Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Hasiči si převzali Zlaté záchranářské kříže

29. 3. 2018 (Michaela Franclová) - Dne 29. března 2018 si příslušníci Hasičského záchranného sboru ČR převzali z rukou prezidenta České republiky na Pražském hradě ocenění Zlatý záchranářský kříž hned ve čtyřech kategoriích. Generální ředitel Hasičského záchranného sboru ČR genmjr. Ing. Drahoslav Ryba sám udělil ocenění strážníkům Městské policie v Novém Boru, kteří přispěli k záchraně imobilních osob z hořícího domu s pečovatelskou službou. 

Cílem vyznamenání Zlatý záchranářský kříž je ocenit hrdinské činy profesionálních záchranářů všech složek integrovaného záchranného systému i laické veřejnosti. Porota v letošním osmnáctém ročníku vybírala ze sedmdesáti dvou nominací. Předáno bylo nakonec 8 hlavních cen, 4 čestná uznání a 3 speciální ceny. Vyhlašovatelem ankety je časopis Rescue report, mediálním partnerem je Česká televize a dále též časopis 112 a Hasičské noviny.

Cenu za výjimečný přínos pro záchranářství si z rukou prezidenta republiky převzal generální ředitel Hasičského záchranného sboru ČR genmjr. Ing. Drahoslav Ryba.
Profesní kariéra generálmajora Ryby je datována rokem 1986. Za dobu svého působení ve sboru prošel oceněný různými funkcemi, z nichž je třeba jmenovat pozici náčelníka Okresní správy Sboru požární ochrany ve Žďáru nad Sázavou, ředitele HZS okresu Žďár nad Sázavou, ředitele HZS Kraje Vysočina a od roku 2011 pozici generálního ředitele Hasičského záchranného sboru ČR. V poslední uvedené funkci musel oceněný projít složitým obdobím útlumu sboru z pohledu nedostatku finančních prostředků způsobených restriktivním opatřením vlády ČR. Za dobu jeho působení ve funkci generálního ředitele se mu podařilo dosáhnout nejen stabilizace sboru, ale i jeho rozvoje, ať již z hlediska doplnění početního stavu příslušníků a historicky nejvyšší naplněnosti jednotek, tak i z hlediska materiální vybavenosti s využitím spolufinancování například z fondu zábrany škod nebo z evropských fondů. K dalším jeho úspěchům patří prosazení nového moderního zákona o Hasičském záchranném sboru ČR, který řeší i doposud neukotvené problematiky. Dnes udělené ocenění je poděkováním za jeho dosavadní práci pro Hasičský záchranný sbor ČR.

Zlatý záchranářský kříž v kategorii Záchranářských čin profesionálů jednotlivců si odnesl nprap. Petr Studený z HZS Jihomoravského kraje za záchranu muže z hořícího automobilu.
Když v neděli 22. ledna 2017 cestoval nprap. Petr Studený svým vozem do práce, tak u obce Drnovice na Vyškovsku uviděl na silnici neobvyklou zář. Jednalo se o osobní automobil, který následkem dopravní nehody hořel. Oceněný ani na chvíli nezaváhal a rozbitým okénkem vytáhl za bundu zraněného řidiče z hořícího vozu a odtáhl ho do bezpečí. Zároveň oznámil celou událost na tísňovou linku, pokoušel se vlastním hasicím přístrojem oheň uhasit a zjišťoval, zda se ve voze nenachází další osoby. Hašení nebylo z důvodu velkého rozsahu požáru účinné a vůz se během chvíle ocitl v plamenech. Nprap. Studený svým včasným a neohroženým hrdinským činem zachránil mladému řidiči život.
http://www.firebrno.cz/hasic-cestou-do-prace-zachranil-zivot-u-vazne-nehody
http://www.firebrno.cz/zachrance-prevzal-podekovani-od-krajskeho-reditele

Nejkurióznějším záchranářským činem minulého roku byla zvolena záchrana loveckého psa z liščí nory, na které se podíleli příslušníci HZS Libereckého kraje: mjr. Ing. Pavel Viták (velitel zásahu), pprap. Pavel Maryško a nstržm. Aleš Zeman.
Border teriér Bárt se ztratil v liščí noře v Českém ráji nedaleko obce Skalany 3. července 2017. Na místě několik dní po sobě probíhaly výkopové práce, do kterých se kromě libereckých hasičů zapojila i řada dobrovolníků. Vzhledem k prudkému a nestabilnímu svahu bylo doporučeno v této činnosti ustat. Záchranáři se snažili najít jiné způsoby, jak zvířeti pomoci. Pomocí soustavy vodovodních trubek a televizní kamery nejprve hasiči vytvořili sondu k průzkumu terénu a pomocí druhé soustavy trubek se jim podařilo odstranit kameny v závalu nory a umožnit tak zvířeti volný průchod ven. Po 16 dnech, kdy v záchranu již nikdo nedoufal, se i díky změně terénu po deštích pes sám vyhrabal ven. Nebýt obrovského úsilí všech zúčastněných záchranářů a práci i nad rámec služebním povinností, tak by tato událost nemusela mít takto šťastný konec.
http://www.hzslk.cz/56.5511-zachrana-psa-z-lisci-nory-se-podarila-pes-je-nazivu.html

Zlatým záchranářským křížem za humanitární čin mimo území České republiky byli oceněni za pomoc českému řidiči v zahraničí příslušníci HZS Moravskoslezského kraje: kpt. Ing. Dušan Válek, por. Ing. Josef Monsport a prap. Bc. Ladislava Skopalová.
Na tísňovou linku krajského operačního střediska  Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje, zavolal ve čtvrtek 7. prosince 2017 okolo čtvrté hodiny ranní dispečer české přepravní firmy s prosbou o přivolání profesionální zdravotnické pomoci pro kolegu, který má velké bolesti a čeká na vykládku kamionu ve Švýcarsku. Protože Švýcarsko není zapojeno do Evropské asociace tísňových linek EENA (European Emergency Number Association), museli ostravští operátoři rychle zvolit jiný postup řešení události. Příslušníci dohledali nonstop pohotovostní číslo na českou ambasádu v Bernu, podařilo se jim dovolat se zástupkyni českého velvyslanectví, té vysvětlili situaci a předali kontakt na bolestmi zkroušeného řidiče ve Švýcarsku i na jeho domovskou přepravní společnost v České republice. Pracovnice velvyslanectví učinila další nezbytné kroky a po šesté hodině ranní byl český řidič již po ošetření švýcarskými lékaři. Díky rychlé reakci oceněných příslušníků se podařilo včas ošetřit českého řidiče kamionu trpícího vážnými zdravotními problémy.
http://www.hzscr.cz/clanek/operatori-hasicu-ze-severni-moravy-pomohli-zachranit-ridice-ve-svycarsku.aspx

Cenu generálního ředitele HZS ČR obdrželi strážníci Městské policie Nový Bor Martin Rasel a Karel Bouška, kteří zachránili seniory z hořícího domu s pečovatelskou službou a byli velmi nápomocni jednotkám hasičů HZS Libereckého kraje při řešení této mimořádné události.
V pátek 13. ledna 2017 začalo hořet v přízemí budovy, která slouží jako dům s pečovatelskou službou v Novém Boru. Strážníci Městské policie Nový Bor, kteří byli nejblíže místu události, nejprve z plamenů vynesli těžce popáleného seniora a poté pomáhali s evakuací ostatních imobilních klientů. Sami se přitom nadýchali toxických zplodin hoření. Po příjezdu hasičských jednotek jim tito strážníci podali velmi cenné a vyčerpávající informace o místě zásahu a počtu ohrožených osob. Strážníci Městské policie se svým bezprostředním a hrdinským zásahem zasloužili o záchranu desítek lidských životů.
http://www.hzslk.cz/56.5331-pri-pozaru-v-pecovatelskem-dome-bylo-evakuovano-26-lidi.html

Odkaz na stránky ocenění Zlatý záchranářský kříž  http://www.zachranarskykriz.cz/cz/2017/04/

Mediální kontakt:
kpt. Mgr. Nicole Zaoralová

tisková mluvčí
tel.:950 819 944
mobil:602 215 142
fax:950 819 969
e-mail:nicole.zaoralova@grh.izscr.cz

Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem