HZS Libereckého kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Hasiči se zapojili do cvičení Záchyt pacienta s velmi nebezpečnou nákazou

Příslušníci Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje se začátkem letošního léta v Liberci zúčastnili cvičení evropského projektu STAMINA, který se zaměřuje na strategické a krizové řízení v případě pandemie. 

Cvičení pod vedením organizačního týmu z Institutu ochrany obyvatelstva se účastnily jednotky HZS i Zdravotnická záchranná služba Libereckého kraje – nacvičovalo se, jak by probíhala péče o pacienta s nebezpečnou nákazou. Simulovala se situace, kdy je k pacientovi, který se vrátil z exotické dovolené a je u něj důvodné podezření na vysoce nakažlivou nemoc, povolán speciální tým zdravotníků určený pro zvládání takových situací.

Zasahující složky IZS postupovaly podle tohoto scénáře:

  1. vyšetření pacienta biohazard týmem ZZS, který na místě události vyčká na příjezd HZS
  2. HZS – zajištění přípravy na provedení dekontaminace zasahujících, umístění pacienta do speciálního transportního biovaku
  3. převoz pacienta ZZS do cílového zdravotnického zařízení
  4. dekontaminace zasahujících zdravotníků a transportních prostředků ve spolupráci s HZS

Během cvičení, konkrétně při transportu pacienta umístěného v biovaku do zdravotnického zařízení se testoval nástroj SmartKo – speciální náramek, který monitoruje tělesnou teplotu, tep pacienta a saturaci krve kyslíkem a data přenáší do mobilní aplikace.

Následně kooperovaly všechny zúčastněné složky – HZS, ZZS a krajské hygienické stanice – při epidemiologickém šetření. Pracovníci hygieny měli za úkol identifikovat osoby, které byly v blízkém kontaktu s osobou podezřelou z přenosu vysoce nakažlivé nemoci a dotyčným nařídili izolaci a karanténu. Tým z Institutu ochrany obyvatelstva celkově zhodnotil cvičení jako úspěšné, podrobnosti se můžete dočíst na jejich webu.

Autor: por. Mgr. Jaroslava Benešová

Foto: HZS LK

Cvičení STAMINA 2022Cvičení STAMINA 2022

vytisknout  e-mailem