HZS Olomouckého kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

HASIČI RADÍ: Když nebudou v hlásiči baterie, život vám nezachrání...

Požární hlásič bez baterií? Když začne hořet, může vás to stát i život. O tom se přesvědčila majitelka bytu v Olomouci, když v novém bytovém domě na konci ledna začalo v přízemí v místnosti na odpad hořet. Požár plastových kontejnerů vyvinul takové množství kouře a jedovatých zplodin, že se začaly šířit i do společných prostor, chodeb a hlavně do bytu přímo nad odpadem. 

WhatsApp Image 2024-01-24 at 21.14.25(1).jpeg

Majitelka požár nahlásila, až se do bytu valil kouř, už se z něj nestačila bezpečně dostat ven. Pomohli jí přivolaní hasiči, kteří ji zachránili i s kočkou a vyvedli ji silně zakouřenými chodbami ve vyváděcí kukle ven.

Požární hlásič, který v novostavbě měla majitelka nainstalovaný, byl podle zjištění našeho vyšetřovatele bez baterií. Žena měla velké štěstí, jelikož jedovaté zplodiny a kouř v bytě zpozorovala a stihla zavolat pomoc ještě včas. Když by k požáru došlo v noci, nefunkční požární hlásič by na hrozící nebezpečí neupozornil, událost by mohla skončit tragicky a se škodami v řádech milionů korun.

Připomínáme proto, že všechny novostavby musejí mít požární hlásiče. Doporučujeme, aby lidé tímto zařízením vybavili i starší nemovitosti. Neméně důležité je pak udržovat je v provozuschopném stavu.  

Zařízení vyjde na pár stokorun. Při koupi požárního hlásiče či detektoru se řiďte následujícími radami:

  • Hlásiče musíte povinně instalovat ve všech nových objektech. Doporučujeme pořídit přístroj také do staršího domu nebo bytu.
  • Hlásič kupujte pouze u specializovaného prodejce, výrobek musí odpovídat platným normám. Při instalaci postupujte podle návodu výrobce.
  • Zařízením vybavte všechny obytné místnosti bytu či domu. Nezapomeňte na garáž. Pokud instalujete jeden hlásič, umístěte ho do centrální části bytu, například do chodby. Pokud budete instalovat hlásič v kuchyni, umístěte jej v dostatečné vzdálenosti od míst, kde se vaří.
  • Hlásič neumísťujte v prašných a vlhkých prostorách, jako jsou koupelny, či v prostorách s vysokou koncentrací cigaretového kouře, výparů barev, rozpouštědel a výfukových plynů.
  • Hlásič pravidelně udržujte a kontrolujte podle návodu výrobce. Na vybité baterie sám upozorní akustickým signálem. 

hasici_radi_leden_hlasic.png

Podle našich neúprosných statistik jsou požáry v domácnostech ty vůbec nejtragičtější a zároveň při nich zaznamenáváme vysoké škody na majetku obyvatel. V Olomouckém kraji jsme v roce 2022 řešili 180 požárů v objektech určených pro bydlení. Zemřeli při nich 4 lidé. Loni jsme vyjížděli v kraji ke dvěma stovkám požárů v domácnostech, zemřeli také 4 lidé.

Právě včasné zjištění požáru je rozhodující pro záchranu lidských životů. Hlásiče výrazně zvyšují šance na přežití. Nejdůležitějších je totiž prvních pět minut.

Co tedy v prvních pěti minutách udělat?

1. Nejdříve chraňte své životy, teprve potom až majetek.

2. Pokud to situace dovolí, haste – hasicím přístrojem, vodou, hasicím sprejem apod. Oheň vám však nesmí zatarasit únikovou cestu!

3. Dávejte si pozor, abyste se nenadýchali toxických zplodin hoření, držte se při zemi a dýchací cesty si chraňte navlhčenou rouškou (stačí kapesník).

4. Pokud je požár většího rozsahu, zachraňte své životy a okamžitě oznamte událost na tísňovou linku hasičů 150 nebo 112 a řiďte se pokyny operátora tísňové linky.    

por. Mgr. Lucie Balážová
tisková mluvčí
HZS Olomouckého kraje
T: 777 420 107
M: lucie.balazova@hzscr.cz
M: olk.mluvci@hzscr.cz
 

Odkazy do noveho okna

IMG_1498

IMG_1498 

Detailní náhled

IMG_1524

IMG_1524 

Detailní náhled

WhatsApp Image 2024-01-24 at 21.14.25(1)

WhatsApp Image 2024-01-24 at 21.14.25(1) 

Detailní náhled

WhatsApp Image 2024-01-24 at 21.14.25

WhatsApp Image 2024-01-24 at 21.14.25 

Detailní náhled

hasici_radi_leden_hlasic

hasici_radi_leden_hlasic 

Detailní náhled

hasici_radi_leden_hlasic_big

hasici_radi_leden_hlasic_big 

Detailní náhled

ViewImage

ViewImage 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem