HZS Pardubického kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Hasiči provedli kontroly v obchodních řetězcích, objevili 64 závad

kontrola odhalila spoustu závadkontrola odhalila spoustu závad
Takto nevypadá únikový východTakto nevypadá únikový východ
            Odbor prevence HZS Pardubického kraje v těchto dnech dokončil kontroly v obchodních řetězcích v Pardubickém kraji. Jednalo se o markety, mezi které patří Billa, Tesco, Albert, Lidl, Penny, Kaufland a další obchody, jenž se nachází u těchto marketů (např. Family centrum).
            Jednalo se o tematické kontroly, které nebyly dopředu ohlášeny. Kontrolu provádělo celkem šest příslušníků z krajského ředitelství HZS Pardubického kraje.
            Provedeno bylo celkem 125 kontrol a zjištěno 64 závad. Cílem bylo zjistit, zda mají v řetězcích trvale volně průchodné komunikační prostory, označené nouzové východy, směry úniků, evakuační výtahy, volné únikové východy, provozuschopné a přístupné hasicí přístroje a hydrantové systémy, volné příjezdové komunikace pro záchranné vozy, ale i to, zda jsou v pořádku požární poplachové směrnice.
            "Jedním z impulsů, proč se hasiči pro tuto kontrolu rozhodli, byly podněty veřejnosti, které se v některých případech proměnily ve skutečnost a tím pádem i jako závada," upřesňuje plk. Mgr. Pavel Nejtek, ředitel odboru prevence HZS Pardubického kraje.
 
 
Nejčastější závady:
21 závad         - neprůchodné únikové cesty a komunikační prostory
17 závad         - nepřístupné hasicí přístroje a hydrantové systémy
7 závad           - označení vypínačů elektrického proudu, vody, plynu
 
Oproti tomu byla
1 závada         - nepřístupné příjezdové komunikace
  
Za porušení povinností jako je neprůchodnost únikových cest nebo komunikačních prostor lze uložit pokutu až do výše 500 tisíc korun.
 
 
Vendula Horáková, tisková mluvčí

vytisknout  e-mailem