HZS Moravskoslezského kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Hasiči z Českého Těšína řešili velkého hada a opékací vidlici v ženině prstu

Některým hasičům se nepoštěstí být u nevšedního zásahu ani po několika měsících či letech. To jednotka Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK) ze stanice v Českém Těšíně (směna C) vyjela během pouhých dvaceti minut pondělního odpoledne 14.6.2021 hned ke dvěma neobvyklým zásahům. Oba vyřešila tím nejlepším a nejrychlejším způsobem.

Českotěšínští profesionální hasiči (HZS MSK) nejprve vyjeli k řece Olši v ulici Na Olšinách, kde na ně již čekala hlídka Městské policie Český Těšín. „Náhodný“ kolemjdoucí jí telefonicky ohlásil nález velkého hada na kraji řeky. Šlo o nádhernou krajtu mřížkovanou (Malayopython reticulatus) o odhadované délce až šesti metrů a hmotnosti přes 50 kg, pro zasahující hasiče už – naštěstí – mrtvou.

Hasiči tedy bez okolků vytáhli krásné hadí tělo – dosud pružné, ohebné, a ještě bez vnějších známek rozkladu a poškození – z koryta hraniční řeky Olše (u kanalizačních výpustí dešťové vody) a položili v plastovém pytli do vozidla městské policie. Hlídka MP ji převezla na veterinární kliniku v Českém Těšíně na pitvu. V úterý ráno ještě nebylo známo, jak se cizokrajný tvor do řeky dostal a jak zahynul.

Českotěšínští profesionální hasiči (HZS MSK) byli prakticky ihned zavoláni na pomoc týmu ZZS MSK na opačnou část Českého Těšína do Dělnické ulice, asi 6 km od ulice Na Olšinách. Žena v nejlepších letech si tam při napichování špekáčku na opékací vidlici mistrně probodla ukazováček své levé ruky.

Převoz do nemocnice by byl pro ženu s probodnutým prstem velkou opékací vidličkou značně komplikovaný, vidlice bránila i samotnému ošetření. Hasiči proto pomocí pákových nůžek rychle odstřihli co největší část vidlice s dřevěnou rukojetí tak, aby ošetření a převoz byl pohodlný jak pro posádku ZZS MSK, tak pro zraněnou ženu. „Žena seděla při našem příjezdu tiše v sanitce, a brala to statečně. Po odstřižení vidlice se zcela uklidnila,“ poznamenal velitel hasičského zásahu.

A pak už se jednotka HZS MSK konečně mohla vrátit na svou českotěšínskou základnu...

Odkazy do noveho okna

krajtaOlse_CeskyTesin (1)

krajtaOlse_CeskyTesin (1) 

Detailní náhled

krajtaOlse_CeskyTesin (2)

krajtaOlse_CeskyTesin (2) 

Detailní náhled

vidliceprst_CeskyTesin (1)

vidliceprst_CeskyTesin (1) 

Detailní náhled

vidliceprst_CeskyTesin (2)

vidliceprst_CeskyTesin (2) 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem