HZS Jihomoravského kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Hasiči vyprošťují zavaleného muže už více jak 34 hodin

Neděle, 4. srpen 2019 - V sobotu 3.8. 2019 třicet minut po poledni zahájili hasiči složitý a namáhavý zásah. Ve Velkých Pavlovicích na Břeclavsku zasypala mladého muže suť v deset metrů hluboké studni. Na místě zasahují profesionální a dobrovolní hasiči včetně Záchranného útvaru HZS ČR ze Zbirohu a Báňské záchranné služby z Libušína a Hodonína. Hodinu před nedělní půlnocí nejsou vyprošťovací práce stále dokončené. 

Hasiči okamžitě zahájili záchranné práce uvnitř studny. Povolali na místo speciální techniku na stabilizaci objektů s hasiči-lezci, kteří jsou vyškoleni pro práci nad volnou hloubkou. Po průzkumu podzemních prostor zahájili stavbu výdřevy uvnitř studny, aby nedošlo k dalšímu zborcení.

Po několikahodinové práci na zabezpečení stavby přišel na řadu sací bagr Záchranného útvaru. Speciální stroj celou noc odsával suť. Velké kameny, které bagr nebyl schopen nasát museli hasiči dopravit na povrch z hloubky několika metrů pomocí kladkostroje. Každý uvolněny metr prostoru se pak musel stabilizovat výdřevou. Uvnitř studny o průměru 150 cm vznikla dřevěná konstrukce, která zmenšila prostor na rozměry přibližně 90x90cm.

V neděli se hasiči dostali do hloubky přes osm metrů pod povrchem. Statika studny byla však natolik narušená, že museli nad ránem přesušit všechny práce. Na místo povolali statika a Báňskou záchrannou službu. Ráno se se všemi přítomnými dohodli na dalším postupu pro zajištění bezpečnosti všech zasahujících.

Báňská záchranná služba začala ihned vylepšovat, podle jejich osvědčených postupů, konstrukci uvnitř studny. Stabilizace studny byla dokončena před půlnocí. Hasiči začali s odklízením zbývajících sutin na dně tak, aby se dostali do hloubky deseti metrů, kde by měl být muž pod sutinami zavalen.

V sobotu na záchraně muže pracovaly čtyři desítky osob. V neděli pokračovalo dalších více jak třicet osob. Hasiči ve vysokém nasazení pracují na místě již více jak 34 hodin.

Jan Dvořák, HZS Jihomoravského kraje

Odkazy do noveho okna

p1040018

p1040018 

Detailní náhled

p1040082

p1040082 

Detailní náhled

p1040084

p1040084 

Detailní náhled

p1040085

p1040085 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem