HZS Středočeského kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Hasiči při návratu ze soutěže zachránili osoby z potopeného vozidla

V neděli 1. září krátce před půl šestou odpoledne přijalo operační a informační středisko středočeských hasičů informaci o dopravní nehodě osobního automobilu na dálnici D6 v prostoru křižovatky Jeneč na 7. kilometru ve směru z Prahy do Karlových Varů v okrese Praha-západ. 

Podle oznamovatele vozidlo vyletělo z dálnice, přerazilo zábradlí a střechou dolů spadlo do retenční nádrže, ve které byly asi dva metry vody. Shodou okolností okolo právě projíždělo reprezentační družstvo HZS Středočeského kraje, které se vracelo z víkendového Mistrovství ČR v požárním sportu. Hasiči neváhali ani minutu a ještě s několika kolemjedoucími skočili do nádrže a vytáhli osoby, které zůstaly v kabině zaklíněné. Vozidlo bylo nutné ve vodě otočit a nadlehčovat, aby jedna osoba, kterou se nedařilo vyprostit, měla hlavu nad vodou. Mezitím se hasiči dostali do vozu a podařilo se jim uvolnit opěradlo, čím uvězněnou osobu uvolnili a následně vyndali i ven z vody.

To už byla na cestě nejen profesionální jednotka ze stanice Kladno, ale také jednotky HZS hl. m. Prahy ze stanice Petřiny a HZSP Letiště Václava Havla Praha, které vyrazily v rámci mezikrajské výpomoci. Operační důstojník k události vyslal také dobrovolné jednotky obcí Unhošť a Hostivice. Ze stanice Řevnice na místo vyjel také řídící důstojník územního odboru Kladno.

Do příjezdu posádek zdravotnické záchranné služby hasiči prováděli resuscitaci tří z pěti zraněných osob. Policie dálnici ve směru do Karlových Varů úplně uzavřela, protože v okolí kolize stálo hodně aut těch, kteří zastavili, aby pomohli. Dokonce byl na místo vyslán ze slánské stanice evakuační autobus, protože zpočátku nebylo zcela zřejmé, zda také nejde o účastníky nehody.

Vzhledem k tomu, že bylo nutné důkladně prozkoumat nádrž a ujistit se, že ve vozidle už nikdo jiný nezůstal, byly na místo povolány ještě pražské jednotky ze stanic Strašnice a Modřany, kde jsou dislokováni potápěči. Zdravotnická záchranná služba postupně odvezla zraněné osoby do nemocnic. Evakuační autobus nakonec nebyl potřeba, protože všichni ostatní odjeli svými vozidly.

Osobní automobil byl z nádrže vytažen za pomoci automobilového jeřábu. Zároveň potápěči potvrdili, že se v nádrži nikdo další nenachází. Dálnice byla nakonec uzavřena pouze čtvrt hodiny. Událost byla předána Středisku správy a údržby dálnic, které zajistilo dočištění vozovky od uniklých provozních kapalin a částí havarovaného vozidla.

por. Ing. Tereza Fliegerová
tisková mluvčí
HZS Středočeského kraje

Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem