HZS Olomouckého kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Hasiči vyprostili ze zatopené jímky hocha. Život mu pomohli zachránit kamarádi

Drama prožili ve čtvrtek 27. října odpoledne tři kamarádi v Dolní Sukolomi, místní části Uničova. Při stavění bunkru jeden z nich spadnul do jímky, v níž byly dva metry vody. S obrovskou dávkou duchapřítomnosti, odvahy a odhodlání se mu jeho dva kamarádi snažili pomoci. 

2.jpg

Do dvoumetrové hloubky mu hodili větve a dřevo, aby se měl čeho chytit a nevysiloval se plaváním ve studené vodě. Jenže brzy vyhodnotili a ZCELA SPRÁVNĚ, že to vlastními silami nezvládnou, a tak přivolali hasiče. Oba hoši svému kamarádovi naprosto ukázkovým jednáním zachránili život. Ve studené a hluboké vodě jde o minuty, takže situaci odhadli dokonale a zavolali pomoc dřív, než kamarád zmizel pod hladinou. Jeden chlapec s ním zůstal a celou dobu s ním mluvil a povzbuzoval ho. Druhý se vydal na příjezdovou cestu a už z dálky nás navigoval na místo," popisuje událost uničovský velitel zásahu Ivan Urban.

Chlapce uničovští hasiči rychle z jámy vysvobodili, podchlazeného ho posadili do kabiny cisterny a zajistili mu tepelný komfort. Následně jej předali záchranářům. Musím hochy od srdce pochválit, protože takto bezvadně a s chladnou hlavou by kolikrát nezareagoval ani dospělý. A toto byli hoši kolem 12 let," podotýká zkušený velitel.

por. Mgr. Lucie Balážová
tisková mluvčí 
HZS Olomouckého kraje
T: 777 420 107
T: 950 770 039
M: lucie.balazova@hzsol.cz
M: mluvci@hzsol.cz
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem