HZS Libereckého kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Hasiči se zdokonalovali v práci s motorovou pilou

V rámci projektu „Posílení bezpečnosti společného příhraničí v oblasti Jelenohorské kotliny, Jizerských hor a Krkonoš, CZ.11.1.23/0.0/0.0/16_023/0000905", proběhl ve dnech 3.-4. dubna 2019 workshop na téma „Výcvik technické dovednosti při zásazích po větrné kalamitě". Workshopu se zúčastnilo 20 hasičů (5 polských + příslušníků HZS Libereckého kraje). 

První den byli účastníci workshopu seznámeni s problematikou zásahů po větrné kalamitě ve všeobecné rovině, tedy různými způsoby a postupy při řešení mimořádných událostí typu zastřešování budov, práce s motorovou pilou řetězovou, motorovou pilou kotoučovou a dalšími věcnými prostředky ve výbavě HZS Libereckého kraje (dále jen „HZS LK"). Odborná garance kurzu byla zajištěna instruktory pro práci s motorovou pilou z řad HZS LK.

Praktický výcvik technických dovedností byl zaměřen přímo na práci s motorovou pilou v prostorách po větrné kalamitě při odstraňování polomů a jinak poškozených stromů. Účastníkům byly ze strany instruktorů názorně předvedeny správné a bezpečné postupy odstraňování poškozené dřevní hmoty. Každý si poté prakticky vyzkoušel práci s motorovou pilou řetězovou a odstraňování poškozených dřevin.

Po ukončení se provedlo krátké vyhodnocení a srovnání postupů na české a polské straně. Bylo konstatováno, že přístup k řešení mimořádných událostí spojených s větrnými smrštěmi je na obou stranách téměř totožný a že další výcviky a zásahy u mimořádných událostí mohou probíhat společně.

Autorem textu je: kpt. Bc. Jiří Košek, garant workshopu HZS Libereckého kraje, foto: HZS Libereckého kraje.

01.jpg01.jpg

02.jpg02.jpg

03.jpg03.jpg

vytisknout  e-mailem