HZS Karlovarského kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Hasiči snížili hladinu rybníka

V Rosnicích se daří odčerpávat vodu z rybníka, která kvůli přeplněnosti již prosakuje mimo vodí dílo. Po odčerpání se začne s čištěním zaneseného odtoku.  

 

Od pondělního odpoledne a přes celou noc odčerpávali hasiči s použitím dvou výkonných čerpadel vodu z rybníku v Rosnicích. Již se podařilo snížit hladinu rybníku o zhruba jeden metr. V čerpání budou pokračovat ještě během úterního dne až do doby, kdy bude zcela odkryté hrdlo odtoku. To je silně zanesené a voda tak nemůže z rybníka odtékat, průsaky vody již byly vidět v okolí například ve vozovce, voda už zatékala i do objektů pod rybníkem. Ihned po dostatečném snížení vodní hladiny začne specializovaná firma s čištěním odtoku. Na místě se na tom dohodli hasiči se zástupci karlovarského magistrátu. Právě město Karlovy Vary je vlastníkem přeplněného rybníku.

 

 

Čerpadlo ze stanice Cheb a speciální velkoobjemové čerpadlo ze záchranného útvaru hasičů ve Zbirohu odčerpávaní zhruba 30 tisíc litrů vody za minutu. Odčerpaná voda je vedena strouhou podél objektů až do Rolavy a následně do Ohře. Po dobou čerpání je tak možné především v Rolavě vidět jednak mírně zvýšený průtok, ale především zakalení vody.

 

 

Na místě od začátku zasahují hasiči ze stanice Karlovy Vary a Cheb společně s kolegy ze Zbiroha, dobrovolní hasiči ze Staré Role pak během čerpání kontrolovali, zda voda odtékající ve strouze do Rolavy se po trase nevylévá z koryta a nepůsobí další škody.

 

 

Předpoklad dalšího čerpání do chvíle, kdy bude možné vyčistit odtok, je do úterního podvečera.

  

vytisknout  e-mailem