pomáhá i těžká technika.

Ve městě Adiyaman jsou některé cesty stále uzavřené - slouží pouze pro záchranné práce nebo odvoz sutin, elektřina a voda stále není dostupná. Ve městě však fungují čerpací stanice, problém není ani s lékařskou službou - fungují sanitky, lidem se dostává profesionálního ošetření u lékařů.

Pro zajištění bezpečnosti je ve městě nasazena armáda a policie, v oblasti bylo zaznamenáno určité napětí - týmům se doporučuje, aby při provádění průzkumu nebo při práci na sutinách měli rovněž k dispozici tlumočníky či průvodce. Český tým se s žádným problémem přímo nesetkal.

Počet vyproštěných mrtvých osob dosáhl k dnešnímu dni čísla 76, jen během dneška to bylo 15. Na jednom ze sektorů jsme ukončili činnost k 21:00.

Dne 13.2.2023 bylo na místě 21 týmů, 14.02.2023 bylo v systému vedeno 11 týmů a 15.02.2023 bylo na místě 6 mezinárodních týmů, z toho mají Spojené státy americké nasazeny dva.

Podle statistik evidovaných v systému operací týmů USAR stojí čeští hasiči za vyproštěním více než čtvrtiny všech obětí ve městě, kde bylo ve vrcholné fázi zásahu nasazeno 18 certifikovaných skupin.

Dnes o půlnoci ukončí svou činnost na místě zásahu koordinační buňky INSARAG, tedy mezinárodní skupiny pro vyhledávání a záchranu.

                                  

VIDEO A FOTO MATERIÁLY 



ppor. Jakub Kozák, DiS.
tiskový mluvčí
MV-generální ředitelství HZS ČR
Mobil: 606 354 775
e-mail: jakub.kozak@hzscr.cz

vytisknout  e-mailem