Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Hasiči v neděli uctí památku zesnulých kolegů

17. 9. 2021 - K uctění památky dvou hasičů jednotky Sboru dobrovolných hasičů obce Koryčany, zesnulých při výbuchu rodinného domu v Koryčanech dne 15.9.2021, vydal dnes generální ředitel Hasičského záchranného sboru České republiky, genmjr. Vladimír Vlček, rozkaz. 

19. září 2021 budou na budovách HZS ČR, po celé ČR, vyvěšeny černé vlajky symbolizující smutek nad tragickou ztrátou těchto dvou našich kolegů, případně budou staženy stávající vlajky na půl žerdi.

Stejný den, v pravé poledne, po celé ČR, vyjede technika HZS ČR před hasičské stanice se zapnutým výstražným světelným zařízením (bez zvukového signálu) a jejich osádky nastoupí v zásahovém oděvu k uctění památky zesnulých hasičů minutou ticha, pokud tomu nebrání plnění služebních úkolů.

 

K zabezpečení uctění památky obdobným způsobem vyzýváme také zřizovatele jednotek sborů dobrovolných hasičů, to znamená města a obce v rámci celé ČR, resp. jednotlivé velitele jednotek JSDH.
 

 

K tragické události došlo dne 15. 9. 2021. Ve 12:36 hodin přijalo krajské operační a informační středisko HZS Zlínského kraje událost o narušení plynového potrubí v rodinném domě v Koryčanech na Kroměřížsku. Na místo vyjela místní dobrovolná jednotka hasičů, a také profesionální hasiči z Morkovic-Slížan a Kroměříže.

V době příjezdu dobrovolné jednotky došlo k výbuchu a destrukci domu, při které jeden z hasičů utrpěl vážná zranění, kterým i přes veškerou snahu zasahujících kolegů na místě podlehl. Další ze zasahujících hasičů se ocitl pod sutinami domu. Dva hasiči byly s těžkými zraněními transportováni do nemocnice. Okamžitě byly vyslány další jednotky dobrovolných a profesionálních hasičů z blízkého okolí, které se připojily ke svým kolegům na místě zásahu při odstraňování sutin rodinného domu, ve snaze zachránit svého kolegu. Velitel zásahu na místo povolal psy vycvičené pro vyhledávání v sutinách, dále ostravské kolegy zařazené do USAR týmu, speciální techniku z Jihomoravského kraje a kolegy ze Záchranného útvaru HZS ČR se speciální těžkou technikou. Po usilovném odklízení byl náš kolega, dobrovolný hasič nalezen, bohužel již bez známek života.

Na místě zasahovalo přes 80 hasičů, z HZS ZLK, HZS JMK, HZS MSK, HZS OLK a Záchranného útvaru HZS ČR, kteří se podíleli na záchranných a likvidačních pracích po výbuchu a také na poskytování psychologické pomoci pozůstalým i zasahujícím hasičům. Při zásahu jsme spolupracovali s dalšími složkami IZS, Policií ČR a ZZS.

Od 1. 1. 2001, kdy vznikl Hasičský záchranný sbor České republiky, bylo při zásazích usmrceno celkem 24 hasičů, z toho 11 profesionálních a 13 dobrovolných. 5817 profesionálních a 2796 dobrovolných hasičů bylo při zásazích zraněno.




Hasičský záchranný sbor České republiky

vytisknout  e-mailem