HZS Královéhradeckého kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Hasiči se na jihu Moravy střídají, likvidační práce pokračují

Aktualizováno 

29. 6. 2021

Dochází k dalšímu střídání hasičů zařazených v rámci odřadu HZS Královéhradeckého kraje. Na jih Moravy zamířila čerstvá síla složená ze všech koutů Královéhradeckého kraje. I nadále budou naši hasiči plnit úkoly zadané krizovým štábem Jihomoravského kraje. V současné době pomáhají jednotky s odklízením následků stále v obci Mikulčice, v obci Hrušky pak intervenují členové týmu posttraumatické péče.

Od úterý 29. 6. 2021 do čtvrtka 1. 7. 2021 budou na jihu Moravy nasazeni profesionální hasiči ze stanice Hradec Králové, Nový Bydžov, Jičín, Dvůr Králové nad Labem, Trutnov, Náchod, Rychnov nad Kněžnou a Dobruška. Ani v této skupině pak nechybí dobrovolní hasiči, zapojeny jsou jednotky sborů dobrovolných hasičů z Horního Maršova, Mladých Buků, Hajnice, Kuksu, Lázní Bělohrad, Červeného Kostelce, Solnice, Libčan.

Martina Götzová tisková mluvčí

28. 6. 2021 

Profesionální a dobrovolní hasiči, včetně členů týmu posttraumatické péče, pokračují v pomáhání s odstraněním následků živelní pohromy na jihu Moravy.

V odřadu jsou příslušníci, kteří se specializují na práci ve výškách nebo na obsluhu težké techniky. Nejčastěji pomáháme se zajištěním poškozených střech proti špatným povětrnostním podmínkám a případnému sesunutí, a to na rodinných domech i veřejných budovách. Dokonce naši lezci spravovali střechu mikulčického kostela. V tuto chvíli je stále nejvíce práce s nakládáním a odklízením sutin a trosek domů.

Koho pak na střechách pracovat neuvidíte, ale přesto odvádí velmi důležitou práci, je celý tým interventů hasičů, policistů a dalších dobrovolnických organizací. Mluví s místními, zjišťují, co potřebují a předávají jejich požadavky dál k řešení. 

WhatsApp Image 2021-06-28 at 16.30.39.jpeg

27. 6. 2021

Likvidační práce na odstranění následků ničivého živlu, který postihl několik obcí na jihu Moravy na Hodonínsku a Břeclavsku stále pokračují, a to i za účasti odřadu HZS Královéhradeckého kraje. Po tornádu, které se obcemi přehnalo, zůstaly poškozené střechy i celé domy, polámané větve, stromy, velké množství suti a dalšího odpadu. V obcích je stále ještě hodně práce, se kterou mohou naše jednotky pomoci. 

První skupina hasičů z Královéhradeckého kraje byla nasazena v obci Mikulčice od pátku 25. 6. 2021. Odřad čítal celkem 36 profesionálních a dobrovolných hasičů, včetně psychologa a jeho asistentky. Tým tvořili profesionální hasiči ze stanice Hradec Králové, Hradec Králové - Pražská, Rychnov nad Kněžnou a Trutnov a členové dobrovolných jednotek města Hradec Králové a Třebechovice pod Orebem. Tato parta si už své odpracovala, během neděle 27. 6. ji střídá druhá.

Na stejném místě, tedy v Mikulčicích, bude nově nasazeno dalších 35 profesionálních a dobrovolných hasičů, někteří z nich jsou zároveň členy týmu postraumatické péče. Jsou to příslušníci ze stanic Hradec Králové, Hradec Králové - Pražská, Jičín, Náchod, Rychnov nad Kněžnou, Trutnov a členové JSDH Ostroměř, Častolovice, Libáň, Librantice, Nové Město nad Cidlinou, Lochenice, Kostelec nad Orlicí a Vamberk. 

Už od pátečního večera pracují jednotky převážně na zajištění poškozených budov, provizorním zabezpečení zničených střech, odváží a likvidují suť a nebezpečný odpad, motorovými pilami rozřezávají zbytky větví a stromů a pomocí čelního nakladače uklízí trosky z komunikace. 



Martina Götzová, tisková mluvčí
FOTO: HZS KHK

vytisknout  e-mailem