HZS Pardubického kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Hasiči se vrací z Moravské Nové Vsi zpět na své stanice do Pardubického kraje

„V životě jsem se s tím nesetkal. Sloužím už patnáct let u hasičů, ale tohle na mě nechalo obrovský dojem,“ říká zpětně mjr. Ing. Pavel Bér, velitel prvního odřadu z HZS Pardubického kraje a dodává, že: „je to veliká psychická zátěž, nevím, jak ostatní kolegové, ale na mně to nechalo opravdu negativní vzpomínku.“ Celkem se na Moravě vystřídaly čtyři odřady v celkovém počtu 150 hasičů, ať už profesionálních nebo dobrovolných.

V pátek 9. července se z jižní Moravy vrací odřad z HZS Pardubického kraje. Za dobu působení, přesně 14 dní, jsme v postižené oblasti, konkrétně v Moravské Nové Vsi, prováděli zejména zprůjezdnění komunikací, prohledávání a odklízení nepojízdných vozidel, které tornádo rozházelo po okolí. Odklízeli jsme trosky a popadané stromy. Stabilizovali jsme domy, i ty určené k demolici, aby si jejich obyvatelé mohli bezpečně odnést alespoň své osobní věci, pojistné smlouvy, doklady, fotky a jiné cennosti. Prováděli jsme zaplachtovávání poničených střech, odstraňovali jsme poničené konstrukce. Těžkou technikou jsme odklízeli suť.

Na místě pracovali také psychologové, kteří poskytovali psychosociální pomoc lidem v postižené oblasti. „My jsme tam podporovali lidi, kteří zažili velmi nepříjemnou událost. Je to opravdu apokalypsa. Pro mě velké překvapení v tom, že lidé na jihu Moravy, jsou silní lidé, umějí se podporovat navzájem, jsou soudržní, dokáží se semknout, najít tu sílu, pracovat. Setkali jsme se se spoustou příběhů,“ uvádí František Lokaj, člen intervenčního týmu.

Jedním ze základních požadavků na odřad obecně – je co největší samostatnost a soběstačnost, což odřady HZS Pardubického kraje splňovaly.  Kromě pití a jídla, jsme si uměli poradit i s noclehem a disponovali jsme i důležitou technikou. Po celou dobu jsme pracovali s jeřábem, s dvěma stabilizačními kontejnery, dvěma nakladači, k dispozici jsme měli čtyři vany na odvoz sutin. Po celou dobu byl v Moravské Nové Vsi velitelsko-spojový automobil a nechyběli hasiči s různými specializacemi jako je stabilizace sutin, lezecká skupina, práce s motorovou pilou, rozbrušovacími agregáty i s bouracími kladivy.

por. Bc. Vendula Horáková, tisková mluvčí

Odkazy do noveho okna

odřad (200)

odřad (200) 

Detailní náhled

odřad (201)

odřad (201) 

Detailní náhled

odřad (202)

odřad (202) 

Detailní náhled

odřad (203)

odřad (203) 

Detailní náhled

odřad (204)

odřad (204) 

Detailní náhled

odřad (205)

odřad (205) 

Detailní náhled

odřad (206)

odřad (206) 

Detailní náhled

odřad (207)

odřad (207) 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem