HZS Olomouckého kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

HASIČI RADÍ: Pořiďte si požární hlásič, dětská chůvička nemusí stačit

Dětská chůvička zachránila 16. prosince život čtyřčlenné rodině se dvěma malinkými dětmi v Přemyslovicích na Prostějovsku při požáru ve dvoupodlažním domě. Měli obrovské štěstí, nakonec se událost díky včasné reakci rodičů a přivolaných hasičů ze stanice Konice obešla bez zranění a velkých škod na majetku. K detekci požáru či jedovatého kouře ovšem jako hasiči nemůžeme elektronické zařízení na hlídání malých dětí doporučit. Poradit můžeme jediné: pořiďte si požární hlásič. 

PPV_121T-2022_12_16-86bbdcfc.jpg

Hořet v rodinném domě v Přemyslovicích začalo před 3. hodinou ráno, kdy všichni spali. Od krbových kamen se do stropní konstrukce rozšířil požár. Hustý kouř plný jedovatých zplodin se začal šířit prvním patrem rodinného domu a koncentroval se v pokoji, kde spaly dvě malé děti. Štiplavý kouř je nutil kašlat, díky dětské chůvičce ruch v pokoji vzbudil i rodiče, kteří začali ihned jednat. Děti dostali z pokoje pryč a přivolali hasiče. Díky přístroji tak nedošlo k tragédii. Pokud chcete nebezpečným situacím předcházet, doporučujeme domovy vybavit zařízením, které je přímo k detekci požáru a kouře určené. Malá bílá krabička – požární hlásič.

Pořídit si jej má velký smysl: může zachránit život vám, vašim blízkým a zároveň snížit škody na vašem majetku.  A přitom stojí pár stokorun. Navíc naše statistiky jsou neúprosné. Požáry v domácnostech jsou ty vůbec nejtragičtější a zároveň při nich zaznamenáváme vysoké škody na majetku obyvatel. V Olomouckém kraji jsme v bytových a rodinných domech zaznamenali loni 199 požárů, při nichž zemřelo šest lidí a zranilo se 35 osob, o rok dříve jsme v těchto objektech hasili 204 požárů, zemřeli tři lidé a zranilo se 42 osob.

hasici_radi_leden_hlasic.png

Právě včasné zjištění požáru je rozhodující pro záchranu lidských životů. Nebezpečí hrozí zejména v noci, kdy lidé spí, a není nikdo, kdo by včas zpozoroval, že hoří, a upozornil všechny ohrožené osoby. V poslední době většina obětí neuhoří, ale zemřou kvůli tomu, že se nadýchají toxických zplodin. Kouř je rychlejší a tišší než oheň a i malý požár dokáže po pár minutách zaplnit byt vysoce toxickými zplodinami, které již při několika vdechnutích mohou způsobit smrt.

Hlásiče výrazně zvyšují šance na přežití. Nejdůležitějších je totiž prvních pět minut.

Co tedy v prvních pěti minutách udělat?

1. Nejdříve chraňte své životy, teprve potom až majetek.

2. Pokud to situace dovolí, haste – hasicím přístrojem, vodou, hasicím sprejem apod. Oheň vám však nesmí zatarasit únikovou cestu!

3. Dávejte si pozor, abyste se nenadýchali toxických zplodin hoření, držte se při zemi a dýchací cesty si chraňte navlhčenou rouškou (stačí kapesník).

4. Pokud je požár většího rozsahu, zachraňte své životy a okamžitě oznamte událost na tísňovou linku hasičů 150 nebo 112 a řiďte se pokyny operátora tísňové linky.    

Kam požární hlásič umístit?

ViewImage.jpg

Podrobnější informace najdete zde

HASIČI RADÍ Podívejte se na další protipožární a bezpečnostní doporučení HZS Olomouckého kraje.

por. Mgr. Lucie Balážová
tisková mluvčí 
HZS Olomouckého kraje
T: 777 420 107
T: 950 770 039
M: lucie.balazova@hzsol.cz
M: mluvci@hzsol.cz
Odkazy do noveho okna

hasici_radi_leden_hlasic

hasici_radi_leden_hlasic 

Detailní náhled

hasici_radi_leden_hlasic_big

hasici_radi_leden_hlasic_big 

Detailní náhled

ViewImage

ViewImage 

Detailní náhled

PPV_121T-2022_12_16-6fb6cac5

PPV_121T-2022_12_16-6fb6cac5 

Detailní náhled

PPV_121T-2022_12_16-86bbdcfc

PPV_121T-2022_12_16-86bbdcfc 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem