HZS Moravskoslezského kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Hasiči přicházejí s kampaní varující před rizikem plynů v domácnostech

Je dlouhodobá, hlavní informace jsou na webu ČAHD 

Česká asociace hasičských důstojníků (ČAHD) nyní zahájila dlouhodobou kampaň, varující před stále více hrozícím nebezpečím úniku zemního plynu a dalších plynných látek, například oxidu uhelnatého a propan-butanu v domácnostech. Působit bude například letáky či podrobnými informacemi na svém webu, doplňovanými o stanoviska nejrůznějších odborníků.
 
Nyní ve spolupráci s Hasičským záchranným sborem Moravskoslezského kraje (HZS MSK) a HZS Olomouckého kraje (HZS OLK) připravila ČAHD několik varovných letáků, které jsou již k dispozici ke stažení a volnému využití (vytištění) různými subjekty i jednotlivci (obcemi, bytovými družstvy, hasičskými preventisty apod…). Uloženy jsou zde na webu asociace: http://www.cahd.cz/?page_id=835.
 
Na těchto stránkách ČAHD (homepage: www.cahd.cz) jsou k dispozici vedle popisu nebezpečných plynných látek seznamy detektorů konkrétních plynů – metanu, propan-butanu a oxidu uhelnatého. Jsou doplněny o rámcové cenové relace a fotografie a také o otevřený seznam firem, které je vyrábějí či dodávají na trh. Tento seznam je možné doplňovat a upravovat. Tyto detektory (podobně jako hlásiče požáru v případě požárů) velmi snižují riziko výbuchu či otravy v domácnostech.
 
Je zde možné nalézt i statistiku událostí, která má souvislost s plynnými látkami, a další zajímavé informace, týkající se plynných látek, ale obecně i požárů. ČAHD připravuje další podrobnější informace k problematice.
 
Na stránkách ČAHD jsou již k dispozici tři letáky, opatřené QR kódem pro mobilní telefony: Nebezpečné plyny v domácnosti, Detekce nebezpečných plynů a Autonomní hlásiče požáru.
 
Hasiče nenechává spát reálné nebezpečí zranění i usmrcení osob po možných výbuších zemního plynu v domácnostech. V živé paměti máme poslední dvě „velké“ události v únoru 2013 ve Frenštátu pod Radhoštěm a o dva měsíce později v Praze, které si vyžádaly několik mrtvých a zraněných osob. Časté jsou dnes také otravy zplodinami při nedokonalém spalování (například karmy v koupelnách apod.). Kampaň je také reakcí na obavy občanů z celé ČR, kteří stále častěji volají na tísňovou linku hasičů s upozorněním, že v okolí svého bytu či bydliště cítí plyn.
 
Statistika posledních šesti let (http://www.cahd.cz/?page_id=1234) hovoří o nebezpečí a důležitosti nepodceňování negativní „role“ plynných látek v domácnostech jasně. Počet mimořádných událostí (únik nebezpečných plynů) stále roste, stejně tak jako počet zachráněných a evakuovaných osob.
 
Z výše uvedeného grafu (v odkazu) vyplývá, že počet osob usmrcených v důsledku otravy nebezpečným plynem není tak alarmující jako např. počet úmrtí při požárech (2008-2013: 25 osob, zraněných 389 osob). Je třeba ovšem brát ohled na vysoké riziko, které při úniku nebezpečného plynu hrozí, především výbuch s následným požárem. Hasiči v ČR vyjíždějí k událostem s únikem nebezpečného plynu v průměru jednou denně!
 

vytisknout  e-mailem