Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Hasiči představí to nejzajímavější na veletrhu Pyros 2017

29. 5. 2017 (Nicole Zaoralová) - Hasičský záchranný sbor ČR představí to nejzajímavější z techniky i technologií na Mezinárodním veletrhu požární techniky a služeb PYROS. 

Návštěvníci, kteří se vydají od 31. května do 3. června 2017 na veletrh Pyros/ISET na brněnské výstaviště, budou moct zavítat také do stánku Hasičského záchranného sboru ČR. Ten svou činnost představí na 400 m2 výstavní plochy. Letos bude mít stánek HZS ČR dvě nosná témata. Tím prvním bude expozice zjišťování příčin vzniku požárů. Zde se návštěvníci seznámí s historií tohoto oboru u nás, základními informacemi o jeho provázanosti s dalšími obory v požární ochraně a jeho významu pro bezpečnost České republiky. Nebudou samozřejmě chybět ukázky ze skutečných případů nebo zkušebních požárů. K vidění budou také fragmenty vyhořelé rychlovarné konvice, nádoby od tzv. "molotovova koktejlu" a dalších částí elektrických spotřebičů, které nás každý den obklopují. Na místě bude také možné nahlédnout do vozidla vyšetřovatelů požárů a seznámit se s jeho vybavením.

Dále se návštěvníci seznámí se speciálním geografickým informačním systémem a navazujícími mapovými aplikacemi, který byl vytvořen na míru hasičů, složek integrovaného záchranného systému a krizových štábů. Jeho uživatelé tak mají k dispozici nejrůznější funkce a především celou řadu tematických vrstev využitelných při tvorbě havarijních a krizových plánů nebo při řešení vzniklých mimořádných událostí a krizových situací.

V návaznosti na mapové aplikace představí svojí činnost firma GINA. Návštěvníci uvidí prezentaci reálného pohybu jednotek HZS a ZZS a prezentaci rozšířené reality pomocí speciálních pomůcek. Praktické ukázky komunikace budou simulovány v Mobilním operačním středisku.

Z vystavené techniky se návštěvníci mohou těšit například na vozidlo zjišťování příčin požárů, automobilový žebřík, technický automobil se speciální úpravou pro práci hasičů-střelmistrů, jehož vybavení je podřízeno specifickým podmínkám práce s výbušninami. U každé z uvedených expozic bude přítomen odborník s dlouholetou praxí v dané oblasti.

V rámci venkovních expozic se představí speciální technika, kterou disponuje Záchranný útvar Hasičského záchranného sboru ČR. Jedná se o techniku, která je nasazena v muničním areálu ve Vrběticích, konkrétně pásový nakladač CAT 973.  Dále ze Záchranného útvaru HZS ČR dorazí valníkový automobil na podvozku Tatra  s hydraulickou rukou a univerzální dokončovací stroj.

Pro děti bude výstaviště nejzajímavější v sobotu 3. června, kdy zde proběhne akce "Záchranáři dětem". Od 9,00 do 17,00 hodin si s hasiči, policisty i záchranáři mohou malí i velcí návštěvníci vyzkoušet, co jejich práce obnáší. Profesionální záchranáři ukáží, jak správně postupovat při dopravní nehodě nebo jak poskytnout první pomoc. Malí i velcí dobrovolní hasiči budou soutěžit v TFA ("železný hasič").

Doprovodnou akcí veletrhu PYROS/ISET  bude dne 1. června 2017 odborná konference se zahraniční účastí Pyromeeting 2017. Tuto konferenci pořádá Ministerstvo vnitra - generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR ve spolupráci s Českou asociací hasičských důstojníků a s Veletrhy Brno, a.s.

Letošní konference bude zaměřena na 25. výročí integrovaného záchranného systému. Nebude to jen konference bilanční, ale představí se zde současný stav i trendy v rozvoji základních složek IZS ve spolupráci pří záchranných a likvidačních pracích. V programu vystoupí představitelé některých významných ostatních složek IZS, které pojí s HZS ČR dlouhodobá spolupráce jako je Vodní záchranné služba ČČK, Městská Policie Ostrava, Státní ústav jaderné, chemické a biologické ochrany. Program bude dále zaměřen na mimořádné události s výskytem nebezpečných látek, rozvoj operačních a informačních středisek IZS a vzdělávání velitelů a vedoucích složek IZS. U příležitosti tohoto výročí bude vydána také pamětní plaketa.

Fotogalerie z minulého ročníku veletrhu Pyros 2015

Kontakt:
kpt. Mgr. Nicole Zaoralová
tisková mluvčí MV-generální ředitelství HZS ČR
Tel.: 950 819 944
Mobil: 602 215 142
E-mail: nicole.zaoralova@grh.izscr.cz

vytisknout  e-mailem