Záchranný útvar HZS ČR  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Hasiči vypomáhají v domovech sociálních služeb ve Zlínském kraji

Posláním hasičů je poskytovat osobní a věcnou pomoc těm, kteří to v danou chvíli potřebují, a tak i v období adventu byli naši hasiči na základě rozhodnutí krizového štábu Zlínského kraje požádáni o výpomoc v zařízeních sociálních služeb ve Zlínském kraji. 

Jednalo se konkrétně o 3 domovy pro seniory, ve kterých stav pracovníků v přímé péči klesl díky opatřením spojeným s covidem-19 o 1/3 jejich počtu. Schopnost plnohodnotně plnit veškeré služby spojené s péčí o své klienty tak byla pro pracovníky domovů značně ztížena a mnohdy vykonávána s vyčerpáním sil.  S přihlédnutím k tomuto stavu byla vyslána žádost o osobní pomoc směrem k HZS ČR, který této žádosti vyšel vstříc a následně ji také poskytl.  

výpomoc v sociálních službách_2.jpgKrátce po novém roce jsem měla možnost navštívit jeden z těchto domovů, kde mě ihned přátelsky přivítala paní vedoucí, která velice ochotně nastínila situaci, jenž je ke konci roku v domovech díky poklesu personálu velice tížila. Vysvětila mi, co vše obnáší péče o klienty v seniorském věku, kteří nejsou schopni sebeobsluhy, a jak si neskutečně považují naši pomyslně podané pomocné ruky těm, kteří vyžadují pravidelnou pomoc třetí osoby.

Naši příslušníci se začali průběžně střídat na směnách v zařízeních sociálních služeb ve Vizovicích, Vsetíně a Rožnově pod Radhoštěm již od 13. prosince. Zdánlivě jednoduchá práce jim ale velice brzy umožnila vhled do zaměstnání, ve kterém se běžně pracovníci těchto domovů pohybují, a to někteří bezmála již 20 let.

Stejně jako ostatním zaměstnancům jejich pracovní doba začínala 6 hodinou ranní, a tou 18 večerní končila. Zatímco zkušení pracovníci pomáhali klientům s ranní očistou, hygienou těla, podáváním léků, stravy, doprovodu na vyšetření či s veškerou sebeobsluhou, hasiči měli na starost tzv. hotelové služby, pod nimiž si lze představit roznos a sběr jídla, prádla, desinfekce nočních stolků či převlékání lůžek. Často byli nápomocni také při přesunech klientů, jejich polohování, u doprovodů na různá vyšetření a po celý den byli po ruce těm, kteří již svou sebeobsluhu plně nezvládali.

Tato práce je naprosto odlišná od té, kterou běžně vykonávají každý jiný den. Ale i přesto se tohoto svěřeného úkolu ujali s úctou a pokorou.

„Za celou dobu vaší výpomoci jsem nikdy nezaslechla, že by se vaši hasiči něčeho zalekli, načež něčemu vyhýbali. Veškeré svěřené činnosti vykonávali vždy s maximální vstřícností a s velkým nasazením. Už jen pocit, že naši žádost o pomoc někdo vyslyšel je úžasná, natož pak ji mít po celou dobu k dispozici i fyzicky. Velice si toho vážíme. Přišla v pravou chvíli, aneb jak se říká za pět dvanáct,“ uvedla vedoucí Domovu pro seniory Rožnov pod Radhoštěm paní Mgr. Magdalena Stejskalová.

K dnešnímu dni se v těchto zařízení, a to i v období svátků, vystřídalo 24 našich příslušníků. Naše výpomoc však tímto nekončí. Po dobu následujících dvou týdnů se vydají do Domovů pro osoby se zdravotním postižením, kde budou i nadále poskytovat oporu těm, kteří na ní budou závislí.

por. Mgr. Jana Urbancová
tisková mluvčí ZÚ HZS ČR

Odkazy do noveho okna

výpomoc v sociálních službách_1

výpomoc v sociálních službách_1 

Detailní náhled

výpomoc v sociálních službách_2

výpomoc v sociálních službách_2 

Detailní náhled

výpomoc v sociálních službách_3

výpomoc v sociálních službách_3 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem