Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Hasiči upozorňují na nebezpečí spojená s letními pobyty a cestováním

21. června 2011 (Ivana Svitáková) - Blíží se čas dovolených, prázdnin a dnů odpočinku. Pobyt na zahradách, u řeky, výlety do přírody. Jak prožít letní čas bez setkání s hasiči? Přinášíme soubor informací i statistických dat o letních událostech z pohledu hasičů. Během loňských prázdnin (1.7. - 31. 8. 2010), hasiči likvidovali celkem 3 339 všech požárů, při kterých zemřelo 12 osob, 154 osob se zranilo. Hasiči také zasahovali u dopravních nehod celkem v 3 316 případech, při těchto nehodách zemřelo 143 osob, zraněno bylo 2 459 osob. Technických havárií se zásahem hasičů v tomto období zaznamenali celkem 12 642. Planých poplachů je evidováno přes 1 600.  

Letní bouřky a vítr
 
Jednotky požární ochrany denně poskytují technické pomoci jako je například odstraňování překážek (spadlých stromů, větví, ale i el. vedení) z komunikací nebo z objektů, odčerpávání vody, záchrana osob a zvířat. Zásahy často spojené i s bouřkami a silným větrem.
 
Je-li předpovídaná bouřka, doporučujeme raději nepodnikat žádné výlety do přírody a vyčkat na příznivější počasí. Zastihne – li nás přece jenom bouřka na výletě ve venkovním prostředí, dbejme maximální opatrnosti a nepodceňujte její nástrahy. 
 
Bezpečný úkryt před bleskem poskytují budovy, zejména velké objekty s ocelovou nebo železobetonovou konstrukcí, obecně pak veškeré stavby chráněné bleskosvodem. Rozhodně se neschovávejte pod osamělými stromy, na okraji lesa, pod převisy nízkých skal, či v menších staveních bez bleskosvodu. Pozor na stavení s porušenou statikou (např. zpustlé polorozpadlé objekty), kde v případě úderu blesku hrozí další narušení zdiva a zřícení.
 
Největší nebezpečí zásahu bleskem hrozí při pobytu v otevřeném terénu a na vyvýšených místech, v bezprostřední blízkosti železných konstrukcí (sloupy elektrického vedení), vysokých osamocených stromů nebo vodních ploch. Nikdy se za bouřky neopírejte o zeď či skalní stěnu.
Během bouřky nezůstávejte na kopcích a holých pláních. Překvapí-li vás bouřka na rozlehlé holé pláni, rozhodně nepokračujte dál v chůzi a nezůstávejte ve skupině. Nejbezpečnějším řešením je přečkat bouřku v podřepu s nohama a rukama u sebe. Na zem si rozhodně nelehejte.
 
Jelikož je blesk vlastně silný elektrický výboj atmosférického původu, velké nebezpečí hrozí při koupání, windsurfingu, plavbě v loďce, příliš bezpečné není ani telefonování, či práce s elektrickými spotřebiči.
 
Za bouřky venku pokud možno nepřenášejte kovové předměty – fungují totiž jako bleskosvod. Stojí za to si připomenout případ z roku 2005, kdy úder blesku připravil o život golfistu, který se hře věnoval i během bouřky.
 
Pokud vás zastihne bouřka v automobilu, nemusíte se blesku příliš obávat. Jestliže necháte okna i dveře zavřená, poskytne vám plechová karoserie spolehlivou ochranu.
 
Bouřky jsou často doprovázeny silným větrem, který při pobytu venku také představuje riziko. Buďte v bezpečné vzdálenosti od vysokých stromů, hrozí totiž vyvrácení stromu, lámání větví. Také silný vítr může způsobit přetržení elektrického vedení. Dráty shozené na zem mohou být stále pod proudem, proto se je nesnažte odhazovat a zavolejte raději odborníky.
 
V případě silného větru doporučujeme doma preventivně zabezpečit okna, ukotvit volně ležící předměty apod.
 
Letní bouřky přináší často také prudký přívalový déšť, který může způsobit povodně. Při výběru tábořiště je nutno s tím počítat. Hasiči každý rok evakuují děti z letních táborů umístěných na březích potoků a řek, které ohrožovalo náhlé rozvodnění. V takových případech jde mnohdy i o život.
 
Během letních prázdnin vznikl požár způsobený bleskem v 39 případech. Škody přesáhly více jak 7 milionu korun.
 
Ze statistiky hasičů dále vyčteme, že během celého roku 2010 vzniklo od úderu blesku 54 požárů, při kterých byly tři osoby zraněny. Škody se vyšplhaly na téměř 11 mil. korun.
 
 
Grilování a plynové vařiče
 
Velmi oblíbené grilování lze provádět na různých místech, ale hasiči doporučují dbát zvýšené opatrnosti, gril používat dle pokynů výrobce, aby nedošlo ke zbytečnému zranění nebo požáru.
 
Především si vyberte vhodné místo, kde budete grilovat. Při grilování na balkoně zvolte také vhodný typ grilu. Uvědomte si, že můžete snadno naštvat sousedy, pokud jim z vašeho grilu na balkoně bude kouř proudit do jejich bytu.
 
Při grilování venku gril dobře umístěte, především tak, že nedojde k jeho převrácení a následně ke zranění třeba hrajících si dětí. Také může při převrácení dojít k zapálení například suché trávy v okolí grilu a i malý vánek může oheň rozšířit na okolní hořlavé materiály.
 
Při používání plynových spotřebičů dbejte také zvýšené opatrnosti. Přenosný propanbutanový vařič by neměl být vystavován vysokým teplotám. Vařiče neumísťujte do blízkosti hořlavých látek. Pozor dejte také na jeho převrácení, v přírodě může způsobit požár.
 
Vysoké letní teploty znamenají také zvýšené riziko otravy oxidem uhelnatým při nesprávném užívání karmy. Při jejím použití je nezbytné mít zajištěnu důkladnou výměnu vzduchu v místnosti – větrání např. otvorem ve dveřích. Je také potřeba si karmu nechat zkontrolovat odborníkem.
 
Právě během letních měsíců hasiči zaznamenávají nárůst požárů v přírodním prostředí. Jejich nejčastější příčinou je nedbalost dospělých.
 
 
Posazení u táboráku
 
Posezení u táboráku ať už na zahradě, při vodáctví nebo dětském táboře na to je letní čas jako stvořený. Dbejte bezpečnostních pravidel, abyste nezpůsobili požár!
 
Zvolte vhodné místo pro ohniště - to by mělo být vzdáleno nejméně 50 m od okraje lesa a v dostatečné vzdálenosti od budov a vůbec všech věcí, které se mohou vznítit.

Oheň nezakládejte pod větvemi a na kořenech stromů, na suchém listí, lesní hrabance.

Pro rozdělávání ohně je naopak ideální hliněný podklad.

Ohniště bezpečně oddělte od okolního prostředí – např. obložením kameny, obsypáním pískem, vyhloubením zeminy apod.

K zapálení nebo udržování ohně v žádném případě nepoužívejte vysoce hořlavé látky jako např. benzin, naftu či líh. Oheň se pak velmi snadno vymkne kontrole a může způsobit i vážné popáleniny.

Dělejte jen takový táborák, který dokážete zvládnout! Pokud chystáte velkou vatru, dejte si pozor, aby byla polena poskládána do stabilní pyramidy (pomohou např. záseky na polenech), která umožní prohořívání dovnitř a zabrání nebezpečí zborcení pyramidy do okolí.

Oheň nesmíte ponechat bez dozoru. Mějte nachystán dostatek vody (popř. písek, hlínu), kdyby se oheň vymykal kontrole.

Opustit místo pálení můžete až poté, co ohniště důkladně uhasíte – ať již prolitím vodou, nebo zasypáním zeminou. Při odchodu se z ohniště nesmí kouřit a popel i půda pod ohništěm musí být chladné. Pamatujte, že i ve zdánlivě zcela vyhaslém ohništi se mohou skrývat žhavé oharky a poryv větru je znovu rozdmýchá a oheň roznese do okolí. Hasiči musejí každý rok dohašovat ohniště, která byla ponechána svému osudu.
 
Zejména půda v jehličnatém lese je z hlediska možného vzniku a šíření požáru riziková. Hrabanka tvořená jehličím může prohořet až do značné hloubky a nepozorovaně se šířit do stran i mimo ohniště. Nedbalé uhašení proto nestačí a ohniště je nutné důkladně prolít vodou!
 
Za silného větru nebo v období extrémního sucha bychom oheň v přírodě nebo na volném prostranství neměli rozdělávat vůbec.
 
Pamatujte, že děti nesmí být u ohniště ponechány bez dozoru plnoleté osoby.
 
Do ohně nikdy nevhazujte jakékoliv výbušné předměty (rachejtle, světlice, patrony, nádoby se stlačeným plynem, munici). Oheň neroznášejte po okolí, např. na zapálené větvi. Pamatujte, že oheň a alkohol nepatří k sobě. Zvlášť pozor na sezení a hry příliš blízko plamenů. Stačí málo a může dojít k vznícení šatů, ožehnutí vlasů, řas a popálení.
 
Pokud se na vás vznítí oděv a není k dispozici dostatek vody k uhašení, neutíkejte! Tím jen podpoříte hoření. Okamžitě si lehněte na zem a chraňte si obličej. Válejte se, dokud plameny neuhasnou. Válením se zamezí přístupu kyslíku potřebného k hoření. Je-li po ruce deka, nebo jiná vhodná textilie (nesmí to být látka z umělých vláken), lze ji také použít k uhašení hořícího oděvu. Když se popálíte, postižených ploch se nedotýkejte, popálené místo ihned ponořte do čisté, studené a proudící vody a vyhledejte odbornou pomoc.
 
 
Požár v přírodním prostředíPožár v přírodním prostředí
Lesní požáry
 
Vysoké teploty a menší množství srážek v létě obvykle zvyšují riziko vzniku lesních požárů a vůbec požárů v přírodním prostředí. S příchodem letních prázdnin a dovolených totiž do lesů obvykle zavítá velké množství lidí, což významně zvyšuje nebezpečí vzniku požáru. Naprostá většina požárů v lesích (ale i v jiných přírodních porostech) je totiž způsobena lidskou nedbalostí – ať již při zakládání ohně nebo kvůli neopatrnosti při kouření (odhození nedopalku cigaret).
 
V roce 2010 vzniklo v lese během letních prázdnin celkem 218 požárů.
 
Lesní požáry se hasičům obtížně likvidují, protože k nim zpravidla dojde v těžce přístupném terénu, kde nelze plně využít hasičskou techniku a jsou zde ztížené možnosti zásobování hasební vodou (vodu je třeba dopravovat na větší vzdálenosti apod.). Navíc chování ohně v lese je nevyzpytatelné (požár se může šířit např. pod zemí) a podobné zásahy jsou mnohdy časově velmi náročné a vyžádají si povolání většího množství jednotek požární ochrany.
 
Připomeňme rok 2006 a požár lesa v Národním parku České Švýcarsko, kde oheň řádil na 25 ha ve skalnaté a těžko přístupné oblasti. S tímto v posledních letech největším lesním požárem v ČR bojovalo po dobu plných 7 dní na 900 profesionálních i dobrovolných hasičů a na hašení musely být nasazeny i vrtulníky. Příčinou tohoto požáru byl odhozený nedopalek cigarety.
  
Požár technikyPožár techniky
Sklizeň obilí
 
Hasiči každoročně v období sklizně vyjíždějí k požárům zemědělské techniky a k požárům obilí a slámy způsobené požárem od zemědělské techniky. V roce 2010 likvidovali v létě celkem 52 těchto požárů, škody se vyšplhaly na 18 mil. korun. Hasiči celkem zasahovali u požárů zemědělských ploch ve sledovaném období 242 krát.
 
Častou příčinou těchto požárů je technická závada na zemědělské technice (traktory, kombajny, atp.), výjimkou nejsou ani požáry od jisker z výfuků, hasiči evidují i požáry způsobené cizím předmětem ve stroji, např. kamene, jenž se dostane do techniky a vzniklé jiskry zapálí úrodu.
 
Když vezmeme v úvahu, že obilí na poli je velmi suché, a navíc ještě může foukat vítr, tak je velmi pravděpodobné, že vzniklý požár může být velmi rychle přenesen do okolí, například do lesa. A neštěstí na sebe nenechá dlouho čekat.
 
Zemědělci by proto měli svou techniku ještě včas zkontrolovat, včetně elektroinstalace a palivové soustavy, promazat   třecí plochy, kde by třením mohlo dojít k nadměrnému zahřívání součástí a k požáru. Stroje by měly být opatřeny lapači jisker a určitě také funkčními přenosnými hasicími přístroji. Stačí drobná závada, malá jiskra, a vyschlé plodiny začnou snadno hořet. 
 
 
Koupání a vodáctví: někdy hazard se životem!   
 
V letním období nesmíme opominout ani nebezpečí, která nás mohou ohrožovat při koupání nebo sjíždění vodních toků. Hasiči musí každý rok zasahovat u desítek tragických případů, kdy je třeba vyhledat utonulé osoby.
 
Při nočním koupání můžete snadno ztratit orientaci. Rozhodně neskákejte do vody, kterou neznáte. Pod hladinou mohou být kameny, jiné předměty nebo mělko. Ke koupání rozhodně nepatří alkohol.
 
Při sjíždění řek a zejména jejich splavů by měla být v loďce zkušená dospělá osoba a děti by měly mít plovací vestu.
 
Dávejte si pozor při pohybu v blízkosti břehů. Mohou být podemleté nebo může dojít k uklouznutí a pádu do vody. Hrozí pak nebezpečí těžkých zranění při nárazech do předmětů pod hladinou, uvíznutí a utonutí ve víru atd.
 
Pokud se někdo začne topit, snažte se mu nejdříve pomoci sami. Pokud na to nestačíte, co nejrychleji přivolejte pomoc z okolí, popř. zavolejte záchranáře. Snažte si co nejlépe zapamatovat (označte) místo, odkud nebo kde jste tonoucího naposledy viděli.
Při volání na tísňovou linku z vodního toku oznamte název toku, kilometr, na kterém se nacházíte, popřípadě uveďte informaci o sídle, které jste míjeli, nebo kam míříte. Říční kilometry nejsou číslované od pramene toku, ale naopak číselná řada říčních kilometrů vzrůstá od soutoku směrem proti proudu. Informaci lze také doplnit názvem jezu, tábořiště nebo blízké železniční stanice atp.
 
Nepodceňujte své síly při koupání i při sjíždění řek a vodních sportech. Často tím ohrožujete i životy těch, kteří vám chtějí pomoct i životy záchranářů.
 
Hasiči v roce 2010 v době prázdnin celkem 170 krát vyhledávali a zachraňovali osoby z vody. (na navýšení tohoto počtu zásahů měly výrazný vliv srpnové povodně). V roce 2009 vyhledávali nebo zachraňovali hasiči osoby z vody v 78 případech a v roce 2008 ve sledovaném období celkem 61 krát.
 
 
Horské túry
 
Horské prostředí, skály, ale i jeskyně a štoly jsou velmi oblíbenými cíli nejen letních výletů. Při těchto aktivitách dbejte opatrnosti, nepodceňujte své fyzické síly a raději nechoďte sami. Vždy, když jdete na náročnější túru, oznamte svou trasu někomu blízkému, aby v případě potřeby byla záchrana snazší. Hasiči se každoročně setkávají s vyhledáváním osob ztracených v horách, zachraňují osoby z hloubek i výšek.
 
Jen v roce 2010 si během celého roku hasiči do svých statistik zapsali vyhledávání osob z vody a záchranu osob z výšky a z hloubky celkem 519 krát!
 
Z celkového počtu těchto zásahů se 228 případů stalo v době letních prázdnin!
 
 
Dopravní nehody
 
Hasiči každoročně zasahují u celkového počtu 18 053 dopravních nehod (rok 2010). Z celkového počtu zásahů připadá 3 648 zásahů u dopravních nehod na období letních prázdnin! Při těchto nehodách se zásahem hasičů (1.7. - 31. 8. 2010) zemřelo 169 osob a 2 680 osob se zranilo! Požár způsobený dopravní nehodou hasiči likvidovali celkem 27 krát.
 
 
Děti a prázdniny
 
Dočasná tábořiště
 
Informační systém o pobytech v dočasných tábořištích, který umožňuje hasičům získat okamžitá data o místě pobytu, počtu rekreantů a délce pobytu funguje od podepsání dohody mezi Ministerstvem zdravotnictví a HZS ČR od roku 2009. (Pilotní projekt byl zahájen již v roce 2007).
 
Cílem systému je zajistit ochranu veřejného zdraví a současně ochranu před mimořádnými událostmi obyvatel, kteří se rekreují v dočasných tábořištích.
 
Co říká zákon?
 
Osoba pořádající zotavovací akci s organizovaným pobytem 30 a více dětí ve věku do 15 let na dobu delší než 5 dnů, je povinna místně příslušnému orgánu ochrany veřejného zdraví (OOVZ) nahlásit místo konání, včetně souřadnic GPS, základní údaje o pořadateli akce včetně kontaktů, počty účastníků akce, termín konání nebo zpřesňující informace o akci jakého typu se jedná (§ 8 zákona č. 258/00 Sb.).
 
 
Děti a požáry
 
Hasičský záchranný sbor České republiky ve svých statistikách sleduje také příčiny požárů, které jsou způsobeny dětmi (děti do 15 let). Děti ročně způsobí (rok 2010) více jak dvě stovky požárů. Letní měsíce, kdy jsou často děti bez dozoru, lákají k různým „pokusům“ a zakázaným činnostem. Proto nenechávejte děti bez dozoru. V roce 2010 v době letních prázdnin děti způsobily 31 požárů, škody se vyšplhaly na dva miliony korun, 12 osob bylo zraněno.
 
Na základě zákona o požární ochraně (§ 78 zákona č. 133/1985 Sb.) jsou rodiče (nebo ti, kteří mají děti v danou chvíli na starosti) povinni dbát toho, aby jejich ratolesti nezpůsobily požár. Z hlediska požární ochrany v případě zanedbání dohledu nad osobami, které nemohou posoudit následky svého chování, může být udělena sankce až do výše 25 000 Kč.
 
 
Děti nebo zvířátka v autě
 
Hasiči každoročně vyjíždějí k případům, kdy řidiči nechají ve svých autech malé děti nebo své zvířecí miláčky na přímém slunci. Vysoké teploty a dlouhý pobyt v tomto uzavřeném prostoru může vést až k jejich  usmrcení.
 
 
Tísňové linky
 
Jestliže potřebujte pomoc záchranářů a nemůžete si vzpomenout (vlivem stresu, šoku atp.) na národní čísla tísňového volání, můžete pomoc zavolat na linku 112. Linka 112 je jednotné evropské číslo tísňového volání, kde se dovoláte potřebné pomoci. Rozhodně nevolejte na linku z legrace, mohli byste tím ohrozit ty, kteří pomoc skutečně potřebují. Pokud se přece jen omylem dovoláte na tísňovou linku, řekněte operátorovi, že se jedná o omyl, že je vše v pořádku a pomoc nepotřebujete. Pokud se odmlčíte, operátor může vaše zavolání vyhodnotit jako žádost o pomoc a tím vyslat na místo jednotky požární ochrany.
 
Pokud potřebujte pouze pomoc policie, volejte linku 158, pro zásah pouze zdravotníků volejte linku 155, pokud potřebujte pouze hasiče, tak volejte linku 150 nebo 112.
 
Při ohlášení vždy nejdříve uveďte, co se stalo, kde k tomu došlo, zmiňte také důležité okolnosti, které mohou napomoci či naopak zkomplikovat zásah záchranářů. Poté uveďte své jméno a přímý kontakt na sebe. Nikdy nezavěšujte jako první a dbejte pokynů operátora.
 
 
Odjezd na dovolenou
 
Při odjezdu na dovolenou zajistěte byt tak, aby vám nevznikl požár, počítejte s rozmary počasí, a proto nenechávejte otevřená okna.
 
Vypněte všechny spotřebiče. Riziko vzniku požáru hrozí i od lednic a mrazáků. Pokud je můžeme spolu s mrazákem vyprázdnit, je nejlepší centrální vypnutí. Před opuštěním domácnosti uzavřete hlavní přívody plynu a vody, elektrospotřebiče, u kterých to lze, zcela odpojte z elektrické sítě, v případě televizoru i z antény. Doporučuje se i vypnutí jističů pro světelný a zásuvkový okruh. Chráníte tak váš majetek před poškozením či úplným zničením v případě úderu blesku nebo prudkého výkyvu napětí v elektrické síti. Zkontrolujte, zda jsou vypnuta světla, uzavřeny vodovodní kohoutky, všechna okna důkladně zavřete a zajistěte. Svou domácnost nezapomeňte zabezpečit i proti vloupání.
 
Pro případ, že by v době vaší nepřítomnosti u vás doma přesto došlo k nějaké nehodě, je dobré se domluvit se sousedem či známým a nechat u něj rezervní klíče. Hasiči tak budou moci rychleji zasáhnout, nebudou se muset dovnitř dostávat násilím a poničit např. vstupní dveře. Pro úplnou jistotu můžete u souseda zanechat i kontakt na místo našeho pobytu, abyste se mohli v případě potřeby urychleně vrátit domů.
 
 
Lampiony štěstí?
 
Stále populární lampiony štěstí (také létající přání) mohou způsobit požáry nejen objektů, ale také v přírodním prostředí. Zábava pro mnoho dětí, ale i dospělých, ale také vysoké riziko požáru!
 
Hasiči velmi důrazně upozorňují na nebezpečí spojená s touto zábavou. Hasičská záchranný sbor ČR vede intenzivní jednání s příslušnými ministerstvy, jak zabezpečit používání těchto balónků s otevřeným ohněm.
 
Hasiči evidují od roku 2008 sedm požárů, u kterých byla prokázána jako příčina právě lampion štěstí.
 
Co má vliv na schopnost létajících přání způsobit požár?
 
  • hořák létajícího přání dokáže vyvinout dostatečnou teplotu, která dokáže vznítit hořlavé materiály užívané například na střešních pláštích budov nebo se vyskytující v přírodním prostředí,
  • samotné materiály, ze kterých jsou létající přání vyrobena, se mohou za určitých, nicméně běžně splnitelných podmínek, vznítit a tím způsobit požár dříve, než dosáhnou požadované výšky letu,
  • hořák létajícího přání hoří dostatečně dlouhou dobu, aby mohl požár způsobit i několik kilometrů od místa vypuštění.
Dalším problémem, který je spojen s vypouštěním létajících přání do volné přírody, je množství odpadu, které zejména při masovém vypouštění může vznikat. Odhaduje se, že při vypouštění 2 000 kusů létajících přání spadne na zem přibližně 70 kg odpadu. A pokud se zmiňujeme o padajících zbytcích létajících přání na zem, pak také nelze vyloučit možnost, že může létající přání spadnout na čelní sklo jedoucího vozidla, například na dálnici. V zahraničí jsou také zmiňované případy, kdy zbytky létajících přání sežrala zvířata na pastvinách a utrpěla tím vnitřní zranění. V některých státech je používání lampionů štěstí zakázáno.
 
Hasiči přejí všem krásné prázdniny, dovolenou a šťastný návrat!
 
Foto: HZS krajů a Ivana Svitáková 
 
kpt. Ing. Ivana Svitáková
tisková mluvčí
 
MV-generální ředitelství
Hasičského záchranného sboru ČR
Tel.: +420 950 819 867
Mobil: +420 724 193 394
E-mail: ivana.svitakova@grh.izscr.cz
 
 
odkazy související s textem:
 
Jednotné evropské číslo tísňového volání 112:
 
http://ec.europa.eu/information_society/activities/112/index_en.htm
 
Dočasná tábořiště, informační systém (tisková zpráva HZS ČR):
http://www.hzscr.cz/docDetail.aspx?docid=21462866&docType=ART
 
Víš, odkud voláš na tísňovou linku? (tisková zpráva HZS ČR):
http://www.hzscr.cz/clanek/vis-odkud-volas-na-tisnovou-linku-112.aspx

 

vytisknout  e-mailem