HZS Moravskoslezského kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Hasiči vyprošťovali v Bohumíně kamion s kukuřicí po nehodě a Oplem

Překvapivě jen tři lehká zranění... 

O velkém štěstí může hovořit otec a dospívající syn z Bohumína (okres Karviná), kteří vyvázli po ranní nehodě s polským kamionem Renault Magnum ze zdemolovaného osobního automobilu Opel Astra jen s lehkými zraněními. K údivu zasahujících hasičů, policistů a strážníků i kolemjdoucích. Nehoda se stala ve čtvrtek 19.4.2012 ráno před sedmou hodinou v bohumínské části Skřečoň.
DNvyprostenikamionPLkukuriceBohumin (9).JPG
 
 
Operační středisko hasičů bylo o nehodě obou vozidel informováno deset minut před sedmou hodinou ranní. Na místo vyjely čtyři jednotky Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje - ze stanic Bohumín, Karviná, Orlová a Ostrava-Zábřeh, odkud přijel vyprošťovací speciál Mercedes Bizon a silný jeřáb (nosnost 40 tun) Demag/Terrex. Ten nemusel zasahovat.
 
Kamion ležel na okraji silnice na levém boku, Astra opodál v příkopu uprostřed hromady kukuřice. Při příjezdu hasičů již byli oba cestující z Astry i polský řidič kamionu mimo vozidla a v péči rychlé záchranné služby. Po vyšetření v nemocnici se vrátili všichni tři na místo nehody a komunikovali (polský řidič spolupracoval při odtažení kamionu) – měli jen lehká zranění.
 
Hasiči se zaměřili na postavení a odtažení patnáctitunového vozidla, které vezlo 25 tun loupané kukuřice a které bránilo bezpečné silniční dopravě. Nejprve museli vyházet z korby lopatami asi čtvrtinu nákladu. Po zdokumentování nehody Policií ČR pomocí zadního navijáku Bizona potáhli zadní část návěsu na silnici. Pak celý ležící kamion rychle postavili na kola - pomocí dvou navijáků Bizona. Posunutí a postavení vozidla jim zabralo asi deset minut.
 
Více času hasičům zabralo zprovoznění kol návěsu kamionu, aby jej mohli odtáhnout na odstavnou plochu. Tahač kamionu i s návěsem pak zavěsili za zadní část Bizona a pomalu jej odtáhli asi 100 metrů na odstavnou plochu. Havarovaný Opel Astra - na odpis - mezitím naložila soukromá firma na odtahové vozidlo.
 
Řidič Astry se bez problémů vrátil na místo nehody, jeho patnáctiletý syn dokonce fotil místo nehody i zásah hasičů. Po odjezdu hasičů po desáté hodině tuto událost připomínaly jen hromady kukuřice za krajnicí. Vzhledem k tomu, že z kamionu ani auta neunikla ani kapka paliva či oleje, zdálo se, že kukuřice může být použitelná…
DNvyprostenikamionPLkukuriceBohumin (28).JPG
 
DNvyprostenikamionPLkukuriceBohumin (24).JPG
 
 
Další foto z HZS MSK je na: http://www.pozary.cz/clanek/54216-kamion-s-kukurici-v-bohumine-zdemoloval-osobak-pasazeri-vyvazli-s-lehkym-zranenim/
Video ze zásahu je na: http://www.youtube.com/watch?v=yft1fXxg5xI
Další foto z HZS MSK je také na: http://www.hasici.tv/zasahy/hasici-vyprostovali-v-bohumine-kamion-s-kukurici-po-nehode-a-oplem/0-0-114

 

vytisknout  e-mailem