Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Hasiči se představí v rámci konference Internet ve státní správě a samosprávě

31. března 2011 (Ivana Svitáková)- Příslušníci Hasičského záchranného sboru České republiky se představí v rámci 14. ročníku konference Internet ve státní správě a samosprávě (ISSS 2011) v Hradci Králové ve dnech 4. a 5. dubna 2011.  

Jak mapy pomáhaly při povodních
 
Příslušnice HZS Libereckého kraje kpt. Ing. Jana Havrdová věnuje svoji prezentaci ohlédnutím za srpnovými povodněmi v roce 2010 na Liberecku z pohledu využití technologie geografických informačních systémů (GIS). Prezentace Jak mapy pomáhaly při povodních seznámí účastníky s nepostradatelným nástrojem jako jsou mapy pro záchranné a likvidační práce a to pro všechny složky integrovaného záchranného systému.
 
„GIS byl primárně využíván pro tvorbu map zasažených obcí, určených do terénu. Byl též využíván Krizovým štábem HZS Libereckého kraje. V době povodní byly vytvořeny specifické mapové podklady jako například mapy pro statiky při vyhodnocování sesuvů nebo mapy zobrazující povodňové sektory," informovala Jana Havrdová.
 
Po ukončení nejnutnějších záchranných a likvidačních pracích, byl GIS využíván k základním analýzám. Byla vytvořena mapa zasažených obcí dle intenzity škod, nebo ve spolupráci s Českým hydrometeorologickým ústavem byla vytvořena animace srážkoměrné situace v období kritického víkendu (6.8. – 8.8. 2010).
 
„Při povodních se ukázalo, že mapy vytvořené v GIS jsou velice silný nástroj, které dokáží pomoci v krizových situacích, pro zpřehlednění a zjednodušení situace. Za zmínku stojí, že ve spolupráci generálního ředitelství HZS ČR a Evropské kosmické agentury ESA bylo poprvé vyzkoušeno družicové snímkování území zasažené rozsáhlou mimořádnou událostí“, doplnila Jana Havrdová.
 
On-line sledování vozidel
 
Účastníci konference se dále mohou seznámit s on-line sledováním vozidel díky zabudovanému systému sledování polohy, tzn. aktuální pozice v terénu. „Vlastní aplikace umožňuje v každém okamžiku sledovat aktuální operační situaci v kraji –co se týče počtu právě řešených událostí, nasazené techniky a jednotek požární ochrany u konkrétních událostí“, dodává mjr. Mgr. David Parkman, HZS Středočeského kraje.
 
Tento projekt je založen na datech z dispečerské aplikace ISV (informační systém výjezd) Spojař – data o událostech, nasazené technice a jednotkách požární ochrany. Aplikace vznikla zpočátku jako podpora operačního střediska, zejména v důsledku řešení mimořádných událostí.
 
Konference patří k nejvýznamnější konferenci svého druhu v celém středo- a východoevropském regionu, podobně jako v posledních letech bude doprovázena mezinárodními konferencemi LORIS (Local and Regional Information Society) a V4DIS (Visegrad Four for Developing Information Society), v rámci programu se navíc uskuteční i prestižní ICT Summit, jehož hlavním organizátorem je ICT Unie.
Více na www.isss.cz
 
 
 
kpt. Ing. Ivana Svitáková
tisková mluvčí
MV-generální ředitelství
Hasičského záchranného sboru ČR
Tel.: +420 950 819 867
Mobil: +420 724 193 394
E-mail: ivana.svitakova@grh.izscr.cz

vytisknout  e-mailem